Zaterdagochtend kwart over negen. Ik kom aan in onze speelzaal. Het is al een drukte van jewelste. Een echte mierenhoop.

En dan lijkt zo’n mierenhoop wellicht een soort van ongeorganiseerde chaos, maar dat is het in de praktijk natuurlijk absoluut niet. En zo ook niet in onze speelzaal. De vele handen maken licht werk!

Wil, Jan en Chris treffen de laatste voorbereidingen achter de bar. Leo Verhoeven en Paul Wilhelm vormen het welkomstcomité en registreren de aanwezigheid van de deelnemers. Arno van Houten en Jan Hoek van Dijke verwerken nog de laatste wijzigingen in het deelnemersveld voor de indelingen en onder de bezielende aanvoering van Jaap van Meerkerk zetten verschillende Erasmianen, die eerder zijn gekomen, de 45 borden, stukken en klokken op.

Prachtig om te zien hoe onze schaakvereniging Erasmus dan als een perfect geoliede machine zo’n rapidtoernooi neer kan zetten. “Jij speelt toch eigenlijk nooit toernooien”, vroeg één van onze wedstrijdleiders aan één van de deelnemers. “Nee, dat klopt”, antwoorde hij, “ik doe eigenlijk alleen mee aan de echt goed georganiseerde toernooien zoals het Tata Steel Chess Tournament en het Erasmus rapidtoernooi.” 😉

Tja, dan hoef je je als voorzitter alleen nog maar druk te maken of iedereen wel komt, of de microfoon het wel doet en hoe hard je eigenlijk op onze nieuwe gong moet slaan. Niet al te hard, bleek het toen onze onvolprezen wedstrijdleider de tweede ronde inluidde met een slag op de gong waarbij het leek alsof het de intentie was om de gong doormidden te slaan. Uw voorzitter die direct naast de gong stond hoorde 10 minuten lang niets meer 😉

De vraag of iedereen kwam was misschien wel het enige minpuntje van de dag. Het maximaal aantal deelnemers in onze speelzaal was 90 schakers en dat aantal was ongeveer een week voor het toernooi al bereikt, waardoor er veel mensen op de wachtlijst terecht kwamen. Op de dag voor het toernooi en op de dag zelf waren er nog relatief veel afmeldingen en no-shows, waardoor wij uiteindelijk helaas met slechts 82 spelers het toernooi konden beginnen, Erg jammer, omdat hiermee ook verschillende spelers op de wachtlijst werden gedupeerd die graag mee hadden gedaan aan ons toernooi.

Gelukkig maakten de wel aanwezige schakers er een prachtig schaakfeest van! Het was leuk om te zien dat er veel schakers waren, die online al veel schaakten maar die nu voor het eerst een echt ‘over the board’ schaaktoernooi speelden! En ook leuk om te zien dat er veel vaders met hun zoon meespeelden aan het toernooi. Wellicht volgend jaar ook maar eens een familieprijs introduceren?

Aan het begin lichtte ik nog de belangrijkste schaakregels toe, maar of dat nu echt goed doorkwam? In ieder geval losten de spelers eventuele issues in een goede en sportieve sfeer onderling gewoon op. De wedstrijdleiding hoefde slechts één keer actie te ondernemen toen een klok de geest gaf.

Kortom, een zeer sportieve dag waarbij iedereen het goed naar zijn zin had. En we zouden het bijna vergeten, maar er werd ook nog voor de prijzen geschaakt!

Impressie A-groep

In de A-groep liepen de topfavorieten FM Johan Quist en Heico Kerkmeester in de eerste paar ronden al snel tegen een nederlaag aan. De hoogst genoteerde Erasmiaan FM Gert Timmerman deed het beter. Hij won zijn partijen en bleef zijn partijen winnen tot en met de voorlaatste ronde.

Dat ging overigens niet zonder slag of stoot want onder meer Cedric Kerkmeester (inderdaad, de zoon van) gaf in ronde 4 goed weerstand en zij maakten er samen een prachtig spektakel van dat Gert na lange tijd wist te winnen. Na zes ronden prijkten er uiteindelijk zes punten achter de naam van Gert Timmerman en daarmee was hij één ronde voor het einde al winnaar van het Erasmus rapidtoernooi van 2024, Een prachtige prestatie! Achter Gert eindigden uw verslaggever (Frank van Zutphen) en Cedric Kerkmeester op respectabele afstand op een gedeeld tweede plaats met 5 uit 7!

Cedric legde met zijn gedeeld tweede plaats ook beslag op de ratingprijs tot 2000! Vermeldenswaardig zijn ook de prestaties van Cor de Wit (4½ uit 7 met een plusscore van 1,59), jeugdtalent Jule Cordes (met 4 uit 7 en een plusscore van 1,76) en Xander van Doorn (eveneens met 4 uit 7, een plusscore van 1,58 en een overwinning op Heico Kerkmeester!). Ook het sterke spel van het jonge jeugdtalent Hrdya Dinanath (Nederlands kampioen in de E-categorie t/m 10 jaar) die het hele toernooi aan de topborden speelde was erg leuk om te zien!

Impressie B-groep

In de B-groep speelden de spelers mee met een rating tot 1800 en dat was een grote groep. In totaal speelden er 62 spelers mee in de B-groep! Met veel favorieten die deze groep zomaar zouden kunnen winnen. En dat bleek, na zes ronden waren er vijf spelers die met 5 uit 6 aan de leiding gingen.

Van de koplopers wist alleen André Boon in de laatste ronde te winnen, waardoor hij de enige winnaar werd van de B-groep! Een half puntje daarachter eindigden op een gedeeld tweede plaats Oscar Negelen (huisschaker en met een vooraf inschatte rating van 1500 tevens winnaar van de ratingprijs in de B-groep), onze eigen extern wedstrijdleider Paul Wilhelm, de op rapidtoernooien altijd goed presterende Hans van Calmthout, weer zo’n sterke huisschaker Rick Dymanus en de speler met de hoogste rating Marcel Tillemans!

Al zeggen ratings natuurlijk niet al te veel, lees ook het verhaal van Wim Westerveld over rating-fetisjisme er nog eens op na. Afgaande op de vooraf ingeschatte rating deden Oscar Negelen (plusscore van 3.73!), Erasmiaan Marcel de Kort (+ 2,61), David Biniam (+2,47), Hugo Bongers (+2,44 en inderdaad de zoon van), Thomas Visser (+ 2,28 die daarmee ook de prijs voor de beste jeugdspeler won!),  Thom Groenewegen (+2,25) en Thom Smit (+2,13) het in ieder geval veel beter dan op voorhand van hun rating ingeschat mocht worden!

Alles bij elkaar kijken we dus terug op een prachtig schaakevenement. Kijken of we dit volgend jaar weer kunnen overtreffen! Met tot slot nog wat inside knowledge voor de lezers… schrijf je snel in als de inschrijving weer open gaat! Dan kan jij er volgend jaar ook bij zijn!

Kijk hier voor een uitgebreide sfeerimpressie met foto’s en hier voor de uitslagen in groep A en groep B.

Frank van Zutphen