Een eerste prognose

Na negen ronden is de voorronde van de interne competitie net over de helft. Een goed moment om eens een eerste prognose te maken.

Wim Westerveld gaat met 8 uit 9 alleen aan de leiding, slechts een remise moest hij toestaan tegen Jesus Canedo.

Een half puntje daarachter volgt met 7½ punt Andrzej Pietrow die – op één nederlaag tegen Wim na – tot op heden al zijn partijen heeft gewonnen!

Een vol punt daarachter (6½ uit 9) volgen Jesus Canedo, Leo de Jager en Arnout Markus. En ook het groepje spelers met 6 uit 9 (bestaande uit Henk Ochtman, Eric Hoogenes en Pieter Sturm) ligt nog op koers voor een plek in de A-finale.

Direct daarachter volgt met 5½ uit 9 een groot peloton spelers van 12 spelers (!) aangevoerd door Arjen Zuurmond, die na een hele goede start nu wat is teruggezakt. Voor de vijf spelers met 5 uit 9 of vooral voor de 14 spelers met 4½ uit 9 zijn er zeker nog mogelijkheden, maar dan moeten ze wel een eindsprintje maken in het tweede deel van de voorronde!

W-We

Zo halverwege is het ook interessant om eens te kijken naar de zogenaamde ‘W-We’. Die kolom die je terug kan vinden in de ranglijst (direct naast de TPR of toernooiprestatierating). Het W-We kengetal geeft aan hoeveel punten je meer of minder hebt gehaald dan op basis van jouw rating en de rating van jouw tegenstanders verwacht had mogen worden.

Dat levert het volgende podium op!

1. Waldemar Kowalski +3,27
2. Arjen Zuurmond +2,50
3. Stephan Tromer +1,88
4. Leo de Jager +1,61
5. Art Hoogendijk +1,59

Heel mooie en knappe prestaties!

Inzendingen van de leden

En dan nu de bijdragen van onze leden, met dank aan Jan de Korte, (indirect) Art Hoogendijk, Jaap van Meerkerk en ondergetekende.

Harry Nefkens – Jan de Korte

Jan schreef: Op de terugweg vertelde Harry dat we net als de vorige keer (vóór 2005 – bij Hillegersberg) ook Open Siciliaans op het bord hadden. Het mooie aan Open Siciliaans (na 3. d4 cxd4 4. Pxd4) is dat een defensieve aanpak met de neiging tot controle en het voorkomen van kansen niet werkt. Integendeel: een open strijd met wederzijdse mogelijkheden voor een actieve en creatieve aanpak.

Voor de concentratie gebruik ik tegenwoordig herriestoppers, waarbij Harry opmerkte ‘zonder zendertjes’? Tijdens het vorderen van de opening richting middenspel ben ik meermaals de denktank ingegaan voor een ‘assessment’ voor het bepalen en bereiken van sleutelvelden (f4!, c3, d5). Met 19. g4 ging Harry in de fout en verscheen er een Black (K)night (Deep Purple – Made in Japan 1972) op f4 en daarna volgde een gezamenlijk uitgevoerde symfonische slotvoorstelling, met het zwarte paard in hoofdrol en een bijrol voor twee witte lopers en de witte dame, met gevoel voor drama en esthetiek. De slotstelling en de twee alternatieve matjes zijn om in te lijsten. Eerlijk gezegd het uitstel van executie met Ld3-h7 – mogelijk geworden na veldruiming – met schaak en Dxc3 gemist, maar ook was Pf4-e2 op slag uit.

Jaap vulde aan (verslag van een ooggetuige): Ik was als jouw buurman getuige van het prachtige slot en jouw enthousiasme daarover tijdens en na de uitvoering. Harry zat nog groggy de slotstelling in zich op te nemen. Jij hielp hem eruit met een triomfantelijk: “Het is mat, Harry, MAT!” Ik voegde mijn enigszins afgeleide opponent geruststellend toe: Logisch, die vreugde over deze prachtige slotzet, de droom van elke schaker, zo’n zet! Dat kon Pascal – de tegenstander van Jaap – zich wel voorstellen.

Hieronder is de hele partij na te spelen.

Cander Flanders - Frank van Zutphen

Ondergetekende deed verslag: Ik kwam tegen Cander wat gedrukt uit de opening en nadat de zware stukken waren afgeruild kwam er een stelling op het bord met beiden twee lopers en een paard. Een stelling met een grote remisemarge, maar wel met perspectief. Het centrale thema was activiteit van de stukken.

Toen Cander op jacht ging naar mijn pionnen op de damevleugel kwamen zijn stukken net wat ongelukkig te staan, terwijl mijn stukken juist allemaal naar de goede velden toe konden. Wat volgde was een echte manoeuvreerpartij, waarbij ik Cander steeds met kleine probleempjes op kon zadelen. Hoe er doorheen te komen was lang niet duidelijk en in tijdnood kon Cander zijn stelling niet dichthouden en kon ik winnen.

Een zeer interessante en informatieve partij, de hele partij is hieronder na te spelen.

Art Hoogendijk - Arno van Houten

Direct naast mij speelde Art de sterren van de hemel tegen Arno. En nu nodigen we meestal de winnaars uit om een stukje te schrijven, maar dat leek me nu niet echt gepast. En Arno vatte zijn gemoedstoestand na de partij samen met een ‘wat heb ik het vanavond slecht naar mijn zin gehad achter mijn stelling.’

Na de krachtzet Pf4 volgde het ijzersterke Lxh6, waarna zwart eigenlijk alleen nog maar kon wachten tot de trekker definitief werd overgehaald. Dat liet Art – te vredelievend – echter na. Hij speelde wel de winnende zet, maar een zet te laat. Er kwamen nog veel kansen voor Art, maar ook die wist hij niet te grijpen.

Het cruciale deel van de partij is hieronder na te spelen.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen