Welkom aan alle nieuwkomers!

Maandag 4 september ging het nieuwe seizoen al weer van start. En nu is het goed gebruik dat ik als voorzitter nog wat mededelingen doe voordat de partijen gaan starten.

Bijvoorbeeld over aankomende activiteiten (de Schaak-Off op donderdag 28 september, hou de website in de gaten), over het gebruik van de kleine zaal voor het analyseren of om nieuwkomers nog wat extra in het zonnetje te zetten op hun eerste speelavond bij Erasmus.

In de loop der jaren hebben veel leden zo hun opmerkingen gehad op mijn praatjes vooraf. Te lang, te kort (?), te serieus, te grappig, te … (vul het zelf maar in) En nu zeggen de minimalisten van deze wereld dat alles waar te voor staat niet goed is, behalve tevreden. Maar afgelopen maandag was ik bijna vijf minuten aan het woord om alle nieuwkomers en herintreders welkom te heten!

Want wat waren er veel spelers die voor het eerst bij schaakvereniging Erasmus kwamen meespelen om de sfeer op onze schaakvereniging te proeven. Aspirant leden kunnen drie tot vier avonden vrijblijvend meespelen en als het hen bevalt dan vragen wij de aspirant leden om ook lid te worden. Deze eerste speelavond van het nieuwe seizoen waren er maar liefst 13 nieuwkomers! Er zijn in het verleden hele seizoenen geweest dat er niet zo veel nieuwkomers kwamen om kennis te maken bij Erasmus!

Op deze avond mochten wij Peter Daalder, Max Derosas, Aad van Dop, Omar Elhendawy, Marcel de Kort, Waldemar Kowalski, Jan Kees Meyboom, Arnas Petrauskas (was al jeugdlid en gaat nu ook met de volwassenen meedoen), Marius Petrauskas en Arjen Zuurmond (die we natuurlijk al kennen van ons Watertorentoernooi) verwelkomen.

En dan waren er ook nog verschillende spelers die na een kortere of langere afwezigheid weer terug zijn gekomen bij Erasmus, namelijk Andrzej Pietrow, Oscar Koppenens (speelde bij onze jeugd en gaat nu meedoen bij de volwassenen) en Peter Weeda.

En laat je dan niet afschrikken door de laag lijkende rating van de nieuwkomers. Marcel de Kort was te sterk voor Peter Weeda en Max Derosas hield Ruurd Ouwehand op remise (hieronder is hun partij na te spelen). Ook verrassend was de remise van Lucian Mihailescu die helemaal niets weg gaf tegen oud-clubkampioen Eric Hoogenes en de remise van Cor van As tegen Jesus Canedo (zie het verslag van Cor hieronder).

Inzendingen van de deelnemers

Zoals gebruikelijk gaan we ook dit jaar weer veel verslagen publiceren van de spelers zelf. Leuk om te lezen, om van te leren en ook om successen of gemiste kansen van je af te schrijven. Dat scheelt zo maar weer kosten voor een coach bij het verwerken van je ervaringen. Gratis en voor niets. Dus stuur Jaap van Meerkerk (jaapvanmeerkerk@sv-erasmus.nl) of ondergetekende (webmaster@sv-erasmus.nl) jouw schaakervaringen toe en wij nemen ze mee in het rondeverslag! Deze week met inzendingen van Cor, Jaap, Ruurd en ondergetekende.

Jaap van Meerkerk – Wim Westerveld

Jaap mailde: Er was een Benoni op het bord gekomen. Ik wilde Wim een beetje gezellig dwarszitten door zijn sterke zwarte loper op g7 ten koste van een tempo te ruilen. Zwart counterde echter in krachtig in onderstaande stelling!

Het einde van de partij was prachtig.

Jaap had net 29. Txb7 gespeeld, waarna de stelling hierna op het bord kwam. Dat gaf Wim de mogelijkheid om het op een zeer fraaie manier uit te maken!

Ziet u het ook? De oplossing is aan het einde van dit verslag te lezen.

Frank van Zutphen - Ruud Neumeijer

Ondergetekende deed verslag. Ik kwam wel goed uit de opening en de stelling hieronder kwam op het bord. Met een sterke toren, een heel sterke loper en alle mogelijkheden om de zwarte stelling aan te vallen. Ik zag een geforceerde afwikkeling om een pion te winnen, maar de vraag in de analyse was wel of hier geen betere mogelijkheden waren om gebruik te maken van de sterke witte stukken.

Ik zag het niet en uiteindelijk koos ik voor de geforceerde afwikkeling: 13. bxc6 Dxc6 14. cxd5 exd5 15. Txb7 Dxb7 16. Pxd5 Pxd5 17. Lxd5 Da6 18. Lxa8 en Txa8. Op het moment dat deze zetten gespeeld waren zag ik dat mijn voordeel toch eigenlijk wel erg tegen viel.

Ruud was echter te gretig door voor mijn e-pion te gaan, waarna ik zijn a-pion kon winnen. Nu had ik weer wat om voor te spelen, lees: een stelling om uit te gaan melken. Een foutje van Ruud zorgde voor een versneld einde aan de partij.

Jesus Canedo - Cor van As

Cor behaalde een prachtig resultaat door de nummer 3 van de A-groep van vorig jaar op remise te houden. Hij blikte terug:

Over de partij zonder diagram is nauwelijks iets interessants te schrijven. Toch een poging, ik was de gehele partij in de verdediging, mijn tegenstander gebruikte veel tijd om een goed aanvalsplan te bedenken. Zoveel, dat hij nog maar 4 minuten bedenktijd had en ik 19 minuten. Met dat gegeven - waar ik de indruk kreeg dat mijn tegenstander mijn kansen om de partij te winnen hoger inschatte - bood ik remise aan, wat hij direct accepteerde. Ik bood remise aan, omdat mijn schaakaccu volledig leeg was en ik voorzag dat ik mee ging vluggeren en daardoor de partij alsnog zou verliezen.

Max Derosas - Ruurd Ouwehand

Max maakte zijn debuut bij Erasmus en liet meteen zien het spelletje al goed te begrijpen. In ronde 1 hield hij de geroutineerde Ruurd op remise. Ruurd stuurde de partij in met commentaar.

Antwoord Jaap van Meerkerk - Wim Westerveld

En dan was er uiteraard ook nog de fraaie manier waarop Wim Westerveld het uitmaakte tegen Jaap van Meerkerk. In deze stelling speelde Wim 29. .. Pf3+! en het is op alle manieren uit. Ik dacht dat Jaap daarop 30. gxf3 speelde waarop 30. .. Dxh2 volgde, maar ook na 30. Kh1 was het mat geweest met 30. .. Dxh2.

Dat was het weer voor deze week. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen