Geweldige winst van het eerste team

Zaterdag 16 september, de start van het nieuwe KNSB-seizoen. Met voor ons een uitwedstrijd in Oost-Souburg die uitstekend verliep. Zo goed als alles zat mee. Wellicht door de aansturing vanuit de Eeuwige Stad. Reisplan en opstelling kwamen daar vandaan.

Behalve teamleider Frank van Zutphen was ook Marvin Dekker verhinderd. Gelukkig vielen Henk van der Velde en Pieter Sturm in.

Souburg is één van de sterkere teams in onze poule. Draait al jaren mee in de top van de derde klasse. Ze spelen in een eigen clubgebouw. Een bescheiden hoekpand met de naam van de vereniging op de gevel en een schaakbord ingelegd in de stoep. De plezierige sfeer werd nog versterkt door de ‘exploitatie’ van de bar: zelf opschrijven en aan het eind afrekenen.

Het was natuurlijk niet alleen maar gemoedelijk. Er werd intensief geschaakt. De partijen gingen lange tijd gelijk op. De eerste uitslagen vielen pas na zo’n drie en half uur spelen. In bordvolgorde.

Gert Timmerman speelde aan bord 1. Voor het eerst bij ons in de opstelling. We kennen Gert als trouwe deelnemer aan het Watertorentoernooi. En natuurlijk door zijn bijdrage aan het zomerschaak in augustus. Gert kwam met licht voordeel uit de opening. Meer ruimte. En hij wist er doorheen te komen. Winst voor Gert. Zie hierna de zetten (te beginnen met de 19e zet van wit) met aantekeningen van Gert.

Henk van der Velde kwam op bord 2 een oud-clubgenoot tegen. Jos van der Kaap, onze kampioen in de seizoenen 2008/2009 en 2009/2010. Waar blijft de tijd? Na een wat wilde opening bleek de stelling in evenwicht. Dat evenwicht werd niet verbroken. Remise dus.

Wim Westerveld zette de partij op bord 3 rustig op. Maar het werd een heksenketel. Daar schreef Wim het volgende over: Mijn partij eindigde zoals veel van mijn partijen uit het vorige seizoen eindigden. Met herhaling van zetten. De slotstelling

Daarvóór was er van alles gebeurd zonder dat het evenwicht verbroken werd. Eerst had mijn tegenstander licht voordeel, later ik toen ik een pion voorkwam. Maar het was veel te weinig in het dame loper eindspel. Beide koningen staan te onveilig.

Eric Hoogenes had het lastig op bord 4. Minder ruimte en dreigingen tegen zijn koning. Hij verloor een stuk maar kreeg daar wat pionnen voor. En een berg schaakjes. Na dameruil werd het erg gevaarlijk met die pionnen. De h-pion was niet meer te stoppen. Winst voor Eric.

Olivier Vrolijk speelde op bord 5 een hem vertrouwd systeem. Ietsje beter. Maar stelling leek vast te lopen. Totdat zijn tegenstander een kwaliteit inleverde. Winst voor Olivier.

Pieter Sturm kwam op bord 6 in een hem goed bekende stelling terecht. Wel beter voor wit die ten koningsaanval trok. Gevaarlijk. Maar Pieter hield stand en bereikte een gelijk eindspel. Remise.

Leo Verhoeven stond op bord 7 beter dan hij dacht. Het overwicht van wit op de damevleugel telde ongeveer even zwaar als zwarte overwicht in het centrum en de koningsvleugel. Tot de tijdnoodfase stond het gelijk. Toen speelde zwart het te passief en kon wit materiaal winnen. Dat gebeurde ook maar de spanning eiste haar tol. Remise.

Martin Rensen had op bord 8 een min of meer gelijke stelling. Iets gebonden door een dubbele d-pion. Na afwikkeling werd de voorste d-pion een gevaarlijke vrijpion. Waar wit een eveneens ver opgerukte vrije b-pion tegenover kon stellen. De activiteit van de zwarte stukken bleek beslissend. Winst voor Martin.

Degenen die hebben meegeteld zien een 2-6 eindstand. Vier partijen gewonnen en vier remises. Een mooie zaterdag!

Zie voor het verslag van Souburg: Valse start eerste team. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 3F van de KNSB-competitie.

Leo Verhoeven