Erasmus 1 grijpt naast het kampioenschap

Afgelopen vrijdag ging RSB team 1 richting Spijkenisse voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Bij winst waren we kampioen en aan alle overige resultaten hadden we niks. Met een gemiddelde rating zo’n 50 punten hoger dan de onze geen gemakkelijke opgave.

Peter Torczynski moest wegens ziekte afzeggen, maar gelukkig werd ‘supersub’ Henk van der Velde bereid gevonden om zijn plaats in te nemen. Ook Leo Verhoeven ontbrak in de startopstelling en werd vervangen door Dick Straathof. Een enigszins tactische opstelling met Frank en Marvin iets lager dan gebruikelijk – maar wel met wit – moest ervoor gaan zorgen dat we 4½ bordpunt zouden gaan binnen hengelen.

Dick Straathof (bord 7, wit) maakte zijn uitglijder van de vorige ronde meer dan goed en scoorde het eerste punt. Hij viel beslissend binnen op de koningsvleugel en haalde koelbloedig het punt binnen tegen een á tempo spelende tegenstander.

Marvin Dekker (bord 5, wit) kwam prima uit de opening en won met een fraaie combinatie een pion. Winst leek een kwestie van tijd totdat de tegenstander ineens ondekbaar mat in 1 dreigde en Marvin moest opgeven.

Cander Flanders (bord 8, zwart) trof zowaar een titelhoudster (WIM Desiree Hamelink) – die je daar niet verwacht – en had een zware avond. Cander deed zijn best maar kwam niet onder de druk uit en moest het punt aan de tegenstandster laten.

Pieter Sturm (bord 2, zwart) speelde zijn derde partij deze week. Pieter kwam met wat probleempjes uit de opening en gebruikte erg veel tijd. Met minder dan vijf minuten op de klok bij Pieter, trok de tegenstander het eindspel bekwaam naar zich toe.

Frank van Zutphen (bord 3, wit) speelde een prima partij. Vanuit de opening werd de zwartspeler met een geïsoleerde c-pion opgezadeld en dreigde er van alles rondom de zwarte koning. Helaas verzuimde Frank de kroon op zijn werk te zetten door de verkeerde torenzet te spelen en verzandde de partij in remise.

Henk van der Velde (bord 1, wit) speelde een prima partij. Henk had initiatief op de koningsvleugel, won een stuk, maar de tegenstander had erg veel pionnen op een kluitje in het centrum. Henk speelde secuur, wist de zwarte dreigingen te pareren en de zwartspeler moest opgeven.

Ondergetekende (Martin Rensen, bord 4, zwart) kwam niet lekker uit de opening. In plaats van passief af te wachten op wat komen ging, offerde ik een kwaliteit en een pion in ruil voor activiteit. Het duurde nog lang, maar voor mijn gevoel is de witte winst nooit echt in gevaar geweest.

Marcel Tillemans (bord 5, zwart) had een gecompliceerde stelling op het bord. Marcel speelde prima, schoof een pion richting promotieveld en wist het witte loperpaar te neutraliseren. Toen de witspeler remise uit de weg ging, wist Marcel de partij in zijn voordeel te beslissen.

En zo eindigden we de avond met een 4½-3½ nederlaag waardoor Spijkenisse 1 kampioen is geworden en promoveert naar de hoofdklasse. Vanaf deze plek dank aan iedereen die dit seizoen heeft meegespeeld en dan zeker ook de invallers. Erasmus 1 mag de wonden gaan likken en zich gaan opmaken voor een nieuw seizoen met nieuwe kansen.

Kijk hier voor  alle uitslagen en de eindstand in klasse 1B van de RSB-competitie.

Martin Rensen