Deze ronde telde 23 partijen, waarvan er minstens twee voor de spektakelprijs in aanmerking komen. Helaas delen we prijzen van die naam pas in mei, na afloop van het Watertorentoernooi uit. Maar in deze ronde was er dus spektakel in ruime mate! Speel de ingeleverde partijen dus zeker na!

Om 20.00 uur gingen de wedstrijden precies tegelijk van SLAG! Bram de Knegt buigt zich momenteel over zijn voet en wie weet krijgt onze gong en in zijn nagalm daardoor nóg meer cachet.

Paarden en puppy’s

Op 13 februari las ik wat uitgebreider het Algemeen Dagblad. Geen zorgen, ik lees ook de NRC. Zou er ook iets over onze schaaksport te lezen zijn? De vraag stellen is hem beantwoorden: nee natuurlijk. Op zoek naar een opstapje voor mijn verslag trof ik al snel twee artikelen aan, die met een vleugje fantasie onze schaaksport aanstippen.

Een nieuwe actiegroep kondigde zich vorige week aan. Jawel, daar zijn we weer, dacht ik. Deze keer waren de houten paarden de klos (Bron: AD, 13 februari). Het gemopper en geweeklaag over ons wangedrag jegens houten paarden in speeltuinen was niet van de lucht. Schuldbewust besefte ik vroeger ook geregeld hun ruggen te hebben beklommen. Die klassieke draaimolen in park Plaswijck, weet u nog? Voorlopig moeten die dieronvriendelijke speeldingen alle draaimolens uit. En je kunt erop wachten, daar blijft het natuurlijk niet bij. Binnenkort keren de protesten zich ook tegen alles en iedereen die met neppaarden bezig is. Schaakverenigingen die zich wekelijks met teveel houten paarden tegelijk onderhouden, moeten zich gaan beraden.

Wij horen onze kinderen diervriendelijk op te voeden. Als je dan als vereniging ook nog eens Het Zwarte Paard in je vaandel draagt, ben je het eerst aan de beurt. Ik zie de vastgelijmde actievoerders hun ingang al blokkeren. Ons derde team droogde onze Schiedamse schaakvrienden onlangs met 5½ punt af. Mocht HZP het eerst voor een protestactie aan de beurt zijn, wij springen voor hen in de bres.

In het artikel op de volgende pagina werd een andere klacht ruim belicht: stress. Nou, daar kunnen wij schakers over mee praten. Voor degenen die in de stress schieten van een onterechte verliespartij, van wiebelende schaak- of formatietafels, van uw storende of zich misdragende tegenstander, van wangedrag of van agressieve op de A12 gelijmde actievoerders, heb ik de nieuwe cursus Puppy Yoga in de aanbieding (bron: AD, 13 februari). Als u het nog kunt volgen, de paarden moeten we dus ontzien, puppy’s daarentegen gaan we inzetten om te ont-stressen.

Gelukkig kan ik om dit soort artikelen nog steeds lachen, zelfs uitbundiger dan Amsterdammers om een plaatselijk blowverbod.

En toen schoot me deze uitspraak te binnen: Ons verlangen te klagen komt voort uit een gemis aan emoties.

Bijdragen van onze leden

Met dank aan Henk Ochtman, Ben Koppenens, Jesus Canedo, Ben Koppenens, Marcel de Kort en Ruud Neumeijer.

A-finale

Voor de A-finale speelden vier finalisten: Henk Ochtman tegen Wim Posthumus en Jesus Canedo tegen Leo Verhoeven. De partij Jesus Canedo – Leo Verhoeven eindigde in remise. Jesus gaat nu aan kop met 3 punten en een TPR van 2064. Gaat lekker zo, Jesus! (spreek uit Chesóes).

Henk Ochtman – Wim Posthumus

Henk Ochtman nam het met wit op tegen Wim Posthumus. Er voltrok zich tussen deze heren zo’n chaotische wedstrijd dat de Ajax verdediging daarbij zelfs bleekjes zou afsteken. Remise kwam niet één moment bij de kemphanen op, als ware zij gladiatoren met de dood voor ogen. Toen de stofwolken waren opgetrokken zei Henk verheugd “mat”. Wims gepende loper mocht het niet pareren. Een waar spektakelstuk! Lees het verslag van Henk.

Henk mailde namelijk: Het was weer een heerlijk chaotische partij gisteren met een koningswandel in vliegende tijdnood. Mijn koningsaanval tegen Wim Posthumus was niet helemaal correct maar wel leuk. Zoals beloofd is hier de partij, 15 seconden per zet was voldoende om te kunnen blijven noteren :-).

B-finale

Voor de B-finale werd slechts één partij gespeeld: Die tussen Martin Rensen en Marcel Tillemans. De beide schaakvrienden zijn aan elkaar gewaagd en kennen elkaar door en door. Dat levert natuurlijk interessante partijen op. Dit keer trok Marcel Tillemans aan het langste eind!

C-finale

Ben Koppenens - Marcel de Kort

Hoe zuur een schaakwedstrijd kan smaken ervoer onze Ben: “Als je denkt dat je er bent, doe je één foute zet en … afgelopen. Dag partij, dag punt, dag kater (want daarmee naar huis). Marcel vond de ‘onverdiende’ afloop (ook wel ‘Schwindel’ genoemd) niet gepast voor een partijverslag. Marcel: “Ben speelde erg goed en ik werd van het bord geveegd. Door een  onachtzaamheid van hem, ik stond op het punt om op te geven, kon ik terugkomen. Probleem is dat ik - schat ik - de laatste 15 zetten niet heb genoteerd omdat ik nog maar 5 minuten had. Ben heeft ze wel opgeschreven. Je kunt het hem daarom beter vragen.”

En dat deed ik. De hele partij is hier na te spelen.

Ronald Pelsmaeker - Ruud Neumeijer

Ruud vertelde: Vorig seizoen heb ik een ‘beginners’ cursus gegeven voor een specifieke doelgroep, ‘van huisschaker naar clubschaker’ gericht op spelers met een schaaksterkte tussen de 1000 en 1250 ratingpunten stond er in de wervingsfolder. Een initiatief van vijf verenigingen binnen de RSB, te weten Erasmus, SG Overschie, RSR Ivoren Toren, Onésimus en CSV (Capelle). Onder andere Ronald was één van de deelnemers aan deze cursus. Ronald speelde toen enkel bij Onésimus, tegenwoordig ook dus in de interne competitie bij Erasmus. Ronald is geen speler die toen max. 1250 rating had, daar zat hij toen al boven, maar wilde wel zijn kennis bijschaven. Momenteel heeft hij een Elorating van bijna 1600.

Deze partij werd een spannende strijd, met diverse ups & downs van beide kanten. Het werd een variant in het Frans, het vleugelgambiet. Wit offerde een pion op de damevleugel en kreeg daarmee een initiatief. Zwart wist zijn extra pion te houden en zette wit uiteindelijk mat in de hoek waar hij kort heeft gerokeerd.

Onderstaande stelling is ontstaan na de 39e zet van zwart. Met als slotstuk een verschrikkelijke blunder van zwart ... een kans die wit echter niet greep (schaakblindheid?) en dus vervolgens het schip inging, via een (overigens wel leuke/mooie) korte combinatie. Geniet en huiver van een niet aangenomen toren ‘offer’ en daarna toch nog een mat. Gelukkig maar ... voor mij 😉

Zo dat was het weer voor deze ronde. Op naar finaleronde 5! Veel succes weer allemaal en tot maandag!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A, in finalegroep B en in finalegroep C.

Jaap van Meerkerk