Maandag 17 juni werd stond het tweede deel van het rapidkampioenschap van Erasmus op het programma.

Vier extra spelers stroomden op de tweede avond in en zij begonnen met vier halfjes. Waaronder Raffie Chonan en Gunnar van Eeckout die voor het eerst meespeelden om de sfeer bij Erasmus te proeven. Welkom beiden! Daarmee stond het deelnemersveld op in totaal 50 schakers voor de rapidcompetitie.

Na de eerste avond ging Frank van Zutphen met 4 uit 4 aan de leiding gevolgd door Jan de Korte, Henk Ochtman en Jeroen Landsheer. In ronde 5 stond de kraker tussen de topfavorieten Frank en Henk op het programma. Na een lange partij eindigde deze in remise. Jan had ondertussen van Jeroen waardoor Jan met 4½ uit 5 op een gedeeld eerste plek kwam te staan.

In ronde 6 wist Frank weer alleen aan de leiding te komen door Jan in een lang en taai toreneindspel te verschalken. Henk bleef de druk opvoeren met een overwinning op Cander Flanders.

Beide koplopers wonen ook ronde 7, waardoor de beslissing zou gaan vallen in de laatste ronde. Henk won vrij snel van Jan, maar Frank liet zich in een lopereindspel met een pion meer trucen door Oscar Koppenens waardoor hij tegen zijn eerste nederlaag aanliep.

Hierdoor eindigde Henk als eerste met 7 uit 8 voor Frank met 6½ uit 8. Op een gedeeld derde plaats eindigden Oscar Koppenens en Jan Hoek van Dijke, die de tweede avond eindigde met een eindsprint van 4 uit 4!!

Een wat verdere blik op de ranglijst laat ook zeer fraaie prestaties zijn van verschillende deelnemers. Jan-Kees Meyboom scoorde met 5 punten 2,69 punten meer dan op grond van zijn rating verwacht had mogen worden en Jesse de Jong behaalde een plusscore van 2,15 punten! Een hele knappe prestatie van beide heren!

Ook Art Hoogendijk (+1,91), Oscar Koppenens (+1,78), Jan de Korte (+1,38), Arnas Petrauskas (+1,38), Jan Hoek van Dijke (+1,26), Jonas Verdonschot (+1,17) en Willem Klein (+1,04) kunnen met een plusscore van meer dan een punt ten opzichte van hun rating terugkijken op een zeer goed toernooi.

HSB Open rapid voor teams

En al dat rapidschaak smaakt blijkbaar naar meer! Want op zaterdag 29 juni doet Erasmus met twee teams mee aan het HSB Open rapid voor teams. Kijk hier voor alle informatie over het HSB Open rapid voor teams. Wij wensen de Erasmianen veel succes!

Vervolgprogramma deze zomer

Maandag 24 juni wordt het snelschaakkampioenschap van Erasmus gespeeld met een speeltempo van 3 minuten + 2 seconden per partij. Er wordt gestart met een voorronde en na de voorronde volgt de finaleronde. Voor de indeling het verzoek aan iedereen om er iets voor achten te zijn.

In de zomermaanden wordt iedere twee weken het zomerschaak georganiseerd, dit jaar op de maandagen 8 juli, 22 juli en 5 augustus. Meer informatie over het programma volgt later via de mail en op de website.

Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand van het rapidkampioenschap 2023-2024.

Frank van Zutphen