Ruime nederlaag voor eerste

Zaterdag 4 november moest het eerste team de grens (!) over voor de derde ronde van de KNSB-competitie. Tegenstander was het tweede team van HWP Sas van Gent.

De faam en reputatie van ons vlaggenschip (met twee overwinningen uit de eerste twee ronden) was ons al vooruit gereisd. Het tweede team van HWP Sas van Gent wilde niets aan het toeval overlaten.

Na een eerste blik op de opstelling van onze tegenstanders koppelde ik terug naar mijn teamgenoten “Hmm, ik zie zo snel in ieder geval vier 2100+ spelers in hun opstelling.” waarop ik terugkreeg “Heb jij als teamcaptain niet een wat positiever bericht voor ons?” “Nee,” wist ik me nog ternauwernood te herstellen “dat is juist een mooie uitdaging voor ons. Gaat zeker lukken!” Uiteindelijk zaten we tegenover een team met een gemiddelde rating van meer dan 2100 ratingpunten!! Dat zou toch verboden moeten worden in de derde klasse 😉

Dan de wedstrijd. De eerste resultaten begonnen zo na drie uur spelen binnen te druppelen. Wim Westerveld (bord 4) had een remiseachtig midden-/eindspel bereikt, maar na een fout verloor Wim heel snel, 1-0 voor Sas van Gent.

De tegenstander van Eric Hoogenes (bord 5, wit) maakte een foutje in de opening waardoor hij meteen een pion verloor en belangrijker Eric een prachtige overweldigende stelling kreeg. Netjes schoof Eric dit uit en in het derde speeluur stond het weer gelijk: 1-1.

Zelf kwam ik (Frank van Zutphen) met wit aan bord 3 verschrikkelijk uit de opening. Ik zag allemaal prachtige varianten voor zwart en eigenlijk geen goede plannen voor wit. Tja… zit je dan met je goede gedrag. Mijn tegenstander dacht – opmerkelijk genoeg – nauwelijks na op toch wel vrij cruciale momenten in de partij. Het gevolg was dit ik al snel tegen een tijdsachterstand van 40 minuten aan zat te kijken, maar ik leefde nog wel omdat hij niet de beste zetten speelde. Ik kon weer terugkomen in de partij na een fraai kwaliteitsoffer (waar ik dan weer niet lang over na hoefde te denken) en toen zwart het daarna nog een keer onzorgvuldig speelde kon ik een pion en later ook nog een stuk winnen. En zo stonden we met 1-2 voor.

Ik trakteerde mezelf op een La Chouffe en maakte een rondje langs de velden. Op verschillende borden stonden onze spelers iets minder, maar alles nog binnen de remisemarge. Maar toen. Ik ging ‘even’ mijn auto van de oplader halen en toen ik terug kwam stonden we in een keer met 4-2 achter… Je laat ze even alleen en ze maken er meteen een rommeltje van 😉

In ieder geval. Martin Rensen (wit, bord 7) had een complexe stelling met een zwakke pion op e3 en toen zijn tegenstander daar een toren offerde stortte zijn stelling volledig in elkaar. Een 2-2 tussenstand.

Onze kopman Henk van der Velde (wit, bord 1) had een dynamische stelling bereikt met tegengestelde rokades. Hij stond weliswaar een pion achter, maar daar stond een verzwakte zwarte koningsstelling tegenover. Een fout van Henk zorgde voor een snel einde en een 3-2 voorsprong voor Sas van Gent.

Gert Timmerman (zwart, bord 2) zat de hele middag tegen een wat lastige stelling aan te kijken. Het leek allemaal wel binnen de remisemarge te blijven, maar wit wist zijn voordeel steeds verder uit te bouwen en uiteindelijk knap te winnen. En zo stonden we met 4-2 achter.

Nog twee borden te gaan en dat zag er niet goed uit. Olivier Vrolijk (zwart, bord 6) had een dubbeltoren eindspel, maar wel met meer zwakke pionnen dan zijn tegenstander. Een lastige stelling. Gegeven de stand op het andere bord (waar winst er niet meer in zat) accepteerde Olivier het remiseaanbod van zijn tegenstander. Tussenstand 4½-2½.

Als laatste was Pieter Sturm (zwart, bord 8) klaar. Er was een dichtgeschoven stelling op het bord gekomen, waarbij zijn tegenstander net iets meer ruimte had. Maar of er doorheen te komen was? Pieter verslikte zich echter en verloor een cruciaal pionnetje op b6. Hierdoor was een nederlaag niet meer te voorkomen en stond er een eindstand van 5½-2½ voor onze gastheren op het scorebord.

Opmerkelijk genoeg waren alle partijen zo rond een uur of vijf al afgerond. Na een klein drankje in De Speye togen wij naar De Gastronoom om een hapje te eten alvorens de terugreis werd aangevangen richting het Rotterdamse.

Lees hier voor het verslag ‘HWP 2 onverbiddelijk tegen Erasmus Rotterdam’ op de website van HWP Sas van Gent. Of kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 3F van de KNSB-competitie.

Frank van Zutphen