Na de berichten over de afschuwelijke gebeurtenissen in het centrum van onze stad, tijdens het afgelopen etmaal, komt mijn eerder geschreven inleiding over de zege van Feyenoord in een heel ander licht te staan. Sterker, als ik hem nalees voelt het als ongepast.

Deze enorme tegenstelling tussen beide gebeurtenissen toont op flagrante wijze de grilligheid en onvoorspelbaarheid van de tijd waarin we leven, en … schaken. Het laat zien hoe onzinnig de vreugde ineens lijkt over iets wat tegen het licht van de afschuwelijke ‘schietincidenten’ niet meer is dan een spelletje met een bal. De lol die ik aanvankelijk had was in één klap over.

Wat schreef ik dan op woensdag?

“De voldoening over de eclatante veegpartij in A’dam laat de zon nog stralender boven de Maas schijnen (En weg is de zon nu). In twee delen werd het miljoenenteam van wie ik alleen Brobbey en Berghuis herkende aan gort gespeeld. Ons derde team gaat deze stunt morgen, donderdag tegen Onésimus 2 op zijn minst evenaren. Vijf punten tegen die gasten halen we zeker. Of het Onésimusteam uit de krochten van het Oude Westen met de punt naar achteren speelt of naar voren, het is mij om het even. Zoals de Rotterdammers in de bal, zullen wij met ons achten op de koning spelen.”

Dat stond er dus. Erasmus 3 verloor op donderdag overigens met 5-3.

En dit kwam er nog achteraan: “Erasmus 3 neemt bij die wedstrijd geen publiek mee. Logisch. Voor je het weet ligt er weer vuurwerk op de borden of een plastic bekertje op de koningsvleugel. En zodra je 112 intikt om de raddraaiers in hun kuif te laten vatten is een nul je verdiende loon. Nu schijnen horloges ook al in de ban te gaan. Een schijnbaar lachwekkende maatregel die bij ons team compleet in het verkeerde keelgat is geschoten, toen ik er terloops over begon. Terloops, om de geesten een beetje te rijpen. Nog even en je mag de bril ook thuis laten, Gerrit!”

Twee nieuwe deelnemers mochten we verwelkomen: Filip Strinic en Willem Klein. Welkom heren! Voorlopig komen zij bij ons op ‘snuffelstage’.

28 partijen en een uitspelend eerste team. Leo had het deze avond het drukst: hij gaf les aan de jeugd, hielp daarna snel nog even bij het inrichten van de zaal, een klus die Karel de Neef en Harry Stroosma al eerder ter hand namen. Na afloop was Leo al dit gesjouw niet in de koude kleren gaan zitten en wilde mij – opruim- en sorteerfreak die ik ben – graag ter wille zijn door de bordnummers persoonlijk veilig te stellen en de koningen te sorteren. Dit alles in een overijverige bui als kersvers erelid zijn benoeming als zodanig kracht bij te zetten. Poging geslaagd, koningen … ergens in een doos.

Inzendingen van de spelers

En dan nu de bijdragen van enkele van onze deelnemers aan de interne, met dank aan: Anton van Bokhoven, Gerrit Boer, Yari Baars en Oscar Koppenens.

Anton van Bokhoven – Aad van Dop

Hallo Jaap, daar vraag je me wat, schijft Anton van Bokhoven.Je weet dat ik met het publiceren van mijn partij tegen Aad van Dop een groot risico loop . Veel van mij geheime zetten ontwikkeld na vele maanden studie ga ik hier prijsgeven aan de vele schakers van Erasmus .Maar ja vooruit met de geit. Hier dan de partij Anton van Bokhoven-Aad van Dop. Waarvan ik na enkele uren puzzelen de 100 zetten op de juiste plaats kon zetten.

Ruud Neumeijer - Gerrit Boer

Hierbij enkele aantekeningen en de partij van maandag jongstleden, schrijft Gerrit Boer, die verslag deed van zijn partij. Mijn commentaar op een partij is niet door een computerprogramma ondersteund. Dus geen waarderingen van +1,5 of -0,7, notities die ik regelmatig in verslagen zie. Ik behoor tot een generatie die niet met computerondersteuning bij het schaken opgroeide en op een of andere manier er ook niet toe kwam. De zetten bedenk ik achter het bord, wat ook vaak in het resultaat te zien is…

De partij tegen Ruud verliep best spannend, waarbij ik aan het einde van het middenspel de overhand kreeg.

Yari Baars - Jan de Korte

Yari schreef: Jan speelde afgelopen maandag ‘een experimentje’ door 1. d4 te beantwoorden met 1. .. b6. De opening verliep dan ook niet helemaal volgens het boekje. Hieronder is de partij met commentaar van Yari na te spelen.

Waldemar Kowalski - Oscar Koppenens

Oscar Koppenens maakt grote stappen vooruit. Dit schaaktalent uit eigen kweek liet er in zijn partij met zwart tegen Kowalski in het Siciliaans geen gras over groeien. Zijn rating is inmiddels gestegen naar 1855!

Zo, dat was het weer voor deze ronde. Op naar de volgende, nummer 5. Ik wens jullie daarbij veel schaakplezier en een mooi resultaat.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie.

Jaap van Meerkerk