Erasmus 2 nog niet veilig; nipt verlies tegen Onésimus

In de een na laatste wedstrijd heeft Erasmus 2 verzuimd zich veilig te spelen in de eerste klasse van de RSB-competitie. Een matchpuntje was voldoende geweest, maar dat zat er eigenlijk niet echt in.

We volgen de wedstrijd: Invaller Alik Tchavelachvili aan bord 7 was zo vlug klaar dat ik er niets van gezien heb (0-1).

Op bord 2 speelde Arno van Houten een Franse doorschuiver met Chatard-Aljechin motieven: Murdoch metselde de zaak goed dicht maar ondanks ruimteoverwicht kwam Arno er niet doorheen (½-1½).

Ondertussen had Paul Wilhelm het aan bord 1 zwaar tegen Molenaar: door een wat trage ontwikkeling werd hij goed vastgezet en zelfs de aangeboden stukoffers mocht hij niet aannemen. Anton maakte het goed af (½-2½).

Peter Weeda maakte aan bord 5 een soepele remise (1-3) en Ruurd Ouwehand kon aan bord 6 de aanval counteren en scoorde een vol punt (2-3).

Remco Claessens (bord 4), spelend in increment, bleef goed de stelling vasthouden en maakte het zijn tegenstander zo moeilijk dat er op harde wedstrijdmentaliteit een punt gescoord werd (3-3).

Werd het toen nog spannend? Misschien niet echt: Jan Hoek van Dijke blokkeerde de vrijpion van zwart en met ongelijke lopers was het duidelijk remise (3½-3½).

Bij Jeroen Landsheer zag ik heel lang een stuk minder op het bord met niet al te veel compensatie; echter in wederzijdse tijdnood stopte Jeroen er nog wat dreigingen in. Jammer dat hij door verkeerd terugslaan (met de pion in plaats van met de koning) zijn koning niet op tijd de witte pionnen kon benaderen, anders had er misschien nog een halfje ingezeten. Nu was het uit (3½-4½).

Als we zelf scoren tegen Nieuwerkerk 1 zijn we sowieso verzekerd van een langer verblijf in de eerste klasse. Anders zijn we afhankelijk van nummer 2 Barendrecht/IJsselmonde 1 dat minimaal gelijk moet spelen tegen nummer 7 Maassluis 1.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 1A van de RSB-competitie.

Paul Wilhelm