Het eerste redt het net niet

Zaterdag 3 februari speelde het eerste thuis tegen het derde van HWP Sas van Gent.

We waren redelijk op sterkte met onze vaste invallers Henk van der Velde (voor Olivier Vrolijk) en Pieter Sturm (voor Leo Verhoeven). Het werd zo’n net-niet middag.

Na bijna drie uur waren er wat kleine plusjes en wat kleine minnetjes op de borden te zien. Maar in het vierde uur ging er veel mis.

Eric Hoogenes (zwart, bord 5) had de hele middag iets minder gestaan, maar toen ik voor het laatst keek maakte ik me nog weinig zorgen. Plotseling stond er echter alleen een witte koning in het midden … en de rest van de stukken in de beginopstelling… 0-1 achter dus.

Niet lang daarna maakte Martin Rensen (zwart, bord 7) gelijk. Hij was wat lastig uit de opening gekomen, maar kwam naarmate de partij vorderde steeds iets beter te staan. Door overbelasting kon Martin materiaal winnen en het punt bijschrijven. Een 1-1 tussenstand.

We zaten nog steeds in het vierde uur toen het mis ging bij Marvin Dekker (wit, bord 6). Hij had de hele partij het initiatief, maar verslikte zich ernstig in tijdnood wat een volle toren kostte. En weer stonden we achter met 1-2.

Pieter Sturm (wit, bord 8) had een pionnetje geofferd en kreeg daar een heerlijke aanvalsstelling voor terug. Net voor de tijdscontrole ging het ook hier helemaal mis en moest Pieter veel materiaal inleveren. En dus 1-3 voor de bezoekers.

Zelf speelde ik (Frank van Zutphen) met zwart op bord 3. Ik kwam erg lekker uit de opening. In het middenspel offerde ik een kwaliteit en kort daarna had ik de stelling helemaal open moeten gooien wat ik helaas miste, Na een ruil van mijn dame tegen twee torens kwam er een eindspel op het bord van een dame en enkele pionnen versus een toren, loper en enkele pionnen (eentje extra). Dat bleek helaas niet tot winst te brengen, waardoor ik in remise moest berusten. 1½-3½ achter.

Op bord 2 speelde Wim Westerveld met wit een prima partij. Wim had steeds een klein plusje, maar omdat zijn tegenstander het ook goed speelde bleef het bij een klein plusje. Helaas kwam hij ook niet verder dan remise: 2-4 achter.

Gert Timmerman kreeg aan bord 1 een partij met tegengestelde rokades waarbij Gert tussendoor ergens een pionnetje opsnoepte. De lichte stukken gingen van het bord en er resulteerde een stelling met dame en twee torens. Netjes haalde hij het punt binnen en zo stonden we met 3-4 achter.

Henk van der Velde speelde als laatste nog op bord 4 (wit). Het was een wat atypische partij, waarbij Henk wel steeds het betere van het spel had (en hij netjes een pionnetje won). Ook hij verslikte zich in de eerste tijdnoodfase waardoor zijn tegenstander wat pionnen naar voren kon dirigeren. Uiteindelijk resulteerde een loper tegen paard eindspel, wat uiteindelijk ook niet te winnen bleek.

En zo stond er een 3½-4½ eindstand op het scorebord. Het zat allemaal niet mee in deze ronde. Hopen dat het wel mee gaat zitten in de volgende ronde thuis tegen het sterke Dordrecht.

Kijk hier voor het verslag ‘HWP 3 – Net wat we nodig hadden‘ op de website van HWP Sas van Gent. Of kijk hier naar de uitslagen en stand in klasse 3F van de KNSB-competitie.

Frank van Zutphen