Arno van Houten wint groep B, Jaap van Meerkerk groep C
Maandag 8 april stond de elfde en laatste ronde van de finalegroepen op het programma. Het leuke was dat in alle groepen de definitieve beslissingen pas zouden gaan vallen in deze laatste ronde.
Ook tijdens de speelavond zelf wisselden de kansen van de spelers zodat het lang duurde voordat alle prijzen waren verdeeld!
Finalegroep A
In de A-groep stond de kraker tussen Wim Posthumus en Wim Westerveld op het programma. De winnaar zou zich met 5 uit 7 bij de twee andere koplopers Jesus Canedo en Henk Ochtman. Lees hieronder het verslag van Wim Posthumus hoe hun partij verliep!
Wim Posthumus – Wim Westerveld
Wim Posthumus vertelde over deze partij: Tot slot van een veelbewogen competitie in de finale A een evenzo veelbewogen laatste partij die ging beslissen over het kampioenschap. De finalepoule werd ontsierd door het terugtrekken van Aernout Markus. Daardoor kreeg ik 1 punt cadeau. Zou ik de laatste wedstrijd winnen, dan kwamen we met drie spelers op 5 uit 7: Henk Ochtman, Jesus Canedo en ik. Zou Wim Westerveld winnen dan eindigden Henk Ochtman, Jesus Canedo en Wim Westerveld op 5 uit 7 aan de top. En de reglementen moesten er weer bij komen om de kampioen te bepalen.
Maar zie wat gebeurde. Na het versnelde fianchetto in de Siciliaanse opening koos ik de Maroczy-opstelling. Ik stond ietsje beter, maar mijn voordeel vervloog. Ik zag een slechte loper aankomen, maar kan er niets aan doen. Vervolgens drong zwart ook nog met zijn toren over de b-lijn naar binnen. En stond ik verloren tot -4,5 in mijn nadeel volgens de computer.
Maar Wim koos een foute afwikkeling. Ik zat intussen onder de minuut bedenktijd over. De kansen keerden. Ik offerde mijn loper voor een vrijpion op de koningsvleugel. De stand was toen gewonnen voor mij. +4,7. Maar met de vlag op vallen koos ik intuïtief voor de overgang naar het pionneneindspel 3 tegen 3 met de gedekte verre vrijpion voor mij. Ook dat was een blunder. Ik had de loper op het bord moeten houden met een gewonnen stelling.
Logisch dat je een loper die je al de gehele partij had willen ruilen, kwijt wil. Zeker als je in een splitseconde denkt dat het pionneneindspel, ze zijn o zo verraderlijk, kansen biedt. Een paar zetten later bleek er geen muziek meer in te zitten en besloten we tot remise.
Tot zover Wim. Dat betekende dat Henk Ochtman en Jesus Canedo beiden aan de leiding gingen met 5 uit 7. Daarbij was het onderling resultaat in het voordeel van Henk, die in de finale van Jesus had gewonnen. Henk Ochtman is daarmee de nieuwe clubkampioen van Erasmus en de opvolger van Henk van der Velde. Jesus Canedo legt beslag op de tweede plaats. Wim Westerveld en Wim Posthumus eindigden beiden op 4½ uit 7, waarbij Wim Westerveld op grond van een beter resultaat in de voorronde de nummer 3 is geworden. Felicitaties voor alle winnaars!
Pieter Sturm – Leo de Jager
Leo deed uitgebreid verslag. Na een London opening stond het zo goed als gelijk. Zelf dacht ik hier al aan een saaie bloedeloze remise. Wit dacht daar echter heel anders over en ging na een dikke tien minuten denktank met 15. Pf3-g5 recht op de koning af. Niet alleen dreigde hij met Ph5 een vitale verdediger uit te schakelen, maar ook om op e6 te gaan offeren. Of dat laatste een echte dreiging was of niet werd me niet helemaal duidelijk, en dus besloot ik toch maar tot 15. .. Dc7-e7 en verwachtte nu 16. Ph5 g6 17. Pxf6 Dxf6 waarna het nog steeds gelijk zou staan.
Maar na nog eens drie en twintig minuten (23!) denktank kwam wit met 16. d4xc5 wat ik bijna a tempo beantwoordde met 16. .. h7-h6 want zo’n knol zo dichtbij mijn koning, daar moest ik niets van hebben. Na een korte check verbrandde wit alle schepen achter zich en kwam met het half verwachte, want waar anders zo lang over piekeren, 17. Td1xd5 (Met 17. Pf3 Dxc5 kon wit nog weg komen met een blauw oog). De toren was immuun, want na 17. .. exd5 18. Pxd5 ging de cruciale verdediger op f6 er alsnog af. Maar de belangrijke aanvaller op g5 was gelukkig niet immuun, dus 17. .. h6xg5 18. Td5xg5. De toren leek veel minder bedreigend hier dan het paard dat er net nog stond.
18. .. e6-e5 op weg naar e4 om de dame van de aanval uit te sluiten. Dat wit op b6 een pionnetje kon snoepen leek me niet relevant. Na consolidatie moest het stuk meer uiteindelijk de doorslag geven. 19. Pg5-h3 logisch dat wit de toren een ruggensteuntje wilde geven, maar van een aanval kon je nu nauwelijks meer spreken. Met 19. .. Tf8-d8 wilde zwart het initiatief over nemen zonder zich om wat materiaal te bekommeren. 20. c5xb6 a7xb6 Nu was ook de a-lijn open en moest wit zijn damevleugel verzwakken. 21. a2-a3 Td8-d6. Ik begon wat vertrouwen in mijn stelling te krijgen (Computer -4).
22. Tg5-g3 en weer eentje achteruit 22. .. Ta8-d8 23. Ph3-g5. Daar was tie weer. 23. .. e5-e4 sloot de dame uit van de koningsvleugel en gaf ook een zucht van verlichting. 24. f2-f4 Pc6-a5 Natuurlijk sloeg ik niet en passant, dat zou alleen maar Tf1 activeren. Kijk eens hoe die toren op g3 voor eeuwig buiten spel stond. 25. b2-b4 de witte velden sprongen steeds harder in het oog en de tweede rij werd nu ook erg aantrekkelijk. 25. .. Pa5-c4 26. Dc2-a4 dan maar via de flank. 26. .. De7-c7 kiezen is moeilijk. 27. h2-h4 De laatste stoottropen mochten zich te pletter lopen (deed me denken aan kanonnenvlees). 27. .. Pc4-d2. De zwarte stukken vielen de compleet uit elkaar geslagen witte stelling binnen.
In de tijdnoodfase volgde nog 28. Tf1-f2 Pf6-h5 29. Tg3-g4 Dc7xc3 30. Da4-a7 Dc3-c4 31. f4-f5 Ph5-f6 32. Tg4-g3 b6-b5 33. Pg5-e6 Dc7-c1+ 34. Kg1-h2 Td6-d7 35. Tg3xg7+ Kg8-h8 36. Da7-a6 f7xe6 37. f5xe6 Tg8xg7 38. Tf2xf6 Tg8xg2+ 0-1.
Finalegroep B
In de B-groep ging Oscar Koppenens met een half punt voorsprong op Arno van Houten en een vol punt voorsprong op Arjen Zuurmond de laatste ronde in. En dan stonden in de laatste ronde onder meer de partij tussen Oscar Koppenens en Arjen Zuurmond op het programma. Arno van Houten voerde de druk op beide spelers al vroeg op met een snelle overwinning op Jan Smit. Oscar moest dus winnen om alleen kampioen te worden, maar hij kwam niet verder dan remise tegen de goed spelende Arjen.
Zo eindigden Oscar en Arno beiden op 5 uit 7 en werd Arno kampioen van de B-groep omdat hij in de finale van Oscar had gewonnen. Overigens al het tweede jaar op rij dat Arno winnaar werd van de B-groep! Op een derde plek eindigde Martin Rensen (dankzij een overwinning in de laatste ronde op Dick Straathof) die door het beter onderlinge resultaat Arjen Zuurmond net voor bleef. Felicitaties voor de winnaars!
Finalegroep C
In de C-groep viel de beslissing pas bij het opmaken van de eindstand van de C-groep. Anton van Berkel ging de laatste ronde in met een half punt voorsprong op Jaap van Meerkerk en een vol punt voorsprong op Jan Hoek van Dijke, Jeroen Landsheer, Ruud Neumeijer en Jesse de Jong. Koploper van de Andrzej Pietrow speelde buiten mededingen mee voor de prijzen, omdat hij zich in de voorronde voor de A-groep had geplaatst.
Anton van Berkel werd ingedeeld tegen Andrzej Pietrow en Andrzej was te sterk voor Anton die daardoor op 7½ punt bleef steken. Jaap van Meerkerk nam noodgedwongen vanwege een pijnlijk en vooral dik oog zijn tweede bye op in de laatste ronde en kwam ook uit op 7½ punt. Jesse de Jong en Jeroen Landsheer maakten er een prachtige strijd van waar Jesse een groot deel van de partij het voordeel had, maar Jeroen wist er toch nog een remise uit te slepen. Hierdoor kwamen zijn beiden uit op 7 punten. Als laatste won Ruud Neumeijer in een partij met wisselende kansen van Jan Hoek van Dijke (zie het verslag van Ruud hieronder).
Hierdoor eindigden Jaap van Meerkerk, Ruud Neumeijer en Anton van Berkel met 7½ punt op een gedeeld eerste plaats, waarbij de weerstandspunten in het voordeel van Jaap uitvielen voor Ruud en Anton. Felicitaties voor deze drie heren. En uiteraard voor Andrzej Pietrow die een fraaie 9 uit 11 haalde in de C-groep!
Ruud Neumeijer – Jan Hoek van Dijke
Ruud mailde: De laatste ronde van onze interne competitie. Voor mij persoonlijk nog een kleine kans op een ‘prijs’, maar dan moet er wel worden gewonnen en de concurrentie allemaal minimaal verliezen. Na een hele lange dip, speel ik de laatste weken wel weer redelijk en ben over mijn spel redelijk tevreden. En de tegenstander was… Pfff, de man die in de interne & externe competities van de RSB & KNSB tot nu toe ongeslagen is en ook in Gent een verdienstelijke 1½ uit 2 behaald. Het klopte niet helemaal, want de vorige ronde had Jan verloren van een directe concurrent. Het zou wel een spannende strijd gaan worden!
Thom Smit - Jonathan van Es
Jonathan vertelde: Mijn partijen in de finale zijn zeer wisselvallig geweest. Maar ik heb met een punt mogen afsluiten. De partij tegen Thom was leuk en lang in balans.
Echter op zet 25 kwam wit achter te staan. We hadden allebei op een bepaald moment in de partij ook al eerder de partij kunnen beslissen volgens Stockfish. Maar beide hebben we de kans niet aangegrepen. Hieronder de partij, met commentaar waar de partij ook al eerder beslist had kunnen worden.
Dit was al weer de laatste ronde van de finales voor dit seizoen. Dank weer aan Jonathan van Es, Leo de Jager, Wim Posthumus en Ruud Neumeijer voor hun verslagen! Vanaf maandag 15 april start het Watertorentoernooi weer!
Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A, in finalegroep B en in finalegroep C.
Frank van Zutphen