Belangrijke overwinning voor eerste team

Donderdag 28 maart speelde het eerste RSB-team alweer de vijfde ronde van dit seizoen. Tegenstander Sliedrecht 1, en dan ook nog een uitwedstrijd. Peter Torczynski kon niet meedoen dit keer, toch iemand die je er normaliter graag bij hebt.

Gelukkig kon de rest uiteindelijk allemaal wel en konden we verder compleet aantreden. Een bomvolle parkeerplaats en een verongelukte motorrijder onderweg zorgde voor enige vertraging zodat iets na achten de klokken in werking konden worden gezet.

De eerste uitslag was voor Leo Verhoeven (bord 8, zwart). Het oogde alsof er lang theorie werd gevolgd en ergens in het nog steeds gelijkstaande middenspel bood de witspeler remise aan, hetgeen na overleg werd aangenomen.

Niet lang daarna volgde ondergetekende (Martin Rensen, bord 4, zwart). Tegenstander Jerry van Rekom had De Leeuw thuisgelaten en ik kreeg makkelijk gelijkspel. In een stelling waarin beiden niets konden forceren werd ook hier remise aangeboden hetgeen na een rondje langs de borden werd geaccepteerd.

Kopman Frank van Zutphen (bord 1, wit) speelde een modelpartij. Er wandelde een pion de zwarte stelling in, toren naar de zevende rij, links en rechts wat penningen en de zwartspeler gaf zich gewonnen toen Frank het met een mooie slotcombinatie afmaakte.

Cander Flanders (bord 5, wit) kreeg een gambiet tegen wat hem zeeën van tijd kostte. Hij leek aardig uit de problemen te komen totdat hij in tijdnood vanuit het niets een stuk weg blunderde en moest opgeven.

De in meer dan uitstekende vorm verkerende Pieter Stum (bord 3, wit) overspeelde de sterke Peter van den Bergh (2099) vanuit de opening. De zwartspeler verloor niet alleen pionnen, maar ook de rokade waardoor de zwarte koning noodgedwongen in het centrum moest blijven. Pieter wist hier wel raad mee en maakte het gedecideerd af.

Ook Armando Tzanis (bord 7, wit) wist zijn partij te winnen. Hij kwam niet geweldig uit de opening en de zwartspeler wist een enorme aanval te organiseren op de witte koningsvleugel. De teamleider vreesde het ergste, maar Armando verdedigde echter koeltjes, ruilde wat stukken af en snoepte terloops een pionnetje mee. Reeds op increment spelend maakte de zwartspeler in reeds bedenkelijke stelling een blunder en moest opgeven.

Marcel Tillemans (bord 6, zwart) speelde tegen probleemcomponist Henk Prins. En die deed zijn naam eer aan, want problemen kwamen er voor Marcel. Hij moest een kwaliteit inleveren en liep daarna achter de feiten aan. Na lang nog tegenstand geboden te hebben was het eindspel niet te houden en moest Marcel de handdoek werpen.

De oplettende lezer heeft meegeteld en weet dat het nu 3-4 stond in ons voordeel, met nog één partij aan de gang, uiteraard die van Marvin Dekker (bord 2, zwart). Er stond een stelling op het bord waarbij het Marvin ontbrak aan activiteit; wit stond prettiger en zwart was vol in de verdediging. Niks voor Marvin zou je zeggen, maar toch was het echt zo. In lichte tijdnood wist hij zich langzaam los te wurmen en kwam gevaarlijk met een pion naar de overkant gelopen. De witspeler produceerde ergens nog een onreglementaire zet waardoor de tijdnood iets draaglijker werd, want twee minuten bedenktijd erbij, en Marvin trok vakkundig het punt naar zich toe.

Een mooie 5-3 overwinning voor de onzen, en zeer nuttig in aanloop naar de laatste twee ronden waarin we de nummers twee en drie uit de poule nog krijgen. De volgende wedstrijd is op donderdag 25 april, thuis tegen de Pionier 1.

Lees hier het verslag ‘Eerste RSB-team laat koploper ontsnappen’ op de website van Sliedrecht. Of kijk hier naar alle uitslagen en de stand in klasse 1B van de RSB-competitie.

Martin Rensen