Ruime overwinning voor derde team!

Als teamleider was ik zelf helaas verhinderd, toen ik later arriveerde was ons hele team al klaar en hadden een dikke overwinning binnen geharkt! Gefeliciteerd mannen!! Derhalve afhankelijk van een eigen verslag van de spelers zelf. Dit waren de opstellingen van beide teams:

Op bord 3 trapte Hans Brobbel af: Erik van den Berg – Hans Brobbel. Wit speelde de in de opening slordig. Na een dame-schaak won ik de pion op b2. Wit had geen compensatie. Sterker nog: ook positioneel stond zwart beter. In het middenspel kwam ik steeds beter te staan, wit verloor nog twee pionnen en er was geen mogelijkheid voor een counter-attack. Nadat de d-pion kon doorlopen, met steun van zijn stukken, was het snel afgelopen. 1-0

Op bord 4 zat een andere Hans (Hans van Calmthout): Afgelopen week weer halsoverkop teruggeschakeld van mijn nieuwe wit repertoire naar mijn oude vertrouwde. Nog te weinig ervaring opgedaan met het nieuwe. Aangekomen bij de speelzaal, zag ik een aantal oude bekenden van het tweede team van Charlois Europoort, die het tegen ons eerste gingen opnemen. Wat bijgepraat met Valery Maes en Tjerk Tinga. Toen achter de borden.

Ik kreeg als tegenstander Fred de Gent voorgeschoteld, de topscorer van Fianchetto van het vorig seizoen (Gilles Deegeling en Erik van den Berg scoorden trouwens ook goed). Fred speelde een zeldzame variant, waar ik niet optimaal op reageerde. Mijn buurman Hans Brobbel, kletste er gelijk flink in met Db4 en Dxb2 en wat later stond de witte koning op d3. Na zo’n kleine 2 uur spelen stond mijn stelling muurvast, geen fijn gevoel over. Ik deed toen een rondje langs de velden, Joop van ‘t Hoenderdaal, Hans Brobbel en Jonas Verdonschot stonden geweldig. Daarop bood ik remise aan, wat vrij snel geaccepteerd werd.

Op bord 7 werden we vertegenwoordigd door Karel de Neef. De eerste competitiezege liep vrij soepeltjes en gestaag binnen. Ik kon mijn medeauteur op de 64 velden in de opening vrij snel op voor mij bekend terrein lokken en geleidelijk een aantal pionnen buitmaken. Nadat mijn zwarte pionnen na het – tot mijn genoegen – vrijwillig afruilen van de meeste stukken, de overtocht hadden gemaakt naar lonkende dames, was de overwinning, zoals men in onze kringen regelmatig debiteert, een kwestie van techniek. Daarna werden mijn boterhammen met doorluchtig omelet met genot verorbert. De gebruikelijke copieuze nazit met vrolijke clubgenoten moest ik helaas wederom missen wegens echtelijke verplichtingen die ik een vijftigtal jaar geleden was aangegaan.

Verder waren er overwinningen voor Joop van ’t Hoenderdaal (bord 2), Kes Kromhout (bord 6) en Jonas Verdonschot (bord 8) en remises voor Jelle Engelberts (bord 1) en Jan Hoek van Dijke (bord 5). Vijf overwinningen en drie remises! Een prachtig resultaat dat een eindstand opleverde van 6½-1½!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 6H van de KNSB-competitie.

Ruud Neumeijer