Eerste redt het niet tegen Dordrecht

Zaterdag 2 maart speelde het eerste thuis tegen het eerste team van Dordrecht.

Een sterk team dat opkwam met onder meer een IM en een FM in de gelederen. Olivier Vrolijk en Martin Rensen konden niet meespelen, maar met Henk van der Velde en Pieter Sturm hadden we waardige invallers!

Het werd uiteindelijk een vrij ruime nederlaag, maar er had deze middag zeker meer in gezeten.

Het eerste resultaat van de middag kwam van Pieter Sturm aan bord 5. In een Franse ruilvariant werd de naam nog eens extra eer aan gedaan, want niet alleen de pionnen werden geruild maar ook heel veel stukken. De muziek was daarmee al vrij snel uit de stelling en in het derde uur werd tot remise besloten.

Het volgende resultaat kwam van Leo Verhoeven aan bord 7. Hij kreeg een klein voordeeltje in het middenspel, maar dat bleek niet voldoende voor reële winstkansen en ook hier werd het snel remise.

Aan bord 1 nam Wim Westerveld het op tegen IM Mark Timmermans. Het werd een spectaculaire partij, waarbij Mark wat pionnen offerde voor de aanval. Dat leek allemaal te keepen en Wim speelde het ook erg secuur, maar helaas greep hij mis waardoor de aanval van Mark tot groot materiaalverlies leidde. 1-2 achter.

De stand werd vrij kort daarna weer gelijk getrokken door Gert Timmerman. Hij speelde een hyperscherpe partij met kansen over en weer. Het zag er allemaal erg gevaarlijk uit voor Gert, maar hij vond uiteindelijk een prachtige variant die eindigde in mat. 2-2 gelijk.

Eric Hoogenes had op bord 6 een pionnetje geofferd in de opening met als resultaat een hele ingewikkelde stelling. Toen de stofwolken wat waren opgetrokken stond er een dubbel toreneindspel op het bord met beiden evenveel pionnen. Dat bleek uiteindelijk niet verder te brengen. 2½-2½. En er was perspectief op meer!

Henk van der Velde speelde een hele sterke partij tegen FM Adel Omearat. Omearat speelde aanvallend, maar Henk bleef heel precies spelen tot er een potremise paard + toren eindspel op het bord kwam. Helaas gaf Henk met een trucje zijn paard weg, waarna hij helaas op moest geven. 2½-3½ voor Dordrecht.

Aan bord 8 had Marvin Dekker een wat vreemde partij. Hij kwam erg ongelukkig uit de opening en het duurde lang voordat hij zijn stukken kon ontwikkelen. Rond de eerste tijdscontrole had hij echter een betere stelling op het bord gekregen. Helaas kon hij zijn voordeel niet verzilveren en verloor hij zelfs nog toen de zwarte pionnen ondersteund door de koning niet meer tegen gehouden konden worden. 2½-4½ voor Dordrecht.

Als laatste speelde ik (Frank van Zutphen) nog aan bord 4. Ik maakte een blunder en gaf in het vroege middenspel volstrekt overbodig een kwaliteit weg, maar de stelling bood nog wel enigszins perspectief om door te spelen. Mijn tegenstander speelde het echter goed en laat op de middag moest ik ook opgeven.

En zo stond er een 2½-5½ eindstand op het scorebord. Verschillende blunders van onze kant maakten spijtig genoeg het verschil. De voorlaatste ronde spelen wij tegen De Pion 1 uit Roosendaal en daar moeten wij nog een goed resultaat halen om er zeker te zijn van lijfsbehoud in onze klasse.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 3F van de KNSB-competitie. Of lees hier het verslag ‘Verslag KNSB Erasmus 1 – Dordrecht 1‘ op de website van Dordrecht.

Frank van Zutphen