Kedeng kedeng. En kilometers spoor schieten onder mij door. De brakke internetverbinding ten spijt doe ik in de trein een poging voor het rondeverslag.

En als het internet dan even wegvalt geeft mij dat de mogelijkheid om een beetje uit het raam te turen en wat weg te mijmeren bij de fraaie omgeving.

De vrije maandag in het Watertorenschema vanwege Pinksteren heb ik namelijk aangegrepen om er een weekje tussenuit te gaan naar onze Poolse oosterburen. In de trein van Warschau naar Gdansk vraag ik me af wie eigenlijk de grootste Poolse schakers zijn geweest. Het is natuurlijk een land met veel inwoners en heeft altijd onder sterke invloed van Rusland gestaan. Ik kom zo in de trein niet verder dan Jan-Krzysztof Duda en Radosław Wojtaszek. En natuurlijk onze eigen Andrzej Pietrow 😉

Later met een biertje op een terras in het zonnetje toch nog maar eens verder zoeken. En dan komen er toch nog wel wat extra grote namen naar voren zoals Jan Herman Zukertort (de laatste officieuze wereldkampioen) en Akiba Rubenstein (één van de grootste spelers die nooit wereldkampioen is geworden). En dan zijn er natuurlijk ook veel openingsvarianten genoemd naar Poolse spelers zoals Winawer, Janowski, Tartakower en Najdorf!

Voorlopige indeling op zaterdag!

Voor de echte diehards die zich nu eens lekker een volle week hadden willen voorbereiden op hun volgende tegenstander is het volgende mogelijk een kleine teleurstelling 😉 Wij publiceren de voorlopige indeling altijd pas een paar dagen voor de nieuwe ronde. De voorlopige indeling voor maandag 27 mei wordt dus op zaterdag 25 mei gepubliceerd op onze website.

Inzendingen van de deelnemers

En ook deze week weer veel naspeelplezier dankzij de inzendingen van de deelnemers. Met dank aan Mark Beijen, Jan de Korte, Rob van der Plas, Kees van Toor, Jonas Verdonschot en Pieter Visser.

Henk Ochtman – Frank van Zutphen

Henk Ochtman (wit) – Frank van Zutphen (zwart): 1-0

???

1-0??? Klopt dat wel? En nee, nu niet mailen dat er een foutje in een verslag is gemaakt (dat wordt overigens altijd erg gewaardeerd en zo snel mogelijk aangepast!). Dit was de stelling tot mijn laatste genoteerde zet. Tot deze zet was het van beide kanten eigenlijk een zwakke partij, waarbij het stellingsoordeel van Lichess zwenkte tussen de 0 en -3.

Het actuele stellingsoordeel van Lichess is hier -6,1. In de stelling hiernaast kan zwart natuurlijk nooit verliezen, maar ik kreeg het toch voor elkaar. Een cadeautje voor Henk.

Mark Beijen – Rob van der Plas

Op mijn verzoek voor een verslagje aan Mark kreeg ik de vraag terug “Vind je het ook goed als we er een duo-verslag van maken?”. Uiteraard antwoordde ik! Hieronder is de partij met commentaar van Mark en Rob na te spelen.

Wim Westerveld - Kees van Toor

Kees stuurde de partij in van zijn overwinning tegen Wim Westerveld. De partij is hieronder na te spelen.

Oscar Koppenens - Jan de Korte

Jan deed uitgebreid verslag! Ik speel graag tegen Oscar, het wordt steeds meer een uitdaging om resultaat te boeken. Ik had me met zwart voorbereid op een specifieke variant van het Siciliaans met 2. Pf3 en 3. d4 die ik al jaren op het repertoire heb staan. Oscar speelt tegenwoordig klassieke Siciliaanse varianten en dat hij daarin (als erkend talent) wordt begeleid door ervaren trainers. Ik had vroeger een haat-liefde verhouding tot het Siciliaans, vooral vanwege de vele theorie, maar heb daar door de jaren heen praktische oplossingen voor gevonden door middel van specifieke varianten die met minder studie speelbaar zijn.

Tja en toen speelde Oscar - de slimme wachtzet - 2. Pc3 en weg was mijn voorbereiding en houvast. Dan kon je het dichtgooien met 2. .. e5, maar daarvoor speel je geen Siciliaans. Het vervolg ging richting Sveshnikov, tja daar is een bijbel over vol geschreven, de structuren en ideeën ken ik uiteraard wel (van lang geleden), maar de timing van de cruciale theorie zetten is een ander verhaal. Vanaf zet 3 was het nadenken, terwijl Oscar vooral de tijd van zijn tegenstander gebruikte zoals de jonge Vishy Anand (1969) in de tweede helft van de jaren 80 uit de vorige eeuw, en dat was toen en is nu een wapen. Je tegenstander denkt in jouw tijd en sluit dat andersom bijna uit. Aan het eind van de partij had ik nog een krappe minuut en Oscar een uur.

Naast Oscars verrassende wacht zet timede ik verkeerd met het elementaire b7-b5 en dreigde te worden overspeeld vanuit de opening, onder andere door een goed getimede Lxf6. Terugslaan met de dame kostte een pion op d6 met vage of reële compensatie? Daar was bijbelkennis voor nodig! Terugslaan met de pion (gxf6) betekende een koning in het midden. Tja, balanceren op de rand, het vroeg tijd, energie, concentratie en creativiteit om in de wedstrijd te blijven. Creativiteit op het snijvlak van defensie en initiatief. En een beetje geluk, omdat wit het belangrijke veld d5 uit handen gaf door de loperruil op e6 waarna ik terug sloeg met f7xe6 en na Dh5+ met Kd7 (veilig veld) de onderste rij vrij kreeg voor de zware stukken.

In deze gelijke stand werd ik geholpen door een tussenschaakje van mijn paard om deze van d4 via e2 naar f4 te brengen en het initiatief over te nemen. En een kansrijke aanval op de witte koning in te zetten. Tja en het doorrekenen daarvan kostte ook weer de nodige tijd, creatieve aanval versus taaie verdediging. Sloeg het door? Twee torens tegen een dame met aanval op de witte koning, was het genoeg of net niet? De laatste minuten tikten weg, hoogspanning, het leek nu toch echt gewonnen, maar Oscar had het daarvoor ook net nog droog gehouden. En de tank was leeg. Met nog een minuutje op de klok bood ik remise aan, wat Oscar na voor zijn doen lang nadenken accepteerde. Tot en met ply 10 had ik het goed gezien, maar het vervolg niet op waarde geschat.

Jan Willem Koelmans - Pieter Visser

Pieter mailde: De partij begon rustig. Allebei ontwikkelde we rustig onze stukken. Helaas startte ik wat te vroeg een aanval, waardoor de aanval werd afgeslagen door mijn tegenstander en ik in een wat mindere stelling terecht kwam. Nu was het mijn beurt om te verdedigen. Helaas voor mij verloor ik een paard voor een pion waardoor ik 2 punten achter kwam te staan. Met de moed der wanhoop wist ik de stelling nog gevaarlijk voor mijn tegenstander te maken. Uiteindelijk verloor mijn tegenstander door een fout zijn dame en was het game over. Al met al een leuke partij!

Jonas Verdonschot - Bram de Knegt

Jonas blikte terug: Eenmaal eerder speelde ik tegen Bram de Knegt. Toen schreef ik ook een bijdrage voor de website. Afgelopen ronde speelde ik opnieuw met wit tegen Bram en ik wilde hem verrassen om ditmaal een vol punt mee naar huis te nemen. Het was mijn mentor Ton die de vorige partij terugvond. Na deze bekeken te hebben kwamen we tot het idee om niet opnieuw de open Siciliaanse vierpaardenvariant te spelen. Om deze reden speelde ik 2. b3 en verraste Bram al in de opening. Ik wist dat het d5 veld belangrijk was om te beheersen en dat een aanval via f4 niet uit kon blijven, maar wanneer?

Ondertussen gaf ik een loper op voor een paard. Iets wat ik niet meer zomaar wil doen in mijn partijen, maar in dit geval was het een bewuste keuze, controle over d5 was definitief van mij. Ik zette de aanval in; een paard erbij waardoor ook een loper vrij kwam, een dame erbij en nog een paard. Bram moest goed nadenken en vond een goed vervolg om de aanval af te wenden. Er werd veel afgeruild, maar ik had een vrijpion samen met het initiatief. Ik had gelukkig voldoende tijd in plaats van de zetten eruit te blitzen (soms heb ik die neiging als het laat wordt). Voor mij was de winnende zet een stille zet pion c4. Het ziet er een beetje gek uit op het bord maar na 31. c4 Rd7 32. Rd1 Qa5 vond ik 33. c6. De dames werden geruild maar ook hier was ik nog scherp om deze terug te nemen met mijn c4 pion! Heroveren met de toren was een directe remise. Bram gaf lachend de handdoek in de ring, keurig gespeeld.

Spectaculair als je beide partijen die ik heb gespeeld tegen Bram met elkaar vergelijkt niet alleen de partij, maar ook mijn verslag. Je ziet daarin als je goed leest dat ik groei als schaker. Zo heb ik mij nu voorbereid, denk ik na over het verschil tussen lopers en paarden in een stelling, heb ik aandacht voor ‘key-squares’ op het bord en ben ik aan het leren mijn tijd goed in te zetten. Ik realiseerde mij opeens; ‘Hé, ik ben een schaker!”

Dat was het weer voor deze ronde. Maandag 20 mei is er geen schaken, vanwege Pinksteren. Ronde 6 is op maandag 27 mei. Tot dan!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in het Watertorentoernooi 2024.

Frank van Zutphen