Goede overwinning voor het eerste

Afgelopen zaterdag stond alweer de vierde ronde van de KNSB-competitie op het programma, waarin wij het team van Charlois Europoort mochten ontvangen. Op papier een lastige tegenstander, zeker om je op voor te bereiden, want je weet nooit met wie ze komen opdagen.

Vandaar ook de keuze van onze teamleider voor een tactische opstelling.

Martin Rensen speelde daardoor aan het eerste bord. Het werd met zwart een correcte remise door zetherhaling na zo’n ruim anderhalf uur schaken. En dat is ook gelijk de reden dat dit verslag niet van de hand van uw vaste verslaggever komt.

Onze gebruikelijke kopman Gert Timmerman speelde voor de gelegenheid op bord 4 met de witte stukken. Zijn tegenstander verklaarde in de analyse dat hij na een paar zetten al op eigen kracht aangewezen was en dat was op het bord duidelijk te merken. Rechtstreeks vanuit de opening vielen de witte stukken de zwarte stelling binnen en Gert maakte het mooi af met een achterste-rij-combinatie.

Invaller Pieter Sturm mocht op bord 6 met wit tegen clubgenoot Andrzej Pietrow. Pieter kwam comfortabel uit de opening. Zwart had een dubbelpion alsmede een achtergebleven pion op de c-lijn. Pieter voerde de druk op en wikkelde af naar een toreneindspel met twee pluspionnen wat hij feilloos naar winst voerde.

Frank van Zutphen trof op bord 3 ook een clubgenoot, te weten Jesus Canedo. Frank speelde met zwart een opening waaruit een rustige stelling ontstond met voor beide partijen een mooi geplaatst paard. Het was niet erg verrassend dat hier remise werd overeengekomen, en ik heb me laten vertellen dat ook in de analyse bleek dat dat een meer dan terechte uitslag was.

Op bord 7 speelde Leo Verhoeven met de zwarte stukken. Hij kwam uitstekend uit de opening. De witte koning bivakkeerde in het midden en zwart had meer ruimte. Op het moment dat de witte koning een veilig heenkomen gevonden had op de damevleugel volgde er een remiseaanbod, hetgeen na overleg werd aangenomen met het oog op de stand in de wedstrijd en de stand op de resterende borden.

Olivier Vrolijk incasseerde op bord 2 met de witte stukken de enige nederlaag van de wedstrijd. Zijn tegenstandster veroverde al vroeg in de partij de a-lijn en wist behendig stukken te ruilen rondom de witte koning. Vervolgens kwamen alle zwarte koningsvleugelpionnen naar voren gestormd en werd met succes de duimschroef aangedraaid.

Eric Hoogenes speelde een ingewikkelde partij en stond lang onder druk. Op bord 8 zat hij achter de witte stukken. Al vroeg in de opening snoepte hij een pionnetje mee en haalde terloops een kwaliteit op, maar in ruil daarvoor kon de zwartspeler enorme activiteit en tegenkansen ontwikkelen. Eric verdedigde lange tijd nauwkeurig en toen hij eindelijk zijn koning in veiligheid kon brengen door kort te rokeren, kon hij zijn stukken actief laten worden. Alhoewel zwart de pion nog wel terugwon, gaf uiteindelijk de activiteit van de toren de doorslag en wist hij beslissend materiaal te winnen.

Wim Westerveld was als laatste klaar aan bord 5. Met zwart had hij zich naar een erg prettige stelling gespeeld en leek de winst een kwestie van tijd. Wit had een gepend paard op d5, een zwakke pion op e3 en een koning die op de tocht stond. Wim wurmde de witte koningsstelling open, viel binnen met een toren op de tweede rij en wikkelde af naar een dame-eindspel met twee pluspionnen wat hij vakkundig naar winst voerde.

Een mooie 5½-2½ overwinning voor ons team, wat zich inmiddels comfortabel op de derde plek in de poule heeft genesteld. De volgende ronde is op 16 december in en tegen Goes.

Uiteraard was het na afloop nog erg gezellig bij het gezamenlijke etentje, een aanrader en leuke manier om je teamgenoten eens op een andere manier te leren kennen dan alleen achter het schaakbord.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 3F van de KNSB-competitie.

Martin Rensen