Erasmus 1 met hakken over de sloot

Afgelopen maandag stond voor Erasmus 1 de eerste ronde in de RSB-competitie op het programma, een uitwedstrijd tegen Krimpen aan den IJssel 2. Op voorhand een wedstrijd waarin we de favorietenrol hadden, ware het niet dat maar liefst drie basisspelers niet konden meespelen.

En niet de minsten; Frank van Zutphen, Marvin Dekker en Leo Verhoeven brengen samen toch de nodige ratingpunten met zich mee. Aan ondergetekende de schone taak om daar geschikte vervanging voor te zoeken. Die werd gevonden in de persoon van Paul en Jeroen en aangezien we dit seizoen negen basisspelers hebben, was dit voldoende voor een compleet team. Zou je denken…

De wedstrijd begon strak om 20:00 uur. Iedereen zat op zijn plek, maar ons zevende bord was nog onbemand. Helaas bleef dit de rest van de avond zo en begonnen we met een reglementaire nederlaag om 21:00 uur. De afwezige speler, wiens naam ik hier buiten beschouwing zal laten, verklaarde na afloop thuis in slaap te zijn gevallen en heeft inmiddels ruimschoots excuses en beterschap beloofd.

Op bord 1 speelde Peter Torczynski met de witte stukken. Hij kreeg een licht initiatief tegen de ver opgerukte zwarte pion op e4, maar het bleef allemaal binnen de marge. Toen een grote afruil dreigde, bood de tegenstander remise aan, hetgeen na overleg werd aangenomen.

Paul Wilhelm speelde op bord 6 met zwart, kwam niet lekker uit de opening en moest al snel een stuk inleveren. Hij probeerde nog wel wat te rommelen, maar de Krimpenaar maakte het vlekkeloos af.

Pieter Sturm speelde op bord 3 met wit tegen een oude bekende. De stelling bleef redelijk gesloten en het evenwicht werd nooit echt verbroken. Ook hier werd remise overeengekomen.

En hier kreeg ondergetekende het toch wel even wat benauwd. We stonden inmiddels 3-1 achter, en de overige vier borden schatte ik in als 2-2. Armando stond duidelijk beter, zo niet positioneel gewonnen, Jeroen en Marcel kon beide kanten nog op en zelf had ik een dramatische stelling.

Jeroen Landsheer scoorde het eerste Erasmus-punt. Op bord 8 met zwart trok hij ten aanval op de koningsvleugel en maakte het overtuigend af. Mooie partij en prima punt als invaller.

Niet lang daarna gaf de tegenstander van Armantos (Armando) Tzanis zich gewonnen. Met de witte stukken spelend op bord 5 stond Armando al snel erg prettig. Thema van de partij was een drietal witte pionnen die de zwarte stelling ontregelden en langzaam maar zeker naar de overkant wandelden. Ook hier mooie overwinning en uiteraard een prima debuut in het eerste team.

Marcel Tillemans speelde met zwart op bord 4. Hij kwam goed uit de opening en kreeg een gevaarlijk initiatief, maar dat leek wat te vervlakken. Hij toverde echter een mooie truc uit zijn hoge hoed en de tegenstander tuinde er met open ogen in. Er ging een loper achteruit naar d8, die gaf schaak en wit stond mat middenop het bord.

En zo was het inmiddels 3-4 in ons voordeel. Nog een halfje te gaan voor de overwinning, de stelling van ondergetekende was echter niet om over naar huis te schrijven. Ik speelde op bord 2 met de zwarte stukken. Er kwam een wat rare Siciliaan op het bord en ik maakte met exf4 een slechte keus en moest vol in de verdediging. Ik dacht een mooie variant gevonden te hebben en speelde overtuigd van mezelf een lekke combinatie. Mijn tegenstander zag het echter ook niet en ik dook een eindspel in met een pion minder en alleen nog zware stukken en bijna alle pionnen nog op het bord. Tijd werd echter de doorslaggevende factor. Waar ik nog ruim een kwartier had, was mijn tegenstander onder de vijf minuten gedoken en moest snel zetten. Ik wist met mijn dame de witte stelling binnen te vallen waarna mijn tegenstander verloor door tijdsoverschrijding.

Een fortuinlijke 3-5 overwinning dus in een wedstrijd die zomaar de andere kant op had kunnen vallen. De volgende wedstrijd is thuis tegen Dordrecht 2 op donderdag 9 november. Hopelijk kunnen we dan compleet voor de dag komen en ligt er niemand thuis te slapen.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 1B van de RSB-competitie. Of lees hier het verslag ‘Krimpen 2 – Erasmus 1 eindigt in 3-5‘ op de website van Krimpen aan den IJssel.

Martin Rensen