Erasmus 2 wint van DD 3 in de KNSB-competitie

In de vijfde KNSB ronde mochten we aantreden tegen de Haagse vereniging DD, Discendo Discimus oftewel Door te leren, leren wij. Een fraaie naam, het is de vereniging waar Donner speelde.

Qua rating bleken beide teams goed tegen elkaar opgewassen, maar aangezien Peter Torczynski geen tegenstander had stonden we al nu precies een uur (eigenlijk iets meer want Peter was ook iets te laat, zijn auto had panne en hij moest snel een taxi nemen) met 1-0 voor.

Op bord 7 zat voor ons Paul Wilhelm en hij kreeg op de damevleugel wat druk. Toen Daniel Diaz Maquiña dat niet helemaal goed oploste had Paul ineens een toren meer en dus de partij, hij glom van vreugde.

Ondergetekende (Peter Weeda) speelde tegen een jeugdtalent en was daar van te voren al wat bevreesd voor. Hij had Imanol Leorato niet al te lang hiervoor al zien huishouden op een rapidtoernooi in Spike City. Maar de opening liep goed en toen hij op een tactisch goed moment remise bood werd dat aangenomen.

Dat zag er allemaal lekker uit dus, tot Jeroen Landsheer in een voor hem bekende theoretische stelling van de Draak dacht: waarom wijk ik hier eigenlijk niet af, dit ziet er veel beter uit? Theo van Orsouw wist wel waarom en won simpel een stuk en de partij.

Cander Flanders had een gecompliceerde dichtgeschoven stelling en kreeg remise aangeboden. Hij liep alle borden viermaal langs en besloot uiteindelijk om dat te accepteren, qua stelling terecht en ook qua algeheel resultaat zoals we toen konden inschatten.

Marcel Tillemans speelde op bord 1 een ingewikkelde partij vol met kleine grapjes erin. Fijn was wel dat Marcel druk kon zetten en toen hij met een listige wachtzet een paard naar een minder veld lokte kon hij toeslaan, won een kwaliteit en gaf Leo Kuiper meteen op. Ik had nog wel doorgespeeld, zei Marcel nog met een kleine glimlach

Invaller Leo de Jager zat op 8. Hij heeft een mooi Tata-toernooi gespeeld en kwam nu in positioneel prima stelling terecht, wel met een pion minder. Rick de Vries gaf die pion toen maar terug in de hoop zijn stelling wat te bevrijden. Leo bleef achter aan het roer, tot hij een venijnige grap overzag en gelijk kon opgeven. Hij was er begrijpelijk minder blij mee.

Dan ons geheime wapen Wim Posthumus. Hij begint erop te lijken dat hij steeds als laatste zijn partij beëindigt en ook nu weer was zijn bijdrage bepalend voor de einduitslag. De meningen van de kiebitzers (die zich overigens keurig en stil gedroegen) verschilden onderling flink maar Wim maakte aan de onzekerheid een eind, won de partij en dus ook de wedstrijd tegen DD.

We staan na deze zege nu derde in de vijfde klasse poule, met twee op papier zwakkere tegensanders voor de boeg. Maar het programma van de koplopers is ook niet zo zwaar, dus promotie lijkt een brug te ver. Toch wel jammer, er heeft zeker meer ingezeten.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 5I van de KNSB-competitie.

Peter Weeda