Homo Ludens in meliorem figura

Ongetwijfeld geïnspireerd door de overwegingen en conclusies van het zeer leesbare recente artikel van Foppe Jan Montsma en Wim Westerveld, trad ons team – ad suum optimum – aan tegen het tweede team van de schaakvrienden van Fianchetto.

In tegenstelling tot de beduusde clubgenoten van ons eerste team, dat diezelfde avond hun strijd tegen de luitjes van de Pionier – in tristis modus – afsloten, eindigden wij in – hilari status mentis.

Ondanks een snelle 0-1 achterstand vanwege een door een ongelukkig misverstand ontbrekende bord 5 speler, scoorde Gerrit Boer snel de gelijkmaker. Hieronder zijn commentaar en de partij.

Emil Verhoef zat deze avond aan bord 3 weer achter de zijn zo vertrouwde zwarte stukken. Emil vind het altijd wel makkelijk om het initiatief aan zijn tegenstanders over te laten en dan zelf met een Indische opening te antwoorden. Deze avond was dat tegen het Londen systeem van de Fianchettoman en dat ging heel gelijk op. Het evenwicht werd nergens doorbroken en toen zijn tegenstander na zo’n 25 zetten tot zijn verbazing al remise aanbood, vond hij het na beoordeling van de andere borden ook wel prima zo, en ging mooi op tijd naar huis om de samenvatting van Feyenoord te aanschouwen. De geluksvogel 😉

Kort daarna volgde Hans Brobbel aan bord 2 met een halfje tegen Ben Riksen. Het was een gelijk opgaande strijd waarbij Hans met wit steeds meer in de verdrukking was gekomen. Echter na nauwkeurig spel en afruil van vele stukken bleef een toreneindspel over dat door Ben als remise werd beoordeeld. Daar was Hans het volmondig mee eens.

Vervolgens scoorden Lucian Mihailescu en Cor van As allebei een overtuigend punt en gaf de interim-teamleider en scribent van dit relaas een zeker half punt weg door een achteloze manoeuvre. De arme man was die avond verzonken in andere gedachten.

Als laatste voegde onze sublieme invaller aan het eerste bord, Arjen Zuurmond, het winnende punt toe aan onze score. Zijn bijdrage is als is als volgt. Mooie avond voor het derde. Ik haalde het beslissende punt binnen tegen een sterke tegenstander. Bijgaand de partij.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 2B van de RSB-competitie.

Karel de Neef