Mooie afsluiting van seizoen

De laatste speelronde voor ons eerste viertal stond gepland als thuiswedstrijd op 3 juni, precies de laatste ronde van ons Watertorentoernooi. Omdat onze speelzaal dan overvol zit (90 deelnemers) en vrijwel alle teamspelers deelnemen aan dit toernooi, moest een alternatieve speeldatum gevonden worden.

Onze tegenstander SV Nieuwerkerk was zo vriendelijk om op 28 mei onderdak voor deze wedstrijd te verlenen, heel erg veel dank hiervoor!

Om onze kampioenskansen intact te houden, was een overwinning noodzakelijk.

Op bord 1 speelde Pieter Sturm met zwart een zeer gedegen partij en krijg een dodelijke aanval: 1-0

Martin Rensen (bord 2 met wit) kreeg het Englund Gambiet (1. d4 e5) tegen zich. Zijn tegenstander Rob Rijndijk speelde dat vorige week ook al tegen mij, waarbij ik alle complicaties uit de weg ging, maar waardoor de partij snel doodbloedde in een saaie remise.

Martin wist deze, toch enigszins incourante, opening goed aan te pakken. Nadat zwart het centrum openbrak, werd zijn stelling zeer kwetsbaar; met sterke lopers op b5 en e5 kreeg Martin een dodelijke aanval over de d-lijn hetgeen resulteerde in mat: 2-0 voor.

Ook ondergetekende (Ruurd Ouwehand op bord 4 met wit) kreeg wederom het Englund gambiet tegen. Ik wilde de slappe afwikkeling van vorige week voorkomen, dus ik hield het bord vol. Ik kreeg een overwicht op de koningsvleugel, maar zwart trok alles daar samen.

Het lukte mij niet om zwaktes in de zwarte stelling te creëren, waarna ik tenslotte afwikkelde naar een meer open stelling, waar zwart echter ook tegenkansen kon krijgen. Omdat we inmiddels met 2-0 voorstonden, accepteerde ik een remiseaanbod waardoor de winst veilig was: 2½-½.

Anton van Berkel (bord 3 met zwart) had een gelijk opgaande partij waarbij de spelers aan elkaar gewaagd waren. Na de ruil van de lichte stukken, bleef er voor ieder een toren en zeven pionnen over. Iedereen verwachte een remise, waarna we snel huiswaarts konden.

Anton dacht hier anders over en ging op winst spelen. De stelling ging open en het verwachte eindresultaat ging heen-en-weer tussen winst en verlies. Beide spelers zullen zich de gemiste winstkansen nog lang heugen! Nadat Anton’s tegenstander Robert Valk eenvoudige winstwegen over het hoofd zag, zette hij zijn koning klem op het beoogde promotieveld van zijn vrijpion, waarna Anton opeens kansen kreeg. In wederzijdse tijdnood promoveerden aan beide zijden de vrijpionnen, en kwam een dame + randpion (Anton) tegen dame (Robert) eindspel op het bord. Robert Valk gaf eindeloos schaakjes, maar moest dameruil voorkomen. Dit kostte net iets te veel tijd, waarna Anton op tijd won: eindstand 3½-½ voor Erasmus V1.

Nu zijn wij afhankelijk van het resultaat van Krimpen V3 dat maandag tegen Krimpen V2 speelt (tegen beide gelijkwaardige teams hebben wij 2-2 gespeeld). Wel een beetje raar om die wedstrijd in de laatste speelronde te plannen! Als Krimpen V3 wint zijn zij kampioen, anders zijn wij het. Laten we hopen dat Krimpen V2 haar sportieve plicht doet tegen haar zusterteam.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de divisie 1B van de RSB-viertallencompetitie.

Ruurd Ouwehand