Het was weer volle bak in ronde 10 van de interne competitie. Het eerste won ruim van het tweede van Dordrecht (een zevenklapper!) en daarnaast stonden er nog 28 partijen op het programma. In totaal waren er dus 72 schakers aan het spelen op maandag 6 november.

Maar voordat we naar de partijen gaan, eerst iets heel anders. Aan de rechterkant van onze website is altijd allerlei interessante informatie te vinden zoals ons adres, de agenda, de actuele standen en Sponsorkliks.

Met Sponsorkliks kan je Erasmus gratis (ja, gratis!) sponsoren; dus niet vergeten tijdens Sinterklaas of de Kerstdagen, bij het boeken van dat reisje naar de zon en bij het opnieuw afsluiten van (zorg)verzekeringen aan het einde van het kalenderjaar. Dat kan zo een leuk extraatje voor onze vereniging opleveren!

Erasmianen in den lande

Karel de Neef (rechts) is één van de Erasmianen die mee gaat spelen in het Tata Steel Chess Tournement.

Een andere leuke categorie is ‘Erasmianen in den lande’ waar een overzicht is opgenomen van alle Erasmianen die meedoen aan toernooien van andere verenigingen. Leuk als je op zoek bent naar een maatje om mee naar hetzelfde toernooi te gaan of om de resultaten van onze clubgenoten te volgen.

Nu is bijvoorbeeld te zien dat wij met een hele grote delegatie van maarliefst 15 spelers gaan meedoen aan het Tata Steel Chess Tournament! Niet voor niets het Wimbledon van het schaken! Doe je zelf ook mee aan een toernooi? Geef het dan even door via webmaster@sv-erasmus.nl dan nemen wij die ook mee.

Inzendingen van de leden

Iedere week vragen we verschillende leden om een verslagje te maken van hun fraaie overwinning of hun knappe remise. Denk je nu “Waarom word ik eigenlijk iedere week overgeslagen?” Stuur dan vooral ongevraagd een verslagje in (naar webmaster@sv-erasmus.nl). Sterker nog, dat waarderen wij alleen maar want Jaap en ik weten natuurlijk ook niet altijd welke prachtige kunststukjes jullie op het bord toveren (of hadden kunnen toveren)!

En als je nu denkt “Maar ik weet eigenlijk niet hoe ik zo’n partij aan moet leveren.” Op onze website hebben we speciaal daarvoor een aparte pagina ‘Handleiding aanleveren partijen’ gemaakt. Fluitje van een cent!

En dan weer het leukste deel van het ronde verslag, de bijdragen van de spelers zelf, met deze week dank aan Unger Beerends, Jesus Canedo, Jan de Korte, Jan Smit en Dirk Terlouw.

Andrzej Pietrow – Jesus Canedo

Jesus vertelde: Ik had al een aantal keer tegen Andrzej gespeeld maar nog nooit gewonnen. Wel twee nederlagen. In de partij van afgelopen maandag kwam ik goed uit de opening en wit kwam in de problemen omdat ik de loper naar a6 kon spelen terwijl de witte dame op e2 stond. Wit zette er een paard op c4 tussen, maar die penning kostte uiteindelijk materiaal. Wit probeerde nog tegenkansen te creëren met een kwaliteitsoffer, maar kwam niet erg ver. Uiteindelijk lukte het mij om een toren op de eerste rij te krijgen en daarna was het snel gedaan.

Eric Hoogenes - Jan Smit

Jan blikte terug: Toen mij na de partij gevraagd werd om een verslag hierover te schrijven vond ik dat best lastig. Mijn commentaar geef ik vanuit mijn beperkte en subjectieve visie, waarin ik geen ruimte kan geven aan de ideeën die Eric had en hooguit kan controleren wat de iets objectievere Stockfish van mijn ingevingen vindt. Kortom: een verslag waarin ik zal proberen aan te geven wat er allemaal in mijn hoofd speelde:

Cor van As - Jan de Korte

De wel heel erg oplettende lezer zal hierbij denken “huh, Jan had toch wit tegen Cor”. Dat was ook de bedoeling, maar toen Jan bij het bord aan kwam liep de klok al terwijl Cor achter de witte stukken zat. Jan sprak zijn verwondering daar nog over uit “hmm, twee keer zwart op rij?” maar vervolgens gingen beiden vol op in hun spel… Jan schreef over die partij: Hieronder de stelling.

Een gelijke stelling, na 24. a5, waarin beide spelers de aanval zochten, had wit de boel onder controle, maar liet wit de ‘restverdediging’ van het belangrijke veld f3 heel even los. En toen de witte aanval niet doorsloeg vanwege een meeverdedigende zwarte aanvaller (Th6), ging het van dik hout. Het slot van de partij met een instructieve slotcombinatie kan worden nagespeeld.

Dominique Taapken - Unger Beerends

Unger vertelde: In de opening maakte ik met zwart een fout op de zesde zet. Hierdoor kreeg Dominiques witte loper ruimte om zwarts stelling uit elkaar te spelen waardoor ik niet meer kon rokeren. Op de 10e zet stond mijn stelling zo verloren, dat ik niks meer te verliezen had. Toen ging ik in de aanval. Mijn 14e zet, een potentieel paardoffer, was deels bluf; ik kon de consequenties ervan niet goed overzien. Maar ik had niks meer te verliezen en kwam voor een gezellig avondje schaken, dus ging ik ervoor.

Met twee pionnen wist ik de overkant te bereiken en wits pionnenverdediging weg te slaan. Pas op de 22e zet wist zwart te rokeren en na een dameruil kwam er ruimte om met de torens een aanval op te zetten. Op de 38e zet volgde wits overgave. De hele partij is hieronder na te spelen (met commentaar van Unger).

Tommy Wang - Dirk Terlouw

Dirk schreef: Ik speelde met zwart. Wit opende met e4 en ik zette het begin van de Konings Indische verdediging op met Pf6. Nu was mijn tegenstander direct ietwat van slag omdat hij een andere opening verwacht had. In enkele zetten had ik van wit een toren, loper en paard ontfutseld.

Enkele zetten verder was er voor wit reden tot zorg. Daar zijn opening ietwat onsamenhangend bleek en het voor mij vrij jagen was. Nadat ik mijn dame geofferd had lag de verdediging van zwart geheel open, en had hem na twee zetten met mijn loperpaar schaakmat. De partij heeft ongeveer 45 minuten geduurd.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen