28e editie voortvarend van start!
Hij had erin toegestemd, maar de eerste gongslag van ons traditionele Watertorentoernooi kwam toch echt op naam van de winnaar van vorig jaar, die net als uw verslaggever de voorkeur gaf zijn verjaardag in onze speelzaal te vieren en u allen wilde verblijden met een – zoals hij zelf opmerkte “beetje ongezonde maar wel lekkere, want het mag op je verjaardag wel een keertje” – roomboterstroopwafel, de eerste bordspeler van deze avond, Gert Timmerman.
EHBO
Jan Pierweijer en Wil hadden de zaalopstelling tijdig doorgekregen. Met als gevolg dat alle 44 tafels om 18.30 uur al strak stonden opgesteld. Dat scheelde de uitgenodigde EHBO (Erasmus Hulp Bij Organisatie) aardig wat sjouw- en sleepwerk. Twee rijen voor 14 borden strak in het midden, de nummers 29 tot en met 40 aan de zijkant en de resterende bordnummers 41 tot en met 44 aan de overkant. Dit is en blijft de vaste tafelnummering, zodat de deelnemers blindelings hun weg daarheen kunnen vinden.
Wie zitten er eigenlijk in die EHBO-ploeg? Wel belangrijk dat u dit weet, want zij bepalen namelijk ook waar uw tafel, klok en aan welke kant de witte stukken staan. Anton van Bokhoven, Jeroen Landsheer, Rinus van der Linde, Karel de Neef, Ruud Neumeijer, Henk Ochtman, Martin Rensen, Harry Stroosma, en Marcel Tillemans.
Win niet te vaak
Mocht u blijven winnen dan waarschuw ik u al vast, want dan kruipt u richting tafel 1 met wellicht onze Gert Timmerman (toernooiwinnaar van het WTT in 2023 en ex wereldkampioen correspondentieschaak) of u nadert onze kersverse clubkampioen Henk Ochtman, bijgenaamd De Verschrikkelijke als tegenstander. Of onze voorzitter, Frank van Zutphen, aan wie je, zelfs met een pion voor geen remise moet aanbieden, want hij wint toch (check dit even bij Harry Tata Stroosma, de op Anton van Bokhoven na oudste deelnemer aan dit toernooi). Of de sterke Rob van der Plas (2172), of onze Candidate Master Wim Westerveld (2053).
Of onze zogenaamd nonchalant onderuitgezakt jeugdtalent wiens rating sneller stijgt dan een willekeurige Apollo de ruimte in. Ik heb het dus over Oscar Koppenens (vorige week nog 1900+, gisteren 2037). Dat onderuitgezakt valt geloof ik wel mee, het kan ook wezen dat Oscar nog niet de lengte heeft om boven de lopers uit te steken. Of ik ben gewoon jaloers dat die ratingwinst hem wel lukt en mij niet. Kortom, ik doe de overige sterke spelers tekort door ze niet op te nemen in bovengenoemd rijtje van geduchte tegenstanders. Dat is nu eenmaal het risico van rijtjes.
Wedstrijdleiding
Prima werk van onze beide wedstrijdleiders Arno van Houten en Jan Hoek van Dijke! Jawel! Al om 19.55 uur hing die daar dus pontificaal: de eerste indeling van dit toernooi, kant en klaar! Dat we niet om 20.00 uur, maar om 20.10 van start gingen is logisch: het welkom van onze voorzitter Frank van Zutphen en de noodzakelijke toelichting op onze toernooiregels, die hier en daar licht afwijkt van het FIDE reglement, is echt wel even nodig bij aanvang van ronde 1.
40 wedstrijden dus voor 80 aanwezige deelnemers. Een niet geringe prestatie van onze wedstrijdleiding en EHBO dus. Het had iets weg van het startschot van de Rotterdamse marathon, toen ons bestuur twee maanden geleden, de voorbereiding van het Watertorentoernooi van start liet gaan. Vanaf dat moment liep, loopt en zal het toernooi (hopelijk) op wieltjes (blijven) lopen. Als alle betrokkenen, en dat zijn er heel wat, zich op deze manier blijven inzetten, Inclusief de docenten van onze jeugdafdeling, die ongestoord tot 19.45 uur hun lessen kunnen geven, heb ik daar vertrouwen in.
Namens de wedstrijdleiding nog een verzoek: wilt u direct na het beëindigen van uw partij, dus nog voorafgaande aan de gebruikelijke nabeschouwingen, het ondertekende uitslagbriefje in het uitslagenbakje op de tafel van de wedstrijdleider deponeren?
Ook helpt u ons door: De partijnotatie mee naar huis te nemen; direct na afloop van uw partij de klok uit te zetten en de stukken in de beginstand terug te plaatsen. Tenslotte nog een dringend verzoek: wilt u geen borden en stukken verplaatsen?
Er staan geen tafels met borden en spellen in de bekende vergaderruimte, waar we normaal gesproken wat kunnen napraten en analyseren. Alle tafels zijn nodig in de speelzaal. U neemt dus geen bord en stukken mee de zaal uit. Om te analyseren kunt u, mits dit voor anderen niet storend is gebruik maken van een vrijgekomen bord, op een rustige plaats in de speelzaal. Is die rustige plaats er (nog) niet, dan kan het gewoon niet.
Over uw resultaten en de uitslagen van ronde 1
Wat doet een verslaggever direct na de uitslagen rond middernacht? Verrassingen zoeken natuurlijk! De uitslagen van de eerste twaalf borden waren dat niet, verrassend, gezien de forse ratingverschillen. Zij deden gewoon wat op basis van hun speelsterkte van ze werd verwacht. Maar was dat wel zo gewoon? Daarover straks meer. Eerst lopen we de borden van hoog naar laag even door.
Emilian de Kievit (1716) aan bord 13 zorgde voor de eerste verrassing met zijn winst op Hussain Tomeh (1940). Aan bord 21 zorgde Pedro Veloso (1659) ook voor de knappe prestatie met zijn remise tegen Jan Willem Koelmans (1890).
Ook Thomas Visser (1645) schaakte zich aan bord 24 keurig naar een remise tegen zijn op papier sterkere Dick Straathof (1879), evenals Jonathan van Es (1605) met zijn mooi verdiende halfje tegen de sterke en – wie kent hem niet – Johan van de Griend (1850). Conclusie: voorlopig lijkt het er dus op, vier verrassingen.
Maar minstens zo verrassend zijn de nipte nederlagen van diverse lager gerate spelers. Neem Marcel de Kort, die tegen topper Gert Timmerman een prachtige partij speelde en pas in de late uurtjes moest capituleren. Ik was getuige van het laatste kwartier, waarin Gert wat initiatief had en zijn toren en dame plotseling zeer actief kon manifesteren. Ik heb Marcel gevraagd of hij in plaats van de tegenaanval een verdediging heeft gemist.
Neem Rinus van der Linde, die Henk Ochtman ondanks enkele pionnen minder nog flink liet werken voor het punt. Twee doorgebroken verbonden centrumpionnen werden hem te machtig.
Neem Jimmy Roshania aan bord 14, die Martin Rensen, winnaar van de spektakelprijs 2023, heel lang zijn stinkende best liet doen. Pas na een dodelijke penning van zijn toren moest hij capituleren. En Eric Hill aan bord 16, die onze kampioen van de B-finale, Arno van Houten, tot bijna sluitingstijd liet overwerken.
Neem de reeds genoemde Harry Stroosma, die zelfs tevreden kon zijn over zijn verliespartij tegen onze voorzitter. Tevreden zijn als je verliest? Harry is ongemerkt ouder geworden, van lieverlee wat wijzer en verstaat kennelijk de kunst van het relativeren. Toch heeft hij zijn kinderlijk enthousiasme nooit verloren. “Nog tweehonderd en zoveel dagen”, verzuchtte hij tegen mij. Ik: “Je bedoelt toch niet … (en omdat hij in de lach schoot vatte ik het) … dat je dan weer naar Wijk aan Zee mag?” Ja dus. Geweldig toch? Toen ik de 85-jarige die nacht per auto terugreed naar station Alexander vanwaar hij op de fiets (FIETS) zijn reis naar Capelle Schollevaar zou vervolgen, keek hij met enige trots terug op zijn partij. “Ik dacht, ik ga misschien wel winnen, dus bied hem (Frank dus) met een pion voor geen remise aan!” Vanaf de achterbank klonk: “Dat had Frank toch niet aangenomen hoor, hij wil koste wat kost winnen, desnoods met veel risico.” De stem was van een andere Capellenaar, de nog 10 minuten jarige Gert. En even later bleek het middernacht toen mijn Pulsar de Kraaiheide opdraaide.
Spektakelprijs
Was er lekker wat spektakel (denk aan offers, schijnoffers, een agressieve aanval, een prachtige verdediging, mooie winst, een oog van de naald), creativiteit, een mooie stille zet, een spectaculair eindspel, en waren er geen al te grote blunders? Lever uw partij in! En ding mee naar de spektakelprijs van 50 euro!
Na iedere ronde worden ze gepubliceerd en na de zesde ronde beoordeeld door een vakkundige jury (dat vinden ze vooral van zichzelf, hoor😊).
Arno van Houten, Frank van Zutphen en Jaap van Meerkerk. Onafhankelijk van elkaar beoordelen zij alle inzendingen aan de hand van een scorelijst.
Kijk hier voor alle informatie over de spektakelprijs.
Belangrijke toernooiregels
Voor het Watertorentoernooi is dit jaar ook een officieel toernooireglement opgesteld. Kijk hier voor het officiële toernooireglement van het Watertorentoernooi 2024.
Inzendingen deelnemers
En ook deze week weer verschillende leuke bijdragen van onze deelnemers, met dank aan Marvin Dekker, Jonathan van Es, Emilian de Kievit, Marcel de Kort, Martin Rensen, Thijs Slob, Harry Stroosma, Pedro Veloso en Thomas Visser.
Gert Timmerman – Marcel de Kort
Marcel deed verslag: Toen ik maandag zag dat mijn rating plotseling met 574 punten was gestegen, barste ik natuurlijk van vertrouwen in mijn partij tegen Gert Timmerman 🙂 Desondanks besloot ik het voorzichtig aan te pakken. Dat ging zeker niet slecht en lange tijd ging het gelijk op. Op sommige momenten had ik iets minder defensief moeten spelen. Ik kwam na wat mindere zetten toch wel wat slechter te staan en met nog een paar minuten op de klok ging het mis. Zie hieronder de partij.
Harry Stroosma - Frank van Zutphen
Harry blikte terug: Na 20 zetten stond ik duidelijk beter, was mijn inschatting en dacht ik werkelijk voor een sensatie te gaan zorgen, waar nog lang over nagepraat zou worden, haha.
Marvin Dekker - Marcel van der Linden
Marvin deed uitgebreid verslag: Hierbij mijn partij tegen Marcel van der Linden. Kort samengevat offerde ik twee pionnen voor ontwikkelingsvoorsprong en kwam na de opening al vrij snel gewonnen te staan. De afronding na een stukoffer op g7 was niet correct en daardoor kwam Marcel terug in de partij en stond hij lange tijd beter tot gewonnen. Ik bleef nog van alles proberen en uiteindelijk gaf Marcel me toch kansen. Dat hij nooit zijn toren en loper op de damevleugel in het spel kon brengen deed hem parten en ik wist ondanks de achterstand in materiaal de partij om te zetten in winst.
Hussain Tomeh - Emilian de Kievit
Emilian leverde het volgende partijverslag in, tevens de eerste inzending voor de spektakelprijs. Hieronder is de partij na te spelen met uitgebreid commentaar van Emilian.
Jimmy Roshania - Martin Rensen
Martin mailde: Ik speelde met zwart tegen Jimmy Roshania en die verraste mij met een agressieve versie van het Jobava-London systeem. Beproefd recept als je niet weet wat te doen is de dames ruilen en een eindspel induiken met weliswaar een pion minder, maar wel een betere structuur. Niet veel later kon ik het loperpaar veroveren en had ik een duidelijk aanvalsdoel in de witte c- en d-pion en kreeg erg prettig spel. In wederzijdse tijdnood won ik een kleine kwaliteit en kon een mataanval op poten zetten waarbij ik beslissend materiaal won en Jimmy opgaf.
Jan Willem Koelmans - Pedro Veloso
Pedro mailde: Vóór het begin van de partij was ik bewust van het feit dat ik op de eerste dag van de Watertorentoernooi een zeer sterke tegenstander zou tegenkomen. Dit omdat er in zo een toernooi het Zwitserse systeem wordt toegepast (in het begin zeer sterke spelers tegen wat minder sterke spelers).
Ik ging de wedstrijd in bewust van het feit dat Jan-Willem veel sterker is dan ik. Om deze reden ging ik zo secuur mogelijk te werk. Mijn belangrijkste plan bij de opening was: ‘goed verdedigen en zorgen dat de tegenstander niet aan zijn spel komt!’ Daarnaast had ik het geluk dat Jan-Willem begon met d4, waardoor ik heel snel een d5 als antwoord kon geven. Dat hielp mij al in begin om de wedstrijd zo gesloten mogelijk te houden.
Eigenlijk wilde ik mijn spel ontwikkelen tot een ‘Stonewall Defense’. Maar dat stond Jan-Willem niet toe. Hij speelde tijdens de vierde zet cxd5 en ik meteen exd5, waardoor ik geen pion meer had op e6. Vanaf hier vond ik het noodzakelijk om zo snel mogelijk te ontwikkelen en rokeren om mijn koning in veiligheid te brengen. En tot mijn opluchting rokeerde Jan-Willem meteen na mij aan dezelfde kant (korte rokade). Doordat beide koningen hun veiligheid zochten aan dezelfde kant van het bord, gaf dat mij een veilig gevoel. Ik verwachtte namelijk geen snelle aanval op mijn koning, waardoor ik rustig de tijd nam om verder te ontwikkelen en moeilijke stukken, zoals de paarden, zo snel mogelijk af te ruilen. Het idee was: zonder paarden kan de tegenstander een zeer gesloten stelling moeilijk binnendringen.
Nadat wederzijds alle paarden plus één loper van het bord waren, had ik nog een keer mijn verdediging verstevigd met een solide pionnenstructuur die ervoor zorgde dat de enige loper van de tegenstander mijn stukken moeilijk kon aanvallen. Ook de dame en de torens van de tegenstander konden moeilijk iets doen om de muur die ik had gebouwd te doorbreken. Op dat moment bood ik remise aan, waardoor mijn tegenstander, na ongeveer één kwartier te hebben nagedacht, akkoord ging met mijn voorstel.
Thomas Visser - Dick Straathof
Thomas vertelde: Ik begon de partij met d4 maar toen ik c5 tegen kreeg schrok ik heel erg omdat ik die variatie niet kende omdat die nog nooit tegen mij was gespeeld. Dus ik liet mijn hersenen kraken en speelde uiteindelijk c4 om de Queens Gambit voort te zetten. Verder verliep de opening goed met niet echt bijzondere zetten. We ontwikkelden de stukken en rokeerden. Naast ons was er al een eindspel bezig wat me bijna afleidde, maar ik kon me toch focussen op mijn gevecht op het bord. Af en toe kwam Gert Timmerman langs drentelen en een enkele keer keek die zelfs mee op ons bord.
Toen werden de eerste pionnen van Dick naar het centrum geschoven, waardoor ik een paar stukken moest afruilen en ik een beetje zenuwachtig werd. Ik dacht goed na en gooide mijn paard in de strijd, maar die werd gelijk afgeruild. Toen ging de strijd voort met alleen nog maar lopers, torens en dames. Het was al na tienen. Om me heen zag ik mensen de strijd hadden gestaakt. Ik wist niet zo goed wat ik moest doen want ik zag niet zo veel mogelijkheden. Maar ... Dick Straathof leek het wel te weten want hij gooide zijn f-pion naar voren waardoor hij met vier pionnen naar voren stoomde! Ik werd een beetje bang, maar kon het net op tijd blokken door mijn pion ervoor te plaatsen. Toen sloeg hij mijn pion en gooide zijn toren naar voren naar mijn helft van het bord. Ik schrok me een rotje, maar ik kon het na mijn laatste energie in de strijd te gooien toch tegen te houden en alles af te ruilen. Toen fronste Dick zijn wenkbrauwen en dacht koortsachtig na. Maar hij kon geen mogelijkheid meer vinden, dus bood hij maar remise aan die ik aannam. Al met al een mooie partij!
Leo Verhoeven - Thijs Slob
Thijs deed verslag: Omdat dit de eerste keer is dat ik wat op de website plaats en nog niet iedereen mij kent wil ik mij gelijk even voorstellen. Mijn naam is Thijs Slob. Ik ben 30 jaar en speel nu sinds oktober bij Erasmus. Ik heb jaren gerugbyd maar was toch even toe aan wat anders en toen heb ik schaken opgepakt. Klinkt misschien als totaal verschillende sporten maar toch zijn wel degelijk gelijkenissen tussen beide spelletjes al zal je dat niet zo snel zeggen. Zo zijn doorzettingsvermogen, pure wilskracht en scherp blijven in het heetst van de strijd in beide sporten belangrijk. Ook zijn zowel schaken als rugby eerlijke sporten voor gentlemen. Bij rugby is de scheidsrechters wil wet en bij het schaken is de ene zet goed of slecht te beoordelen met een logische beredenering. Dat maakt het ook een eerlijke sport want bluffen telt niet.
In de eerste ronde mocht ik tegen mijn sterkste tegenstander tot nu toe spelen. Dit was een enorme uitdaging maar ik ben blij om een keer te spelen tegen iemand die het echt goed kan, daar valt veel van te leren.
Johan van de Griend - Jonathan van Es
Jonathan schreef over deze partij: Meestentijds speel ik op een Zwitsers gambiet in de eerste ronde 😉 Echter, afgelopen maandag kon ik huiswaarts met een halfje uit de openingsronde. We speelden een aardige, evenwichtige partij uit waarbij de Petrov-verdediging op het bord verscheen en dit resulteerde in een dameruil op zet 7.
Voor mij was dat geheel in de haak, liefst zo snel mogelijk alles van het bord, dan hoef ik niet zoveel te calculeren. Onze partij kende geen echte uitschieters of blunders. Als er dan ook een prijs zou zijn voor het minst spektakel, dan draag ik deze graag aan.
In zo’n 40 zetten werd het speelveld gestaag leeggemaakt. Hierbij de stelling waarin ik na 46. Th8 h6 het remiseaanbod van Johan accepteerde. Het zij opgemerkt dat er Erasmianen waren die meenden dat deze stelling gemakkelijk naar een punt kon worden gebracht voor zwart. Ik zag dat niet, en tot op heden zie ik nog steeds niet hoe dit winst zou zijn 😉
Zo, dat was het wel voor deze eerste ronde. Op naar de tweede! Ik wens jullie een fijne schaakavond en een verdiend resultaat. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in het Watertorentoernooi 2024.
Jaap van Meerkerk