Verrassende overwinning tweede team

Dat grote ratingverschillen niet alles zeggen blijkt maar weer eens: op voorhand zou je met 150 punten gemiddeld verschil niet zeggen dat je een kans zou maken.

Maar kijk:

Paul Wilhelm (bord 1) en Jan Hoek van Dijke (bord 8) waren vlug klaar. Paul verslikte zich in de opening met een te wild pionoffer, dat meteen daarna nog een pion kostte en hij kon het na een uurtje al opgeven. Jan won in een pionnen-toreneindspel overtuigend.

Anton van Berkel (bord 7) moest een eindspel met kwaliteit minder verdedigen en dat was toch niet te houden. Arno van Houten (bord 2) had een lange manoeuvreerpartij met een slechte witte loper en na een wilde pionzet naar g4 gaf hij teveel ruimte weg en daar profiteerde Cor de Wit aan het eind goed van.

De overige partijen stonden zeker niet minder: Jeroen Landsheer (bord 3) vlocht tegen Jesus Canedo na een drukstelling een prachtig matbeeld in de partij en won heel mooi. Ruurd Ouwehand (bord 6) bleef goed overeind tegen Andrzej Pietrow, terwijl Remco Claessens (bord 4) na de opening een pionnetje won en de stelling stevig vasthield.

Jelle Engelberts (bord 5) won een kwaliteit, maar dreigde door een penning zijn voordeel en misschien we meer, kwijt te raken. Gelukkig kon hij in tijdnood van zijn tegenstandster met een mooie tegenzet een tempo winnen, waarna hij zijn stellingsvoordeel kon consolideren.

Het laatste kwartier: Remco had gewonnen en Arno had verloren: het was 3-3. Ruurd had een duidelijke remise in handen, maar toen Pietrow meer wilde kreeg Ruurd een toreneindspel met twee pionnen meer en onze man voerde dat mooi tot winst.

Jelle zag zijn superstelling toch wel wat afkalven, maar er bleef nog genoeg materiaal over om de winst proberen te vinden. Angelique Osinga verdedigde zich echter goed en na pak beet 80 zetten werd er tot remise besloten.

Een eclatante 4½-3½ overwinning voor het tweede! Kijk hier voor alle uitslagen van het tweede team in klasse 1A van de RSB-competitie.

Paul Wilhelm