Blue Monday?!

Blue Monday, de derde maandag van het jaar. De meest deprimerende dag van het jaar. Het weer is slecht, de goede voornemens staan alweer in de ijskast en het gevoel om actie te ondernemen is tot het vriespunt gezakt…

Aldus een slimme marketeer die wat extra reizen wilde verkopen. Hij heeft er zelfs een formule voor bedacht… Al is het naar het schijnt nog niemand gelukt om daar een concreet getal mee te berekenen 😉

Voor mij is echte Blue Monday altijd de vierde maandag van het jaar. Vanwege het zwarte gat… Het Tata Steel Chess Tournament is dan weer afgelopen. Wat te doen vanaf een uur of vijf als ik ieder dag inschakelde om de online analyses van alle partijen te volgen? En wat was het dit jaar weer een zinderende ontknoping! Vijf koplopers bij het ingaan van de laatste ronde en vier van de vijf wonnen ook hun laatste partij! In de de eerste barrage ging Anish Giri helaas ten onder en in de finale van de barrage was Wei Yi de sterkste waardoor hij het toernooi wist te winnen.

Finales op stoom!

Gelukkig was er op de vierde maandag wel voldoende te doen bij schaakvereniging Erasmus, namelijk de tweede ronde van de finales!

Deze week alleen een korte impressie van de meest opzienbare uitslagen, omdat uw verslaggever er niet bij kon zijn en deze week ook nauwelijks tijd had voor het verzamelen van de partijverslagen.

A-groep

In de A-groep waren er drie partijen en alle drie eindigden ze in een beslissing. Wim Westerveld won zijn tweede partij op rij (ditmaal van Leo Verhoeven). Westerveld gaat nu met 2 uit 2 aan de leiding met Wim Posthumus, Posthumus was met zwart te sterk voor Pieter Sturm!

Jesus Canedo en Aernout Markus namen het ook tegen elkaar op. Werd het een paar weken geleden in de voorronde nog remise, nu won Canedo knap van Markus. Een goed begin voor Canedo!

B-groep

In de B-groep gaat Arjen Zuurmond met 1½ uit 2 aan de leiding. Hij speelde gelijk tegen Jan Smit. Martin Rensen begon sterk met een overwinning tegen de winnaar van de B-groep van vorig jaar, Arno van Houten.

Oscar Koppenens had de week daarvoor nog meegedaan aan de tienkampen in Wijk aan Zee (met winst van zijn groep 5E) en speelde nu zijn eerste partij in de finalegroep B. Hij behandelde de Draak veel beter dan Cander Flanders en begon ook met een overwinning.

C-groep

In de C-groep werd in ronde 2 nog op rating ingedeeld en dat levert dan altijd een indeling op met grote ratingverschillen. En dus voorspelbare uitslagen. Dus niet… Er was niets van een 1-0-1-0-1-0 schema in de uitslagen te ontdekken. En hoe dat komt? Tijdens het eten na de KNSB-wedstrijd ‘beklaagde’ één van mijn clubgenoten zich bij mij. “Vroeger kon ik nog gemakkelijk van hem winnen, maar nu hij een mentor heeft lukte dat maar ternauwernood.” 😉

In ieder geval. Rinus van der Linde won verrassend van Jan de Korte. Jan kreeg een niet te stoppen aanval, maar door een fata morgana deed hij een toren cadeau zonder compensatie in plaats van een stuk te winnen. Nieuwkomer Thom Smit versloeg Marius Petrauskas en Daan Manni was te sterk voor Filip Strinic!

En dan waren er ook nog veel remises te noteren. Ruud Neumeijer hield Peter Weeda op remise aan bord 2 en Paul Wilhelm kwam aan bord 3 niet verder dan een remise tegen Willem Klein. Karel de Neef speelde remise tegen Anton van Berkel al hadden we natuurlijk niet anders verwacht van Karel 😉

Jonas Verdonschot wist de winstpogingen van Aad Jan Roos succesvol te weerleggen net als Marcel de Kort die het punt deelde met Karoly Kiss. En ook de strijd tussen Stephan Tromer en Jelle Engelberts eindigde in een gelijkspel!

Erasmus rapidtoernooi op zaterdag 17 februari

Op dit moment hebben al 76 deelnemers zich ingeschreven voor het twaalfde Erasmus rapidtoernooi op zaterdag 17 februari. Dat belooft dus weer een gezellige schaakdag te gaan worden. Er kunnen maximaal 90 schakers meedoen, wees dus er snel bij als je je nog in wilt schrijven! Kijk hier voor alle informatie over het Erasmus rapidtoernooi.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A, in finalegroep B en in finalegroep C.

Frank van Zutphen