Ronde 12. Weer een prachtige opkomst met 28 partijen! En dan speelde het KNSB-bekerteam (met ondergetekende) ook nog een uitwedstrijd tegen Messemaker 1847 in Gouda (wat voor het bekerteam ook meteen het eindstation was).

En nu is het – aldus de kwantummechanica – weliswaar mogelijk om fysiek op twee plekken tegelijk te zijn, maar – gezien mijn redelijk beperkte kennis daarvan 😉 – lukte het mij praktisch gezien toch niet om aanwezig te zijn op de clubavond (voor de echte die-hards: lees het verhaal van Schrödingers kat).

Speaking of that: Wat zou het af en toe handig zijn als een loper of toren in werkelijkheid op twee verschillende plekken op het schaakbord zou staan. Dat zou wel een extra dimensie toevoegen aan het schaakspel, kwantummechanicaschaak! Dat zou iemand eens uit moeten werken!

En dan zit je dus een beetje vrijelijk te fantaseren op een regenachtige zondag en dan blijkt het nog echt te bestaan ook! ‘Kwantumschaken is een variant op het klassieke spel. Het gaat uit van dezelfde basisconcepten, aangevuld met een dosis kwantumprincipes. In tegenstelling tot de schaakstukken in het klassieke spel kan je een kwantumschaakstuk in een superpositie plaatsen, zodat één stuk meer dan één vakje bezet. Het stuk is dan ​‘gesplitst’.’ Aldus www.technopolis.be. Of kijk op de website van New Scientist waar een verslag te vinden is van het eerste kwantumschaaktoernooi! Misschien eens een keer iets voor onze feestavond?

Maar goed, ik was dus niet aanwezig op de clubavond. Uit betrouwbare bron begreep ik dat er weinig echte bijzonderheden waren en dat de avond in goede harmonie verliep.

Uit de uitslagen kwam echter een ander beeld naar voren; negen van de tien partijen aan de topborden eindigden in een overwinning! Er wordt heel hard gestreden om de punten en om een plek in de A-groep en de B-groep!

Inzendingen van de spelers

En ook deze week weer verschillende interessante bijdragen van de spelers, met dank aan Aad van Dop, Arno van Houten, Leo de Jager, en Stephan Tromer.

Leo de Jager – Jeroen Landsheer

Leo kwam dankzij een sterke overwinning tegen Jeroen uit op een gedeeld tweede plaats na 12 ronden. Hieronder is hun partij na te spelen met commentaar van Leo.

Arno van Houten - Pieter Sturm

Arno mailde: In de twaalfde ronde speelde ik met wit tegen Pieter Sturm. De laatste keer dat we tegenover elkaar zaten was vorig seizoen, de laatste ronde van de B-groep. In die partij koos ik voor 3. Pb1-d2. Op het bord kwam toen de Guimard. Om een mogelijke voorbereiding van Pieter te omzeilen koos ik voor de doorschuifvariant. Op de zesde zet blokkeerde Pieter de damevleugel met c5-c4.

Na de zetten 7. Pbd2 Ld7 8. Tb1 Pa5 kreeg ik het vermoeden dat Pieter op heel bekend terrein was, mede ingegeven door het feit dat hij zijn zetten bijna à tempo uitvoerde. Ondertussen moest ik een beroep doen op mijn lange termijn geheugen. Hier sloeg de twijfel toe: wel of geen b2-b4 spelen? Eerst ontwikkelen met Lf1-e2 of ruimte pakken op de koningsvleugel met h2-h4? Uiteindelijk koos ik voor b2-b4. Korte daarna een lastig moment: complicaties of kiezen voor het rustige Pf3-d2 en daarna de dame via c2 naar a2 spelen? Geheel tegen mijn speelstijl in koos ik voor de complicaties.

Na de 23e zet van zwart stond de volgende stelling op het bord. Hier moest ik de tijd nemen om het juiste plan te vinden. Ik vond een actieve zet: 24. f5. Er volgde: 24. .. exf5 25. gxf5 Pf3+ 26. Kg2 Pxd4 27. f6 gxf6 28. exf6 Pe6 29. f7 Tc2+ 30. Kg1 Tc5 31. Ld3 Pf8 32. Te1 Td3 33. Te8 Txd3 34. Txf8 Tf3. In deze stelling zag ik de tactische wending die Pieter niet had gezien 35. Ta8 waardoor torenverlies of promotie niet meer voorkomen kon worden.

Lucian Mihailescu - Stephan Tromer

Stephan speelde een hele goede partij tegen Lucian, maar wist het voordeel in het eindspel (mede door tijdnood) net niet om te zetten in een overwinning. Remise was het resultaat. Stephan stuurde de partij in met uitgebreid commentaar!

Arnas Petrauskas - Aad van Dop

Aad mailde: In ronde 12 mocht ik met zwart tegen Arnas spelen (met 14 jaar de op één na jongste senior?). Het werd een relatief voorzichtige partij, we kozen allebei voor een fianchetto op g2 en g7. Na het ruilen van de zware stukken voelde ik mij op zet 24 best comfortabel met een pluspion, het loperpaar en een in mijn ogen betere pionnenstructuur.

Op zet 28 vergat ik een tweede pluspion op te rapen en een paar zetten verder zag ook Arnas een gratis pion over het hoofd. Daardoor bleef mijn voordeel intact en kon ik dat geleidelijk uitbouwen totdat Arnas op zet 42 besloot om op te geven; zijn vader zat toen al een uur te wachten.😁 Al met al zeker geen foutloze partij, maar wel een stuk beter dan het drama van vorige week waarin ik Gerrit Boer twee (!) stukken cadeau deed.

Dat was het weer voor deze week. Komende maandag staat ronde 13 al weer op het programma. Tot maandag! Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen