Zevenklapper voor eerste team

Donderdag 15 februari speelde ons eerste RSB-team alweer de vierde wedstrijd van het seizoen, ditmaal tegen rode lantaarndrager De Zwarte Pion 1. Met een gemiddelde rating van zo’n 200 punten in ons voordeel zou een grote uitslag in de lijn der verwachting liggen.

Na het gezwoeg en billenknijpen tijdens de vorige drie wedstrijden was het best verrassend te noemen dat die grote uitslag er dan ook daadwerkelijk kwam.

Cander Flanders (bord 5, zwart) kreeg al snel een prettige stelling, kon de druk opvoeren en de tegenstander verslikte zich ergens in een tactisch grapje en kon opgeven.

Peter Torczynski (bord 4, wit) kon zijn tegenstander een structuur bezorgen met drie zwakke geïsoleerde pionnen. Peter kon de druk opvoeren en toen hij beslissend materiaal won kon hij het punt noteren.

Marcel Tillemans (bord 8, wit) was eigenlijk de enige dissonant in het geheel. Hij vergat ergens een stuk terug te slaan en leek kansloos te gaan verliezen. Hij ging echter even verzitten, bleef compliceren, won zijn stuk terug en even later zelfs ook nog de partij.

Schrijver dezes (Martin Rensen, bord 7, zwart) won al in de opening een belangrijke centrumpion, even later nog een tweede pion en wist dat rustig uit te bouwen naar een stelling waarin de witspeler onder de druk bezweek.

Frank van Zutphen (bord 1, zwart) speelde een prima partij. Zijn tegenstander moest een geïsoleerde pion verdedigen en Frank wist handig af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel. Echter kwam hier het cliché om de hoek kijken dat niets moeilijker is dan het winnen van een gewonnen stelling: Frank koos een verkeerde voortzetting en verloor zelfs nog.

Invaller Jeroen Landsheer (bord 2, wit) had een gesloten stelling op het bord waarin hij langzaam maar zeker steeds beter kwam te staan. In een paardeindspel bezweek zwart onder de dreigingen en moest beslissend materiaal geven.

Leo Verhoeven (bord 6, wit) leek lang op een halfje af te stevenen. Zijn tegenstander verrekende zich echter in het eindspel. Leo kon beslissend binnenvallen en de vijandelijke koning naar een veld jagen waar een pionvork op koning en dame volgde.

Pieter Sturm (bord 3, zwart) was als laatste klaar, maar stond al snel in de partij erg goed. De witspeler wist een directe koningsaanval nog af te slaan, maar Pieter wikkelde bekwaam af naar een gewonnen toreneindspel wat hij ogenschijnlijk moeiteloos binnenhaalde.

En zo stond er aan het eind van de avond een mooie 7-1 overwinning voor de onzen op het wedstrijdformulier. Hier doen we goede zaken mee in aantocht naar de drie belangrijke wedstrijden tegen onze directe tegenstanders in de strijd om promotie. Op donderdag 28 maart spelen wij de volgende ronde bij en tegen Sliedrecht 1.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 1B van de RSB-competitie.

Martin Rensen