Klein maar fijn

Erasmus organiseerde op donderdag 28 september een voorronde voor de Schaak-Off. Dat was voor ons de derde opeenvolgende keer.

De Schaak-Off is een initiatief van de KNSB dat in 2021 is opgezet. Een competitie aan het begin van het seizoen om nieuwe schakers kennis te laten maken met het clubschaken en wedstrijdschaak. Er zijn lokale voorronden, regionale finales en een landelijk finale.

Het werd weer een leuke avond.

Maar dat voelde voor mij toch anders dan bij de vorige edities. Toen werden er bij ons zes vierkampen gespeeld. En nu maar drie. Waarbij de organisatie aan de bak kon om die vierkampen vol te maken. Wel met plezier natuurlijk.

De veel lagere opkomst is te verklaren. In de eerste plaats doordat er steeds meer verenigingen zijn die meedoen aan de Schaak-Off. Heel goed. Schakers die anders naar Erasmus zouden komen hebben nu misschien gekozen voor een vereniging meer in de buurt.

In de tweede plaats door het inschrijfgeld van € 10 dat de KNSB voor het eerst in rekening brengt (behalve aan degenen die al lid zijn van de KNSB). De KNSB dekt daar kosten voor de Schaak-Off mee, in het bijzonder voor de finales. Maar ik vind dat een forse drempel voor bij de meesten alleen een avondje kennis maken.

Een andere mogelijke verklaring is dat het nieuwtje eraf is. Stof tot overpeinzing. Wat volgend jaar te doen als er weer een Schaak-Off komt?

Maar zoals gezegd, het was ook deze keer een leuke avond. De bezoekers hadden het naar hun zin. En daar gaat het om.

De vierkampen (speeltempo per partij: 20 minuten plus 5 seconden per zet) hadden een divers verloop. Twee ervan duurden de hele avond met voor iedereen boeiende partijen. Zoals ik het graag zie. De derde vierkamp was ruim binnen een uur tot een eind gebracht. Toch een beetje jammer. Maar daarna hebben die spelers nog diverse ‘losse’ partijen gespeeld. Alles in een goede sfeer.

Winnaars van de vierkampen – en daarmee speelgerechtigd voor de regionale finale – werden:
– Paul Planken (groep 1)
– Ian Priem (groep 2)
– Daan Manni (groep 3)
Gefeliciteerd!

Alle uitslagen en standen zijn te vinden op Uitslagen Schaak-Off SV Erasmus.

Leo Verhoeven