Beslissingen vallen pas in laatste ronde!

Maandag 25 maart, de voorlaatste ronde van de interne competitie. Een klein groepje vrijbuiters had zich onttrokken van de groep. Ons derde ging matchpunten ophalen in Barendrecht. Of was het nu IJsselmonde?

In ieder geval, in plaats van met een groots uitzwaaimoment vanaf het Huis van de Wijk Arcadia, vertrokken zij maandagavond stilletjes. Zo stilletjes zelfs dat onze onvolprezen wedstrijdleiding ervan uitging dat zij er gewoon zouden zijn en de spelers van ons derde ook trakteerde op een partij in ronde 10 van de finale. Gelukkig kon dit snel hersteld worden!

In ronde 10 waren er weer veel mooie partijen en verrassende uitslagen! En wat vooral leuk is, in alle groepen gaat de definitieve beslissing pas vallen in de laatste ronde! Hitchcock zou zijn vingers aflikken bij zo’n ontknoping. Daar moeten we dan nog wel een weekje op wachten, want maandag 1 april is Tweede Paasdag en dan is er geen clubavond.

Inzendingen van de spelers

En ook deze week weer veel leuke inzendingen van de spelers zelf, met dank aan Anton van Berkel, Marcel de Kort, Andrzej Pietrow, Pieter Sturm, Stephan Tromer en Jonas Verdonschot.

Finalegroep A

In de A-groep kon Wim Westerveld met een overwinning definitief het clubkampioenschap naar zich toe trekken, maar dat was buiten Pieter Sturm gerekend. Sturm haakte in de vorige ronde Henk Ochtman een pootje en in deze ronde moest ook Westerveld in het stof bijten. Sturm won van hem!

De situatie aan de top van het klassement is met nog één ronde te gaan als volgt: Jesus Canedo en Henk Ochtman zijn uitgespeeld en staan met 5 uit 7 aan de leiding. In de laatste ronde kunnen Wim Westerveld (die nu op 4 uit 6 staat) en Wim Posthumus (ook op 4 uit 6) nog op gelijke hoogte komen. Zij spelen tegen elkaar en moeten dus allebei winnen!

Bij een gelijke stand wordt eerst gekeken naar het onderlinge resultaat en daarna naar de eindstand van de voorronde (zie artikel 13 van het interne competitiereglement). Als Westerveld wint is het onderling resultaat tussen Canedo, Ochtman en Westerveld gelijk en geeft de eindstand in de voorronde de doorslag (die is in het voordeel van Westerveld). Als Posthumus wint is het onderling resultaat tussen Canedo, Ochtman en Posthumus in het voordeel van Ochtman. Als de partij Posthumus-Westerveld eindigt in remise dan eindigen Canedo en Ochtman samen als eerste en dan is het onderling resultaat ook in het voordeel van Ochtman!

Aernout Markus heeft zich helaas terug moeten trekken uit de competitie. De wedstrijdleiding heeft besloten dat de nog niet gespeelde wedstrijden van Markus verloren worden verklaard (de partijen tegen Leo de Jager, Wim Posthumus en Leo Verhoeven. De resultaten van de niet gespeelde wedstrijden tellen alleen mee voor de eindstand in de A-groep, deze resultaten worden niet doorgegeven voor de ratingverwerking (de resultaten van de wel gespeelde wedstrijden worden uiteraard wel doorgegeven voor ratingverwerking).

Wim Westerveld – Pieter Sturm

Pieter stuurde de zeer interessante partij in met kort commentaar.

Finalegroep B

In de B-groep was er in ronde 10 één partij. Jan Smit en Martin Rensen speelden remise. In de laatste ronde staat de kraker tussen de nummer 1 Oscar Koppenens (4½ punt) en nummer 3 Arjen Zuurmond (3½ punt) op het programma. Nummer 2 Arno van Houten (4 punten) neemt het in de laatste ronde op tegen Jan Smit. En ook Martin Rensen (3 punten) kan zich nog op het podium spelen met een overwinning op Dick Straathof. Alles ligt hier dus nog open in de laatste ronde!

Finalegroep C

In de C-groep is de strijd één ronde voor het einde nog superspannend. Andrzej Pietrow gaat met nog een ronde te gaan aan de leiding met 8 uit 10, gevolgd door Anton van Berkel met 7½ en Jaap van Meerkerk met 7 uit 10! En daarachter is nog een groepje spelers bestaande uit Jan Hoek van Dijke, Jeroen Landsheer, Ruud Neumijer en Jesse de Jong met 6½ punt.

Aangezien Andrzej zich tijdens de voorronde dit seizoen heeft geplaatst voor A-finale speelt hij buiten mededinging mee voor de podiumprijzen (zie artikel 16 van het interne competitiereglement). Alles ligt hier dus nog open!

Jeroen Landsheer - Andrzej Pietrow

Andrzej stuurde de partij in met uitgebreid commentaar! 1. e4 c6 2. d4 d5 3. e5 Pa6 4. c3 Pc7 5. Ld3 g6 6. Pd2. 6. Pe2 is de meest gebruikelijke zet hier. Bijvoorbeeld in de partij Jan Smeets – Andrzej Pietrow was: 6. Pe2 Ph6 7. h4 Lf5?! 8. h5 Dd7 9. Pg3 Lxd3 10. Dxd3 Lg7 11. Pd2 Pf5 12. Pxf5 Dxf5 13. Dxf5 gxf5 14. Pf3 Tg8 15.Ke2 f6 16.exf6 Lxf6. En zwart staat prima! Leiden 2004.

6. .. Ph6 7. h3 Lf5 8. Pf1 Dd7 9. Pe3 Lxd3 10. Dxd3 Lg7 11. g4?! f6 12. f4?! fxe5 13. dxe5 0-0 14. Pe2.

Zie stelling hiernaast.

14. .. g5! 15.fxg5 Pf7 16.g6 Pxe5 17.gxh7 Kh8 18.Dc2 Pf3 19.Kd1.

Zie de stelling hieronder.

19. .. d4!
Krachtdadige afstraffing voor het (te) optimistische spel van wit (11e en 12e zetten)

20. cxd4 Pxd4 21. Pxd4 Dxd4 22. Ke2 De5! 23. Ld2 Pe6 24. Kd1 Pd4 25. Dc4 b5 26. Dc3 De4 0-1.

Een zeer initiatiefrijke partij, met afstand mijn beste partij van het hele seizoen.

Jan Hoek van Dijke - Anton van Berkel

Anton blikte terug: Ik kon er de vorige ronde nog onderuit komen, maar aangezien mijn zegereeks voortduurt, zal ik toch iets moeten schrijven voor het clubblad. O wacht, dat was de vorige eeuw: voor de verenigingswebsite.

Ik mocht aantreden tegen Jan Hoek van Dijke, een sterke routinier waarvoor je alleen al vanwege zijn adellijk klinkende achternaam ontzag hebt. Omdat ik vaak naast Jan in een team zit - beiden zijn we veroordeeld tot de staartborden - had ik gezien dat Jan een voorliefde heeft voor het Londonsysteem: d4, Lf4, e3, al dan niet met Pf3 tussendoor. Daarom besloot ik op zet 2 al roet in het eten te gooien door c5 te spelen. Jan besloot het gambiet aan te nemen in combinatie met de Fianchetto-opstelling: doelstelling geslaagd, geen London. Op de vijfde zet deed ik een wat onorthodoxe zet door mijn centrumpion op e5 met f6 te verdedigen.

Gedurende de hele partij wist ik een sterk centrum te behouden, waardoor Jan weinig bewegingsvrijheid had. Jan joeg op zet 15 met f4 mijn paard weg, maar mijn paardje hinnikte eens om de vermetele pion en sprong vrolijk verder. De zwarte pionnenstructuur werd steeds onaantastbaarder. Op zet 17 plaatste ik een valstrik met d4 - er dreigde d3 - en Jan trapte erin. Hij sloeg de pion op d4 waarna ik zijn loper pakte met mijn paard (Pxb5) en daarmee tevens mijn dame activeerde. Jan pakte mijn paard terug met zijn pion; de tussenzet d4-d5 met aanval op de loper bood ook geen soelaas vanwege de tussen-tussenzet Pd4 met aanval op de witte dame. Maar Jan was zich van geen gevaar bewust en sloeg a tempo mijn paard, waarna mijn dame schaak gaf met torenwinst. Jan moest het nog even verwerken, maar na een minuutje of 5 peinzen en bezinnen hield hij de eer aan zichzelf.

Pascal Cialdella - Stephen Tromer

Stephan vertelde: Na wat gewissel met tegenstanders moest ik uiteindelijk tegen Pascal met wie ik samen de ‘van huisschaker naar clubschaker’ trainingen doe. Dus dat was leuk om een keer tegen elkaar te spelen!

Uiteindelijk een leuke partij waar ik eerst een goeie positie had daarna wat onder druk kwam te staan, maar door een wat optimistische zet van Pascal het initiatief weer terug kon nemen en de partij kon winnen.

Jonas Verdonschot - Marcel de Kort

Marcel mailde: Het was wel een interessante partij. Na twee slechte zetten, die door Jonas heel goed werden uitgebuit, kwam ik erg in de verdrukking. Toen mijn verdedigende opties op waren en ik verwachtte overlopen te worden, deed Jonas een mindere zet, waardoor ik het initiatief terugwon. Hij verloor een stuk, maar het was zeker nog niet over. Met minder dan 3 minuten op de klok was het niet makkelijk om in het eindspel de winst binnen te halen.

Jonas vulde aan, hij had zijn partij - inclusief commentaar - al opgestuurd naar zijn mentor Ton Dulk. Hij schreef: Onnodig verloren, halverwege te moeilijk/nonchalant gespeeld denk ik. Wederom Caro-Kann, deze opening neem ik zeker verder goed onder de loep. Ik baalde na afloop behoorlijk, maar goed van leren en weer door met studeren.

Maandag 1 april is er geen speelavond (Tweede Paasdag), de laatste finaleronde is op maandag 8 april. De week daarop op maandag 15 april gaat het Watertorentoernooi weer beginnen!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A, in finalegroep B en in finalegroep C.

Frank van Zutphen