Gouda eindstation voor bekerteam

Maandag 20 november speelde het bekerteam de tweede ronde van de KNSB-beker in Gouda tegen het bekerteam van Messemaker 1847.

Een team dat meedraait in de tweede klasse van de KNSB en een gemiddelde rating van 2159 opstelde. Werk aan de winkel dus! Maar aan de Erasmus kant van de borden waren we ook sterk opgekomen!

De wedstrijd begon echter dramatisch…

Nu is er natuurlijk zoiets als een thuisvoordeel en thuissupporters die een team naar voren kunnen jagen (ga bv. eens een keer in de Kuip kijken), maar ook hier hadden de thuissupporters (of eigenlijk: andere schakers) een grote invloed op de wedstrijd. In dit geval door veel en luidruchtig (lees: op normale toon) gepraat bij de bar, terwijl de bekerwedstrijd al was begonnen. Slachtoffer was onze topspeler Gert Timmerman. Afgeleid door de herrie aan de bar bedacht hij welke volgende zet hij wilde gaan spelen nadat hij een witte loper terug had geslagen. Een zet die hij vervolgens deed, vóórdat hij de witte loper terug had geslagen… Au… En zo stonden we na ongeveer 5 minuten spelen al met 1-0 achter.

Zelf speelde ik (Frank van Zutphen) op bord 2 een heerlijke partij tegen Jan Evengroen. Na een standaard pionoffer kreeg ik veel actief spel en toen zwart met veel stukken richting de damevleugel ging kreeg ik de mogelijkheid voor een koningsaanval met een redelijk eenvoudig te vinden geforceerde remisevariant, maar ook met mogelijkheden op meer. Ik ging diep de denktank in, maar kon de winstvariant niet vinden. Remise dus en zo stonden we met 1½-½ achter. Tijdens de analyse achteraf hebben we misschien nog wel een uur de meest prachtige varianten bekeken, maar ook allemaal niet doorslaggevend. De computer vond achteraf nog wel een heel subtiel zetje waarmee wit voordeel had kunnen bereiken.

Olivier Vrolijk nam het op bord 1 op tegen Peter Ypma. Lang bleef de stelling in evenwicht tot Peter laat op de avond een pion kon winnen. Nog steeds was de remisemarge groot, maar Olivier kreeg steeds meer druk op zijn stelling. Uiteindelijk resulteerde er een eindspel waarbij Peter nog 1 pion had, voldoende voor de winst. En zo stonden we met 2½-½ achter.

Aan bord 4 speelde Henk van der Velde met zwart een goede partij. Hij won een pionnetje en het zag er allemaal prima uit. Zijn tegenstander speelde het echter heel sterk en toen ik weer terugkwam na de analyse van mijn partij stond Henk weliswaar nog steeds een pion voor maar was het voordeel wel verwaterd door een veel betere positionering van de witte stukken. In diepe tijdnood van beide spelers besloten zij tot remise.

En dat betekent dat – na de prachtige 4-0 overwinning tegen Shah Mata in de eerste ronde – Gouda na een 3-1 nederlaag het eindstation was voor het bekerteam in de tweede ronde. Kijk hier voor alle uitslagen en de standen in het KNSB-bekertoernooi.

Frank van Zutphen