Vanaf de derde ronde wordt bij het Watertorentoernooi altijd ingedeeld op weerstandspunten en dat betekende dat de toppers elkaar niet meer konden ontlopen. In totaal stonden er 34 partijen op het programma voor ronde 3.

Na drie ronden is het aantal spelers met een 100% score uitgedund tot zeven. En ook deze week waren er weer verschillende grote verrassingen.

Jeroen Landsheer was heel knap te sterk voor één van de topfavorieten Rob van der Plas, de jeugdspeler Thomas Visser won van de ervaren Hans Koedam en Ruud Neumeijer was te sterk voor Leo de Jager.

Daarnaast ook aandacht voor verschillende knappe remises van lager gerate spelers. Zo wist Jonas Verdonschot de sterke Dick Straathof op een gelijkspel te houden (zie het verslag van Jonas hierna).

Maar in het bijzonder aandacht voor Jonathan van Es (1605). Nadat hij voor de derde keer in het Watertorentoernooi remise had gespeeld grapte ik “remiseschuiver” naar hem 😉 Maar in zijn geval is dat bijzonder want hij hield achtereenvolgens Johan van de Griend (1850), Hussain Tomeh (1940) en Jan Willem Koelmans (1890) op remise en heeft nu een plusscore van +1,02 en TPR van 1893!! Heel knap natuurlijk!

Voorlopige indeling vanaf zaterdag online

Met ingang van de derde ronde publiceren wij op zaterdagochtend de voorlopige indeling voor de volgende ronde. Zorg er dus voor dat je je tijdig afmeldt bij de wedstrijdleiding, dat kan via het mailadres competitieleider@sv-erasmus.nl of het mailadres watertorentoernooi@sv-erasmus.nl.

Het is een voorlopige indeling (afmelden is mogelijk tot maandagavond 19.30 uur); de indeling kan dus nog wijzigen.

Mocht je bij het openen van de voorlopige indeling nog de oude stand zien, dan is de oude webpagina opgeslagen in jouw cache (webpagina’s worden door jouw computer tijdelijk opgeslagen om sneller toegang tot data mogelijk te maken). Je kan de cache op jouw computer legen met de combinatie van sneltoetsen Ctrl + F5 (Windows) of Command + Shift + R (Mac). Als je onze website opent in een InPrivate venster of incognitomodus dan krijg je ook de meest actuele versie van de website te zien.

Spektakelprijs

En vergeet natuurlijk niet jouw partijen in te zenden voor de spektakelprijs! Uit ronde 3 is onder meer de knappe overwinning van Jeroen Landsheer ingestuurd voor de spektakelprijs.

Heb jij zelf ook een spectaculaire partij gespeeld? Stuur hem in en maak kans op een extra prijs van € 50!

Kijk hier voor alle informatie over de spektakelprijs en hoe je mee kan doen of hier voor alle inzendingen voor de spektakelprijs tot op heden.

Inzendingen deelnemers

Deze week ook weer veel leuke verslagen van de deelnemers en veel partijen om na te spelen! Met dank aan Marvin Dekker, Jeroen Landsheer, Ruud Neumeijer, Henk Overmeer, Jonas Verdonschot en Thomas Visser.

Marvin Dekker – Andrzej Pietrow

Marvin deed verslag: Tegen de hyper-solide Pietrow besloot ik om vroeg in de partij ruimte te claimen voor mijn stukken door op te rukken met mijn koningsvleugel. Dat kon een riskante strategie zijn mocht het nergens op uit lopen. In de partij ging alles redelijk zoals ik hoopte.

Zwart had als enige kans op tegenspel in plaats van c4 bijvoorbeeld d4 kunnen voorbereiden. Na c4 zaten alle stukken van zwart echter opgesloten binnen betonnen pionnenketens. Hierna kon ik zonder veel problemen de pionnenwals doorzetten en afsluiten met een mataanval.

Jeroen Landsheer - Rob van der Plas

Jeroen blikte terug: Ik mocht afgelopen maandag spelen tegen Rob van der Plas. Een flinke uitdaging waar ik extra gemotiveerd voor was om goed te spelen. Ik had de Franse opening verwacht, maar welke variant was de vraag. Had van tevoren dus nog maar eens mijn Chessable course goed doorgenomen en een van de varianten kwam zo waar op het bord!

Na 13. .. Pxe5 wist ik dat dit niet goed was, maar waarom hadden ze er niet bij verteld en het zag er wel vrij logisch uit. Ik vond Lf4 en Pb5 en kreeg een open a-lijn. Dat zorgde toch wel voor een aantal vervelende dreigingen. Na 19. .. Thf8 zag ik een spectaculair dame-offer wat in mat eindigde. Ik kon het bijna niet geloven en moest mezelf bedwingen om het niet gelijk te spelen, maar het nog even goed na te rekenen. Helaas kreeg ik het net niet werkend.

Ik besloot toen toch maar af te wijken van dit idee en een wat saaiere maar sterke zet De2 te spelen. Na Db6 won ik een aantal pionnen en was het cruciaal om de zet 23. Dxd5 te vinden en niet bang te zijn voor Dxf2 of Txf2. Daarna forceerde ik het eindspel, was de rest niet moeilijk meer en gaf mijn tegenstander zich gewonnen na 64(!) zetten. Al met al een droompartij waar alles precies goed viel.

Jonas Verdonschot - Dick Straathof

Jonas vertelde: Eén keer eerder had ik het genoegen gehad om tegen Dick te spelen. Toen ook met wit waarbij Scandinavisch werd gespeeld en ik na Da5 een ietwat dubieuze a3 speelde. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en heb ik aandacht besteed aan verschillende openingen waaronder het Scandinavisch. Daarom speelde ik ditmaal niet pion a3, maar d4 volgens het boekje. Toch is er werk aan de winkel want er liepen twee plannen door elkaar heen in mijn spel.

Er verscheen zowel een paard op e5 als een loper op d2. Dick wist daarmee een centrumpion te veroveren, maar ik wist de partij naar mijn hand te zetten door een sterke aanval aan de damevleugel waarbij ik profijt had van de gecreëerde open lijn. Dit leverde een goede positie op. Echter is het de kunst om een voordeel om te zetten naar winst en dat kan nog best lastig zijn tegen een sterke tegenstander. Zo bleek ook.

Langzaam verdween mijn voordeel en kwam ik in de problemen. Gelukkig had ik meer tijd op de klok en dat kan het verschil maken in sommige stellingen.

Het werd remise. Zowel Dick als ik waren niet geheel tevreden na afloop. Ik gezien mijn eerdere voordeel op het bord en Dick vanwege zijn zoektocht naar de eerste overwinning van het toernooi.

Jimmy Roshania - Henk Overmeer

Henk mailde: Zoals mijn clubgenoot bij Woerden Henk de Heer al memoreerde bij zijn partij van ronde 2 maak ook ik graag deel uit van het prestigieuze Watertorentoernooi. De rust die er heerst tijdens de partijen draagt zeker bij aan het genoegen om deel te nemen. Er valt geen onvertogen woord of het geluid van gefluister tijdens de partijen en na afloop is er geen schaker die luidruchtig aan het analyseren slaat, een euvel dat helaas nogal eens voorkomt bij toernooien. Ofwel: schaken op niveau.

Afgelopen maandag verloor ik compleet onnodig in tijdnood een fijnzinnig opgezette partij waarin ik geleidelijk aan de overhand kreeg zeg ik onbescheiden. Tegen de sympathieke Jimmy Roshania had ik langere tijd het betere spel... Hieronder is de hele partij (met commentaar) na te spelen.

Hans Koedam - Thomas Visser

Thomas vertelde: Toen ik die maandag op internet keek tegen wie ik moest zag ik dat ik dat ik tegen Hans Koedam moest! Hij is één van de acht mensen van onze Capelse Schaakvereniging die mee deden aan het Watertorentoernooi dus ik ken hem maar al te goed. Wat heel toevallig was, was dat ik twee weken geleden nog tegen hem moest schaken voor onze interne competitie dus dat werd de tweede partij in korte tijd.

De vorige had ik verloren, maar ik stond gewonnen dus ging ik vol moed de partij in. Maar het ging aan het begin slecht en kwam niet zo goed uit de opening en Hans viel aan met al zijn stukken. Maar ik wist toch goed te verdedigen en won in het eindspel doordat hij door zijn tijd ging!! Maar ik kwam toch goed terug en stond bijna gewonnen en daardoor moest hij goed nadenken. Maar met al een partij waar nog veel te verbeteren valt. Met pieken en dalen!!

Ruud Neumeijer - Leo de Jager

Ruud mailde: Het was wel een partij vol met fouten van beide kanten, maar de uitslag telt… 😉 Hieronder is partij na te spelen inclusief commentaar van Ruud.

Dat was het weer voor ronde 3. Maandag 6 mei wordt ronde 4 gespeeld!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in het Watertorentoernooi 2024.

Frank van Zutphen