Maandag 12 februari, 1 partij in de A-groep, 2 partijen in de B-groep en 20 partijen in de C-groep. Dat noemen we tegenwoordig een rustig avondje bij Erasmus 😉

Wellicht was het de stilte voor de storm met het twaalfde Erasmus rapidtoernooi in aantocht!

Rapidtoernooi op zaterdag 17 februari

Deze week staat voor ons ook in het teken van de laatste voorbereidingen het twaalfde Erasmus rapidtoernooi op zaterdag 17 februari. Het belooft weer een mooie dag te gaan worden. Het maximaal aantal deelnemers van 90 schakers is al ruim een week geleden bereikt! Vandaag kon Arno van Houten verschillende mensen op de wachtlijst nog berichten dat zij alsnog mee konden doen. Kijk hier voor de actuele deelnemerslijst.

Meespelen is dus alleen mogelijk voor de mensen die zich al hebben ingeschreven, maar kom vooral even langs om te kijken als je toch in de buurt bent!

Inzendingen van de spelers

En ook deze week weer leuke verslagen uit de drie finalegroepen, met dank aan Leo de Jager, Jesse de Jong, Oscar Koppenens, Bram de Knegt, Jaap van Meerkerk en Ian Priem.

Finalegroep A

In de A-groep stond er één partij op het programma, de strijd tussen Leo de Jager en Jesus Canedo. Leo deed uitgebreid verslag over hun partij.

Leo de Jager – Jesus Canedo

Leo vertelde: Tot nu toe zijn al onze partijen in remise geĂ«indigd. En vaak denken we allebei dat de ander beter staat en we goed weg gekomen zijn. Hier had zwart een mooi paard op f4 en dus dacht wit 
 De zwarte pion op e5 was echter zwakker dan zijn witte broeder en vervulde een belangrijke rol als verdediger van de zwarte trots op f4, dus dacht zwart … De computer vindt het overigens helemaal gelijk staan.

Wit kon .. Lg4 niet toestaan, h3 verzwakte de koningsstelling en daarom leek 13. Pc4 de logische voortzetting. Op 13. .. Lg4 zou ‘gewoon’ 14. Pfxe5 volgen en had wit een belangrijke pion gewonnen, want 14. .. Pxh3 werkte niet omdat na 15. gxh3 de witte loper hangt. Een andere optie was om met 13. .. b5 14. Pe3 (de pion of e5 is vergiftigd) .. b4 de diagonaal a3-f8 te sluiten, maar dat zou veld c4 definitief weggeven. Na een forse periode in de denktank kwam zwart met 13. .. f6 een toch wel aanzienlijke verzwakking van de koningsstelling. De computer zou nu onmiddellijk het paard terugspelen naar e3 en dan vervolgen met h4 met minuscuul voordeel voor wit.

Ik zag twee diagonalen richting koning open komen en begon met 14. La3 Df7 15. Pe3 waarna zwart besloot de loper op a3 te neutraliseren met 15. .. Lf8. Leek me logisch, maar volgens het siliconen monster was het maar niks, die ruilde gelijk zelf en vond dan dat wit licht voordeel heeft. Ik liet liever ruilen en ging verder met 16. Lc4 Le6. Wit kon hier redelijk wat stukken ruilen en dan was de stelling zo dood als een pier. Daar hadden we vandaag geen zin in en dus, ik leer het nooit, de knuppel maar in het hoenderhok 17. g3 Pd4. Met 17. .. Ph3 18. Kg2 Lh6 zou zwart in het voordeel komen want de geplande verdediging 19. Pg1 werkte niet omdat de verdediger van Lc4 gepend was. Na het gespeelde Pd4 stond het weer zo’n beetje gelijk.

18. Pxd4 exd4 19. Lxe6 Pxe6 20. Pf2 d3 een zet die groot voordeel op zou moeten leveren 21. cxd3 Txd3 maar niet op deze manier. Met 21. .. Pd4 kon wit een kwaliteit winnen en leek één pionnetje weinig compensatie: 22. Te3 om veld f3 te dekken 22. .. La3 23. Dxa3 Pc2. Na het gespeelde … Txd3 volgde 22. Lxf8 en op de volgende zet kwam Pf4 met geforceerde ruil van de paarden en vervlakking en snel wederom een deling van de buit.

Finalegroep B

In de B-groep stonden er twee partijen op het programma. Oscar Koppenens won van Jan Smit en Dick Straathof won van Marcel Tillemans.

Jan Smit – Oscar Koppenens

Oscar won in een fraaie partij van Jan Smit. Een goede doorstoot van de c-pion was niet te voorkomen. Door deze overwinning gaat Oscar in de B-groep met 2œ uit 3 aan de leiding in de B-groep. De hele partij is hieronder na te spelen.

Finalegroep C

Andrzej Pietrow - Jaap van Meerkerk

Jaap deed verslag: Eindelijk. Andrzej verdacht mij er al van dat ik hem door mijn afwezigheid in ronde 3 probeerde te ontlopen. Grapje natuurlijk, maar de afgelopen jaren hebben wij - al zeg ik het zelf - best aardige partijen tegen elkaar gespeeld. Deze keer werd onze partij door één enkel moment bedorven door een moment van schaakblindheid van mijn tegenstander. Dus publicatie is niet zo interessant. Op verzoek van de webmaster geef ik toch een inkijkje. En omdat wit gevaarlijke compensatie had gekregen voor het weggegeven paard.

Andrzej opende met de e-pion en speelde een mij bekend systeem van de Siciliaan. Ik hield me rustig tot zet 9, toen ik met 9. .. b5 initiatief zocht. Misschien wel iets te agressief.

Tot 15. a4 was de partij met wisselend licht voordeel in evenwicht geweest. Nu sloeg ik met 15. .. Lb7 met een tijdelijk pionoffer een dubieuze weg in (zie de stelling hiernaast). Doel was ook een dreigende vrijpion te creëren.

Wit had +2 voordeel kunnen bereiken maar blunderde na een stukkenruil een paard weg, hoewel de schade meeviel. Wit had compensatie op de damevleugel in de vorm van drie pionnen.

Het kostte mij nogal wat hoofdbrekens. Was de zwarte stelling in staat het pionnenblok af te stoppen? Of, nog mooier, op te ruimen?

Uiteindelijk lukte dat en werd stelling 3 bereikt na 43. Tg5+. Ik dacht hier winstkansen te hebben en volgens de engine is de stelling gewonnen voor zwart.

Toch koos ik voor de zetherhaling, ingegeven door de klok, de betere eindspeltechniek van mijn opponent en ook een beetje door het geluk dat mij in deze partij ten deel viel.

Jonathan van Es - Jesse de Jong

Jesse schreef: Ik vond dat ik een goede positie had gekregen uit de opening, ondanks dat ik met zwart speelde dacht ik dat ik er net wat beter voorstond. Alleen iets later verloor ik een pion, omdat ik was vergeten dat mijn paard gepend stond (Ik had in mijn hoofd nog tegen mezelf gezegd dat ik gepend stond, maar was vergeten dat hij dan die pion kon slaan, helaas).

Toch had ik het gevoel dat ik wel soort van compensatie had voor de verloren pion, doordat mijn stukken veel meer deden dan die van hem (al had ik toch liever zijn positie gespeeld), maar even later gaf hij zijn toren weg met schaak en stond ik er veel beter voor en nog wat later gaf hij ook op. Ik was erg blij dat ik mijn tweede partij, ondanks het wat mindere begin, toch gewonnen heb. Hieronder is de hele partij na te spelen.

Fred de Wild - Bram de Knegt

Bram schreef: Door het oog van de naald! Vanavond was Fred de Wild mijn tegenstander. Fred refereerde aan een eerdere partij tussen ons, waarin ik hem overspeeld zou hebben. Ik herinnerde het mij. Konings-Indisch kwam op het bord. Fred met wit speelde het vierpionnenspel. Er werden pionnen geruild, ik ruilde de dames en Fred bleef met een geĂŻsoleerde pion in het centrum zitten. Ik kon met een toren de open lijn bezetten, won een pionnetje en stond toen beter dan Fred.

Toen meende ik stukwinst te zien. Paard ruilen, loper met schaak naar d4, waarbij ook een ongedekte pion op c5 werd aangevallen. Fred dacht een poosje na en pakte toen met zijn toren vanaf b4 mijn pion op b7. Ik zei: “Je staat schaak!” Fred zette zijn toren terug op b4. Ik dacht: dat kan niet want dan kan hij zo mijn loper op d4 pakken!! Snel op mijn papiertje gekeken en het klopte!

Fred was echter zo geschrokken van de onreglementaire zet, dat hij behalve de toren terugzetten in één beweging zijn koning uit het schaak haalde! Ik pakte de pion en won een stuk. Fred geeft op!! Echt door het oog van de naald, en Fred zal dit stukje niet leuk vinden...

Ian Priem - Unger Beerends

Ian mailde: Hallo! Ik ben Ian en ik ben sinds oktober lid. Twee jaar geleden ben ik begonnen met online schaken. Ik heb als kind nooit geschaakt en begon dus echt op nul. Ik wist misschien net hoe het paardje bewoog, maar van en passant had ik nog nooit kaas gegeten. Door middel van YouTube, schaakboeken, en online rapid, blitz en (te veel) bullet heb ik langzaam het spelletje geleerd. Ik heb zodoende wel alle schaaktermen in het Engels geleerd; praten over ‘lopers’ en ‘dames’ vind ik nog wat onwennig. Mocht aan mijn analyse geen touw vast te knopen zijn, dan komt dat vast daardoor.

Via de Schaak-Off kwam ik bij Erasmus terecht, en het ‘OTB’ schaken beviel me enorm. Klassiek schaken is compleet anders dan online: zo veel leuker, maar ook zo veel moeilijker, uitdagender en zenuwslopender. Opeens zit er een tegenstander van vlees en bloed voor je neus en speel je voor het echie.

Mijn eerste resultaten waren niet goed. Mijn eerste toernooi ging ik helemaal nat (œ uit 5) en ik merkte dat ik eigenlijk weer compleet op nul moest beginnen met het ‘echte’ schaken. Langzamerhand zit er wel een stijgende lijn in, merk ik dat mijn bord-visie steeds beter wordt en kan ik zelf soms tevreden zijn met mijn spel. Mijn eerste twee partijen in de finalegroep verloor ik, maar in ronde 3 mocht ik mijn eerste punt noteren. Dat brengt ons naar ronde 4.

Ik had wit en opende met 1. e4. Mijn tegenstander verraste met 1. .. f5. De opening pakte in mijn voordeel uit: Ik wist al snel mijn dame te ‘offeren’ voor een toren (en, niet onbelangrijk, een gloednieuwe dame). Een goed begin, maar mijn dame stond wel compleet ingesloten op h8. Ik stond achter qua ontwikkeling en had grote moeite om mijn witte loper en b1 paard in het spel te betrekken. Het lukte me om de dames te ruilen, maar ondertussen had mijn tegenstander er wel twee connected passed pawns in het centrum ervoor terug gekregen. Ik besloot een van mijn paarden te offeren voor deze twee pionnen om zo de angel eruit te halen. Mijn extra toren moest het verschil gaan maken in het eindspel.

Ik kon al snel een van mijn torens afruilen en enkele zetten later zag ik de mogelijkheid om mijn andere toren te ruilen voor zijn laatste twee stukken, en daarmee de partij te winnen. Een leuke pot, die ik over de streep heb weten te trekken zonder te blunderen. Misschien wordt het nog wat, dat schaken. De partij is hieronder na te spelen:

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A, in finalegroep B en in finalegroep C.

Frank van Zutphen