Zevenklapper voor het eerste!
Maandag 6 november jongstleden moest het eerste van Erasmus tegen het tweede van Dordrecht voor de RSB-competitie. Op papier waren wij sterker maar wat zegt dat?
Ondergetekende (nee, dit keer niet uw gebruikelijke verslaggever) had wit op bord 8. Na de opening, beter gezegd in de opening, werd er twee keer geruild op d5. Echter had de zwarte dame geen velden, ik had Lf4 en Tc1 al gespeeld. Zodoende kon ik met Lc7 de zwarte dame vangen. Na twee seconden gekeken te hebben gaf mijn tegenstander op. Het was half negen…
Goed, 1-0 voor maar ik hield er toch wel een dubbel gevoel aan over. Soort anticlimax. Je stelt je in op een partij en voor dat het goed en wel begonnen was is het alweer klaar. Niet veel later nog even zitten vluggeren met mijn tegenstander.
Niet heel erg veel later kwam Marvin Dekker de analyseruimte in met de winst op zak op zijn tegenstander. Ik heb niet meegekregen hoe dat tot stand kwam maar volgens mij had hij een stuk geofferd wat Marvin in de analyse amechtig poogde te rechtvaardigen. Quote van een teamgenoot die even kwam kijken: Compensatie? Compensatie my a#s! Afijn 2-0 voor.
Terug in de speelzaal had Frank van Zutphen een paard en loper en wat pionnen tegen een toren en wat pionnen. Het paard snoepte een pionnetje en zijn tegenstander gaf op in weliswaar mindere stelling maar de technische afronding had ik nog wel even willen zien. 3-0 voor, zou het een grote uitslag kunnen worden?
Maar toen, drie spelers van ons, Martin Rensen, Leo Verhoeven en Jeroen Landsheer hadden het toch echt niet makkelijk.
Martin had goede stelling, beter ontwikkeld, koningsaanval maar sloeg een stuk terug met de dame waar met de toren niks aan de hand was geweest. Tegenstander deed een goede zet en haalde zo een stuk op. Martin moest vol aan de bak nu en bleef scherp spelen en compliceren. Zijn tegenstander speelde goed maar een afmaker zat er niet in. Martin bleef erin hangen en won een stuk terug maar hij stond niet echt beter. Uiteindelijk speelde zijn tegenstander een paardzet maar die stond gepend; op dezelfde lijn stond nu zijn ongedekte dame die Martin eraf sloeg.
Net hiervoor voor had Cander Flanders remise gespeeld op bord 7, hierdoor was het punt van Martin de 4½ nodig voor de matchwinst. Ondertussen stond Jeroen een stuk achter en Leo stond ook niet echt lekker.
Leo kon echter met een tactisch grapje (paard dekt toren, paard wordt geslagen, toren valt ook) een stuk winnen. Met een loper meer won hij het pionneneindspel.
Jeroen kon netjes remise kunnen houden met naar ik meen actief spel. De partij van Martin heeft mij aardig bezig gehouden dus dit niet helemaal meegekregen.
Peter Torzcsynski op bord 3 had mijn inziens een gelijkstaand middenspel. Zijn tegenstandster speelde de a en b-pionnen waar Peter er één van kon winnen, kwam langzaamaan beter te staan en won de partij door een pion die kon promoveren.
Aldus een geflatteerde 7-1 overwinning, het had zomaar 4-4 kunnen zijn. We doen leuk mee in onze poule.
Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 1B van de RSB-competitie.
Uw invalverslaggever,
Marcel Tillemans