Hoewel een beetje ongebruikelijk, toch een verslag over ronde 1234 van ons rapidkampioenschap. Beetje toeval, maar ik had het beloofd, na afloop van de eerste avond.

Aanleiding: stoeptegels anno 2024. Om precies te zijn, die met een boodschap.

Je ziet ze steeds vaker. De betonnen betuttelingen reiken inmiddels tot aan de zebrapaden.

Trots kwam een verdraagzaam ogende tante via het journaal onverdraagzaam mijn huiskamer binnen en presenteerde haar tegel: niet roken bij de zebra. Een boodschap voor de paria’s van deze tijd: rokende medemensen. Ik heb met ze te doen. Zelf pafte ik er immers tot in de jaren 70 ook lustigjes op los.

Ook onze schaakvereniging heeft ze in de ban gedaan. Ooit jaarlijks een terugkerend onderwerp op de ALV, 50-plussers weet u nog? Eerst mochten de lucifers pas vanaf 21.00 uur naar de sigaretten, wat jaren later vanaf 22.00. In de Castagnet, speelzaal van SWR (een der fusiepartners in 2005), werden de Willem II’s en Caballero’s naast de borden gedrapeerd en om tien uur tegelijk ontstoken.

De in de strijd geworpen afzuiginstallatie produceerde een storend gekerm en kon het immense rookgordijn ternauwernood aan. Hoe belastend die installatie was, bleek pas toen het ding werd uitgezet. Het fenomeen oorverdovende stilte deed zijn intrede. Maar de tot op het bot getergde, zowel aan roken als schaken verslaafde clubgenoten beleefden hún rookgordijnmomentje. En menig glimlach sierde heimelijk hun gelaat. Toen na jaren de antirooklobby uiteindelijk de laatste restjes verdraagzaamheid de baas was, bleken alle schakende paria’s naar buiten gewerkt. Diverse clubleden namen de wijk. Een enkeling nam een sabbatical maar zelfs onze trouwe Siep Foekens (zie 50 jaar Schiebroekse schaakhistorie) kon de weg terug nooit meer vinden.

Nu tref je een enkele rokende clubgenoot, mits nog lid, rokend buiten, in weer en wind, terwijl de klok zijn afwezigheid keurig bijhoudt. Maar gelukkig, binnenkort blaast hij zijn rook over fraai tegelwerk, voorzien van een opvoedend bericht … dáár vooral niet te roken. Mocht u zin hebben anderen op te voeden, via Google zijn tegels eenvoudig te ontwerpen voor bijvoorbeeld e-bikers, fatbikers, drugsverslaafden, grensoverschrijders, brugslapers, bumperklevers, barbecuers en ander ongezond ongemak.

Mijn uitnodiging voor een partijverslag steekt voor deze gelegenheid in een ander jasje. Benieuwd naar hun reactie leek het me leuk om de vier koplopers dezelfde mail te sturen.

Beste toppers,
Allereerst gefeliciteerd met jullie fraaie resultaten! Mag ik jullie enkele vragen voorleggen? Mocht je daarop willen antwoorden, dan verwerk en bewerk ik de antwoorden in het verslag van deze eerste rapidavond.
1. Welke hopelijk plezierige indrukken deed je op van dit avondje rapidstampen?
2. Onverwachte verrassingen meegemaakt?
3. Als schaken judo was, wat was dan je leukste worp?
4. Soms krijg je wel eens wat cadeau. Wie was de gulste gever?
5. Ga je straks voor goud, zilver of brons?
6. Of ga je net als Jan de laatste partij een bye nemen om je kampioenschap veilig te stellen?

Henk Ochtman schreef: Een leuke verrassing was een dubbel-dubbel-fianchetto tegen Harry Stroosma in de eerste ronde. Remise.

In de volgende twee partijen had ik met zwart dezelfde variant van de Pirc op bord. Zie het diagram. Met f5 kon ik op koningsaanval spelen en winnen. De vierde partij kreeg ik cadeau.

Jan de Korte reageerde:
1. Welke hopelijk plezierige indrukken deed je op van dit avondje rapidstampen? Dat ondanks de concurrentie van Oranje -IJsland (4-0) er aan het eind van het seizoen toch weer 45 deelnemers waren. Prima sfeer en ook organisatorisch liep het ook vlotjes en dat helpt om in de flow te komen. Persoonlijk vind ik rapidschaak een feestje! Halverwege de eerste partij had ik het goede gevoel te pakken en wist dat vast te houden.

2. Onverwachte verrassingen meegemaakt? Nee! Drie keer serieuze tegenstand gehad, hard werken voor het hele punt. Ja! Balans tussen actief en geduldig spel, aanvalsplannen die bleken te werken en een vaste hand in de afwikkeling. Blijven ‘zitten’ op goede stellingen, dan werkt de tijd in je voordeel bij rapid.

3. Als schaken judo was, Wat was dan je leukste worp? De op het verkeerde beenworp.

4. Soms krijg je wel eens wat cadeau. Wie was de gulste gever? Jan Smit: de pion op b2 bleek niet vergiftigd.

5. Ga je straks voor goud, zilver of brons? Ik zie mezelf als outsider, in een grijs verleden 2x een 2100 TPR (Erasmus Open en Onésimus Open), maar dan moet alles meezitten. Kleurverdeling (lees: de opening) moet ook een beetje meezitten.

6. Of ga je net als Jan de laatste partij een bye nemen om kampioenschap veilig te stellen? Dat was voor mij een no-brainer: na 3 winst partijen, wilde ik graag het goede gevoel vasthouden tot volgende week.

Frank van Zutphen blikte terug. In de eerste drie ronden liepen de partijen erg voorspoedig, vanuit een iets betere stelling rustig de druk opbouwen en daarbij kwamen de fouten van mijn tegenstander vanzelf.

In ronde 4 tegen Martin Rensen was het een totaal ander verhaal. Ik werd redelijk overspeeld op de damevleugel en probeerde spel te creëren op de koningsvleugel wat overigens niet echt goed lukte. Ik begon al na te denken over wanhoopsoffers om er nog iets uit te slepen, toen Martin een toren op c8 in liet staan waardoor zijn stelling in één keer in elkaar klapte. Dus 4 uit 4 op de eerste avond! Een mooie uitgangspositie voor de tweede avond al is alles natuurlijk nog mogelijk nu de koplopers allemaal nog tegen elkaar moeten spelen.

Ziezo, dat was het wel voor het eerste deel van het rapidkampioenschap. Zelf zit ik aanstaande maandag klappertandend ergens in de Duitse Eifel (richting Wenen, maar ergens rechtsaf) en krijg vier troosthalfjes. Veel succes en je verdiende loon toegewenst bij ronde 5678.

Kijk hier voor alle uitslagen en de tussenstand van het rapidkampioenschap 2023-2024.

Jaap van Meerkerk