… is het nieuwe …
Zitten is het nieuwe roken, 50 is het nieuwe 40, 70 is het nieuwe 50. Aan deze serie is recht een nieuwe variant toegevoegd: 8 is het nieuwe 12!
Dit was de reactie van Anish Giri op het nieuws dat een achtjarige schaker een officiële partij van een GM had gewonnen! Sterker nog, het was al de tweede keer dit jaar, waarmee het record verder werd aangescherpt.
Het nieuws haalde zelfs de website van de NOS ‘Schakende 8-jarige kinderen die volwassen grootmeesters verslaan, hoe kan dat?’
Nieuwe ratings vanaf 1 maart
En dan een berichtje voor de rating-fetisjisten onder u. Aan deze serie ‘… is het nieuwe …’ kan namelijk ook worden toegevoegd ‘1400 is het nieuwe 1000’. Met ingang van 1 maart 2024 zijn de Fide-ratings tussen de 1000 en 2000 gewijzigd met de formule: nieuwe rating = 0,6 x huidige rating + 800 waardoor de nieuwe ondergrens 1400 wordt. De ratingcommissie van de KNSB heeft besloten om dezelfde wijziging toe te passen op de KNSB-ratings. Meer informatie is te vinden op de website van de KNSB.
Kijk dus direct even op de ratingpagina van SV Erasmus om jouw actuele rating en die van al je clubgenoten te zien. Voor de nieuwe leden, spelers krijgen een rating na zes verwerkte partijen.
Inzendingen van de spelers
En ook deze week weer verschillende leuke inzendingen van de spelers zelf, met dank aan Arno van Houten, Martin Rensen, Stephan Tromer en Armantos Tzanis.
Finalegroep A
In de A-groep stond er één partij op het programma. Henk Ochtman won van Leo de Jager; hierdoor gaat Henk nu samen met Jesus Canedo met 3 uit 4 aan de leiding. Wim Westerveld is nog de enige met een 100% score met 2 uit 2.
Finalegroep B
In de B-groep waren er vier partijen. Jan Smit en Cander Flanders speelden remise. Oscar Koppenens won van Marcel Tillemans, Martin Rensen won van Arjen Zuurmond en Arno van Houten won Dick Straathof. Lees hieronder ook de verslagen van Martin en Arno. Met 3½ uit 4 gaat Oscar Koppenens in de B-groep aan de leiding op een punt gevolgd door Arno van Houten en Martin Rensen met 2½ uit 4.
Arjen Zuurmond – Martin Rensen
Martin vertelde: Helaas weinig tijd voor een uitgebreide analyse, hoewel de partij zeker de moeite waard was. Het was volgens mij de eerste keer dat Arjen en ik elkaar troffen achter het schaakbord. Ik had me goed voorbereid met de zwarte stukken op de opening die op het bord kwam. Arjen speelde het onnauwkeurig en ik kreeg groot voordeel. Op het kritieke moment kon ik kiezen tussen een onduidelijke koningsaanval of pionwinst met behoud van betere stelling.
Ik koos het laatste, alhoewel de engine het niet met me eens was en gehakt maakte van de witte stelling. In opkomende tijdnood besloot Arjen een loper te offeren voor koningsaanval. Dat was objectief onvoldoende, echter verdedigde ik verkeerd waardoor Arjen nog een winstkans kreeg. Hij pakte de goede pion, maar speelde hem een veld te weinig naar voren, waarna hij zich niet veel later gewonnen moest geven.
Dick Straathof – Arno van Houten
Arno deed verslag: De partijen tegen Dick zijn altijd echte gevechten. Niet vaak heb ik een partij van Dick gezien waarin de vrede snel op het uitslagbriefje werd ingevuld. Voor dit treffen rekende ik op een scherpe Siciliaan. Het was wat mij betreft een mooie avond voor een Taimanov, Dick had andere gedachten.
De naam van deze variant (3. b3) staat bekend onder de naam ‘The Cowboys’ 3. b3. Jan Gustafsson brengt deze variant onder in de categorie ‘Funky Stuff’. Naar mijn bescheiden mening is het een variant om rekening mee te houden.
Op dit moment was ik tevreden over de uitkomst van de opening. Wit moest hier min of meer verplicht en passant slaan. In de verte zag ik een zwarte pion op e5, een paard op e6 en een paard op d4.
Natuurlijk kon zwart meerdere keren ruilen op d4, maar uiteindelijk hield ik twee verbonden vrijpionnen in het centrum over.
Tijdens de partij dacht ik hier overwicht te hebben. De computer geeft hier aan dat zwart goed staat.
Na een taaie verdediging van Dick kwam de stelling hiernaast op het bord. Inmiddels was het lichte tijdnood voor beide spelers.
Mijn plan was om af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel, dat kon na 37. Kxe4 min of meer gedwongen: 37. Kxe4 Kxd6 38. Kxd3 Lh3 39. Ke2 Lxf1 40. Txf1 Txf1 41. Kxf1.
De zwarte koning ging daarna naar c5 en uiteindelijk promoveerde ik op b1 met schaak.
Finalegroep C
In de C-groep waren er 22 partijen in ronde 6. Na zes ronden gaan Andrzej Pietrow, Rinus van der Linde (met een plusscore van 1.71!) en Armantos Tzanis met 5 uit 6 aan de leiding.
Jaap van Meerkerk – Armantos Tzanis
Armantos wrote: It was an interesting game with tactics involved and an intense endgame. The critical moment in my opinion was in the middlegame on move 21. My opponent captured my knight with his bishop.
Instead of capturing his bishop, I sacrificed my knight and I took his pawn on c3 with a strong attack. Eventually I ended up with an extra pawn.
It was still about equal but easier to play for black due to the extra pawn. As a result I won the endgame after a blunder from my opponent.
Jan Hoek van Dijke - Stephan Tromer
Stephan mailde: Niet heel lang geleden had ik nog tegen Jan gespeeld. Toen blunderde Jan nog een toren in het eindspel, maar door de nodige tijdsdruk had ik dat niet door. Hopelijk lukte het me deze keer om dat te voorkomen 🙂
Dat was het weer voor deze ronde, op naar ronde 7 op maandag 4 maart. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A, in finalegroep B en in finalegroep C.
Frank van Zutphen