Ruime nederlaag voor derde team

“Waar is die Doenkade nou ineens gebleven?” Karel de Neef had me opgepikt en ook Alik Tchavelachvili, ergens uit de windvlagen rondom een bushalte in de Achillesstraat. De wirwar van in aanbouw zijnde wegen in Rotterdam Noord-Oost werd de navigatie teveel.

Dan vallen een oud politieagent en een wegenkaartfetisjist, direct terug op hun vertrouwde ‘systeem’ en kozen voor de hun bekende route van Schiebroek naar Overschie.

Al snel tekende de verlichte kerk zich prachtig af, als lichtend baken uittorenend boven donkere daken. Een betere wegwijzer voor uitspelende schaakteams ken ik niet. Wij parkeerden in knerpend grind, waar een schim zich uit de schaduw losmaakte, iemand die veel weg bleek te hebben van clubgenoot Henk Ochtman. Die ons begroette met: “Wat komen jullie hier doen?” “Geen idee, we spelen een thuiswedstrijd”, grapte ik terug. Naderbij komend werd de schim Henk.

We behaalden vier remises in de kerk. Niet meer dan dat. Een terechte overwinning van Overschie 2 (gemiddelde rating 1735) op Erasmus 3 (1593). Ook een logische, gezien hun significant hogere ratings.
Hoewel we goed partij gaven, kwamen wij nooit serieus in de buurt van een gelijkspel. Hoewel …

Halverwege de avond stonden we door verlies van Lucian Mihailescu en Gerrit Boer op een 2-0 achterstand. Zij streden maar gingen kopje onder. Aan de overige borden stond het ongeveer gelijk.

Ik was tevreden met mijn remise tegen Ronald Ruijtenberg (1946) die het aan bord 1 met wit voorzichtig positioneel aanpakte. Er werden geen foute zetten gedaan en na 33 zetten tekenden we in gelijke stand de vrede.

Stelling na 18. Pbd2. Er volgde 18. .. Pxd2 (18. .. Pe7 19. Pb3 Pf5 20. Pc5=) en na 19. Dxd2 Dd7 20. Td1 Pe7 21. Lb2 Pf5 22. Pe2 Txc2 23. Dxc2 Tc8 24. Db3 Pd6 25. Pf4 Pc4 werd na een zetherhaling op de 31e zet remise overeengekomen.

Hans Brobbel kwam met wit aan bord 2 tegen Niels van Diejen (1760) in een boeiend middenspelgevecht terecht van sterk paard tegen sterke loper. Hans kreeg remise aangeboden wat hij na overleg accepteerde.

Emil Verhoef aan bord 3 en Karel de Neef aan bord 4 stonden lange tijd gelijk en zochten, vanwege onze achterstand, lang naar de volle winst.

Karel de Neef had met wit aan bord 4 tegen David van der Vloed (1750) een scherpe stelling opgebouwd en een gevaarlijke druk op de zwarte koningsveste. Dat kostte hem aardig wat tijd. In het eindspel greep hij daardoor mis en moest twee pionnen en het volle punt inleveren. Toch een prima wedstrijd gespeeld, Karel!

Emil Verhoef speelde met zwart tegen de sterke Gijs van Dongen (1866) een degelijke partij. In het paardeindspel was het eerder Emil die aan een dun remisetouwtje trok. Maar met een achterstand ging ook Emil geen remise aanbieden. Helaas overzag hij een onzichtbare dreiging, die hij pas zag toen die hem doorhad. En kon paardverlies niet meer voorkomen. Geluk bij een schaakwedstrijd bestaat kennelijk. Natuurlijk heeft Gijs het punt ten volle verdiend, maar ook hij zal die onverwachte wending als een dankbaar geschenk uit het rijksmonument hebben ervaren. En toen Gijs het zag kon hij het vierde en laatste Overschiese volle punt bijschrijven.

Cor van As speelde met wit aan bord 6 tegen Kris van den Heuvel (1720) een kickbokswedstrijd. Cor had vooral laten weten ook aan een hoger bord te willen spelen toen ik een invaller moest zien te vinden voor Bram de Knegt. Cor is voor de duvel niet bang en was vol a la Rico Verhoeven in de aanval getrokken. Kris had zijn zware stukken echter ook op Cors koning gericht. Beiden konden geen knock-out vinden en kwamen onbeslist overeen. Uitstekend geprobeerd, Cor.

Tenslotte onze vaste invaller Alik Tchavelachvili. Hij kwam met wit tegen Mario Dirks (1552) goed te staan en had twee torens op de zevende rij. Dat kon Mario met moeite wonder boven wonder remise houden. Jammer Alik, heel goed gespeeld!

Al met al deden we ons halfjes tekort bij Karel en Emil. Ook Alik en Cor hadden nog meer verdiend. Tja, als alles meezit…

Op vrijdag 8 december wacht ons de uitwedstrijd tegen RSR Ivoren Toren 2.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 2B van de RSB-competitie.

Jaap van Meerkerk