Zacht geroezemoes …

… klinkt me tegemoet bij binnenkomst in de speelzaal. Het is nog vroeg in de avond, 19.00 uur, en mijn gemoed vult zich met genoegen en trots. Daar zitten toch maar vijf groepjes jeugdleden, met evenzovele schaakdocenten. Niet één van de kinderen haalt het in z’n hoofd te gaan huppelen of tikkertje te gaan doen. Wat toch heel normaal zou zijn, na een hele dag op school.

Ouders verkneukelen zich als ik vraag hun kind even aan te wijzen. Ik zet wat borden en klokken op de tafels – voor even hún tafels – en nodig ze uit ook een potje te schaken. Wie ook van het kostelijke tafereel waarvan ik getuige was en dat mijn opgetogenheid teweeg bracht wil genieten, roep ik op zelf eens te komen kijken. Wel vóór 19.45 uur.

Diezelfde maandag stond ik overigens bij het vertrek van twee bussen te kijken om mijn kleinzoon uit te zwaaien. Hij ging voor het eerst op schoolkamp en was al een week opgefokt. Net als de andere kinderen. Ik kon hem in alle drukte eerst niet zo gauw vinden. Maar even later trof ik hem vrolijk in de rij voor de bus, en nam snel een foto, net als de meeste ouders.

Bijzondere opening

Bij ontstentenis van onze voorzitter – hij zou zich in Italië ophouden – zou een openingswoord erbij gaan inschieten. Ik bracht onze wedstrijdleider op een bijzonder idee, al zeg ik het zelf. Nadat ik hem een in de keuken aangetroffen metalen pan had aangereikt, nodigde hem uit het eens te proberen. Een klap met de vlakke hand op de onderkant ervan zou een onverwachte gelijkenis teweegbrengen met de start van het Tata Steel Chess Tournament. Arno, kennelijk bevreesd voor een blessure, greep daartoe een beker. Niet een gewone, maar eentje die we aan winnaars plegen uit te reiken. De dreun van de gong sloeg in als een bom. Waarmee ronde 2 was aangevangen.

Inzendingen van de leden

En dan nu de bijdragen van onze leden, met dank aan: Wim Westerveld, Jan de Korte, Ruurd Ouwehand, Karel de Neef, Andrzej Pietrow, Max Derosas en een klein beetje van Dick Straathof.

Wim Westerveld – Jeroen Landsheer

Wim schreef: Jeroen speelde de opening uitstekend totdat hij een onnodig een pion inboette. In deze stelling had zwart compensatie voor de pion door de ietwat passieve witte torens, maar genoeg zou het niet zijn als wit precies zou blijven spelen.

Zwart moest tegenkansen zien te krijgen en dat deed Jeroen voortreffelijk. 28. .. Df2 29. Tf3 Da2 30. c4 a4! De eerste rij van wit was kwetsbaar, infiltratie mocht een pion kosten. 31. bxa4 Tb1 32. Tc3 Lg5 33. Te1 Tdb8 De druk die zwart op mijn stelling uitoefende was lastig maar nu kon ik mijn troeven in beweging zetten, mijn forwards hongerig naar de touch down. Dat zou toch voldoende moeten zijn, dacht ik. 34. d6 T8b2 35. Df3 En inderdaad, de computer vindt dat wit beter staat. We waren echter beiden in tijdnood gekomen en de stelling was niet eenvoudig. 35. .. Dxa4 36.c5 Tc2!

In deze gepeperde stelling hadden we beiden nog iets meer dan een minuut. Ik zag dat er een verleiding in de stelling zat, maar niet dat ik daardoor zelf verleid werd een verliezende te doen. 37. c6?? (correct was 37. d7 Tc3 38. Dc3 Dxd7 39. Lxg5 en wit stond nog steeds beter) 37. .. e4??. Hij viel voor de verleiding. (37. .. Db4! Zou winnen omdat de toren op e1 ongedekt stond) De gespeelde zet leek sterk en zeker in tijdnood was het moeilijk de verleiding te weerstaan , maar… 38. c7!! en wint.

De stelling na 38. c7!! Er volgde nog 38. .. Tcxc1 39. c8D+ Kh7 40. Tcxc1 Txc1 41. Dfc3 Txc3 42. Dxc3 Db5 43. Dd4 Lf4 44. d7 Da5 45. Dxe4 Lc7 46. f6+ g6 47. De8 Dd5 48. Df8 Dxd7 49. Dg7 mat.

Een enerverende pot, Jeroen heeft onmiskenbaar talent. Zijn rating gaat vast nog stijgen.

Armantos Tzanis – Andrzej Pietrow

Ik zag Armantos Tzanis aan bord 3 in gepeins gebogen boven zijn bord. Zijn gedachten beoordeelden kennelijk de kracht van de zwarte stukken van Andrzej Pietrow op zijn koningsstelling. De zwarte lopers stonden vervaarlijk opgesteld. Zou de aanval van Andrzej doorslaan? Ik was benieuwd maar was van de afloop geen getuige. Harry Nefkens, mijn tegenstander van die avond, zou ik even thuis brengen. Nieuwsgierig naar de afloop van zijn partij nodigde ik Andrzej Pietrow uit zijn zege toe te lichten met de vraag of zijn aanval had doorgeslagen,

Andrzej is behalve naar anderen zeker ook streng voor zichzelf als het over ‘mishandeling’ – aldus Pietrow – van een stelling gaat. “Er was geen geforceerde winst voor de zwarte  koningsaanval, maar ik stond de hele partij wat beter”, zei Andrzej. “Het gecompliceerde eindspel heb ik afgewikkeld naar een gewonnen lopereindspel dat ik op een gegeven moment vreselijk heb ‘mishandeld’ wat de partij waardeloos maakt.” Andrzej was, toen hij dit schreef dus ‘geenszins amused’ over zijn spel en achtte daarom een partijverslag met analyse niet gepast.

Armantos kon vervolgens remise maken, maar blunderde op zet 70 en stond prompt verloren.

Hoe had hij dan moeten spelen? Kijk naar deze stelling hiernaast. Volgens Pietrow staat deze in tal van eindspelboeken, basiskennis dus.

Armantos speelde hier 70. Lf6? De beslissende fout, maar hoe moet wit remise maken? Aan het einde van het verslag het antwoord.

Ruurd Ouwehand – Karel de Neef

Aan bord 17 vlogen twee leden van onze onovertroffen feestcommissie elkaar feestelijk in de haren. Zowel Ruurd Ouwehand als Karel de Neef nodigde ik uit hun onderlinge treffen te beschrijven. Voor onze openingsfetisjisten. Het werd een ECO D56 QGD: Neo-orthodox variation (7.Bh4).

Karel leverde de volgende bijdrage: Het was die avond ongewoon onrustig in mijn brein. Ondanks de rustgevende uitstraling van mijn opponent Ruurd, die vol overtuiging en geconcentreerd zijn positie achter zijn witte strijdmakkers innam, bezochten mijn gedachten allerlei zelden ontsloten krochten van mijn psyche. Dit terwijl Ruurd voortvarend een Damegambiet op het strijdperk aanbood, hetgeen ik routinematig weigerde.

Na de koffie en de thee, die helaas niet bijdroegen aan verruiming van mijn geest, vergat ik de in deze stellingen primair vereiste ontwikkeling van mijn dame-loper onverwijld ter hand te nemen. Het resultaat in het prille middenspel, nadat ik een dubieus strijdplan had ontvouwd, was het onverbiddelijke verlies van het initiatief dat door Ruurd dankbaar werd overgenomen.

De apotheose laat zich raden. Na enkele doortastende zetten werden mijn zwarte makkers vakkundig overrompeld en bleef ik moedeloos en in berustende gedachten verzonken achter. Nadat ik Ruurd beleefd doch doortastend had verzocht mijn overgave te accepteren, hetgeen hij grootmoedig en glimlachend accepteerde, verdween ik na een onderhoudende analyse grootmoedig in de donkere en regenachtige nacht. Mijn focus is, na ampele analyse, inmiddels volledig wedergekeerd; wee hem die mij aanstaande maandag treft.

Ruurd schreef: Bijgaand mijn partij, een feestelijke gebeuren! De hele partij met commentaar van Ruurd is hieronder na te spelen.

Henk Ochtman - Jan de Korte

Jan deed verslag van hun partij. In de tweede ronde wordt er nog ingedeeld op rating. In de praktijk betekent dit dat de winnaars van de eerste ronde worden gesplitst in een ‘linker’ en ‘rechter’ rijtje. Zet ‘links’ en ‘rechts’ tegenover elkaar met tegengestelde kleur van ronde 1, en je weet je meest waarschijnlijke tegenstander.

Ik had er al rekening mee gehouden, met zwart tegen Henk Ochtman. Henk probeert altijd het initiatief te pakken, improviseert en combineert graag, schuwt de strijd niet. Prettig om de degens mee te kruisen.

Hij heeft de Nimzo-Larsen attack op het repertoire staan en ter voorbereiding heb ik me laten inspireren een door een ruim 50 jaar oude partijopzet van de Tsjechoslowaakse GM Ludomir Kavalek. Zie het bericht ‘Bent Larsen en de Nimzowitsch-Larsen’ op de Schaaksite. Een solide centrumopstelling van zwart met de punt naar achteren (c5-d6-e5) tegenover de flexibele witte set-up. In de praktijk week ik te snel af, maar dit lokte improvisatie uit en dat strooide wat zand in de motor bij Henk.

Hij vergat de opening in de juiste volgorde (met eerst c2-c4 i.p.v. Pb1-c3) af te maken, waardoor het witte initiatief al snel uitdoofde. Wit probeerde dat met een pionoffer op de damevleugel van nieuwe brandstof te voorzien, maar de overhaaste uitvoering (zonder voorafgaande rokade) leverde zelfs nadeel op, omdat zwart het offer in eerste instantie negeerde door met een centrum-opstoot en -ruil het initiatief over te nemen. Op het moment dat Henk de pion kon terugwinnen, werd remise overeengekomen.

Hieronder is de partij na te spelen met enkele voortzettingen.

Conclusie: te vroeg remise gegeven, dit soort goede stellingen gewoon doorspelen, ook tegen sterke tegenstanders.

Dick Straathof - Cander Flanders

De partij van Dick Straathof - Cander Flanders op bord 6 bleek een miniatuurtje, een vroege sinterklaaspartij. Dick vertelde: Cander trapte in een openingsvalletje dat hem zijn dame kostte. Wel een punt maar niet één om trots op te zijn. We konden vroeg weer naar huis.

Hans Brobbel - Max Derosas

Max behaalde zijn eerste overwinning bij Erasmus, hij won heel knap van de ervaren Hans Brobbel. In de partij hieronder (met commentaar van Max) is de hele partij na te spelen.

Antwoord Armantos Tzanis - Andrzej Pietrow

En dan nog het antwoord hoe het eindspel af te ronden. Lichess geeft hier de volgende variant: 70. Lf6 Ld4 71. Lg5 c3 72. Lf4 c2 73. Lc1 Lc3 74. Le3 Lg7 75. Lc1 Ld4 76. Lh6 Lb2 77. Lg5 Kc4 78. Ke4 Kb3 79. Kd3 La3 80. Ke4 Ka2 81. Kd3 Kb1 82. Kc3 Lc1 en promotie van de pion is niet meer te voorkomen.

Dit was het weer voor deze ronde. Op naar ronde 3 van de interne! Swiss deelt vanaf ronde 3 niet meer in op rating. Veel succes allemaal, geniet van je partij.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie.

Jaap van Meerkerk