Over een ongekend spektakelstuk, een ongenaakbare Henk en gespotte dubbele dubbelfianchetto’s
Zelfs de sfeervolle speelzaal ademde spanning, nervositeit en hoop. Ons jaarlijkse schaakfeuilleton beneemt menigeen met de laatste ronden in zicht bijkans de adem.
Gezonde spanning bij het gros der deelnemers naar ik hoop. Maar kom en zie.
Een enkeling zoekt bitter, berooid van hem toebehorende punten, het zoet der wrake. Wee degene die hem treft. Anderen trokken een glimlach aan, tevreden terugblikkend op de voorgaande afleveringen. Maar gelukkig, de meesten kregen wat hun toebehoort en altijd zal toebehoren: de nodige en verdiende punten.
De laatste spektakelstukken zijn nu ingeleverd. De – naar verluid onafhankelijke – jury kan aan de slag. Eén jurylid liet overigens zelf een ongekend spektakelstuk het levenslicht zien, dus adviseerde ik hem zich heimelijk van een schuilnaam te bedienen. Triest hoe gierend eerlijk onze wedstrijdleider zich vervolgens helemaal niet op het verkeerde been liet zetten, al vond hij het idee aantrekkelijk.
De stand na zes ronden
Het moet wel gek lopen wil hij het toernooi niet op zijn naam schrijven. Na winst op Kees van Toor gaat Henk Ochtman nu met een punt voorsprong en zonder puntverlies met 6 uit 6 stijf aan kop.
Op de foto gelieve de stelling te spotten die Kees en Henk tijdens deze topwedstrijd op het bord hadden gezet: Het dubbele dubbelfianchetto. O wonderbare voorbereiding! Weer geen symmetrisch Engels, waarover ik beide heren, zogenaamd vreedzaam ontspannen keuvelend polste, even voorafgaand aan hun wedstrijd. Overtuigd natuurlijk dat ze in de verste verten er niet op zouden ingaan, was ik plat genoeg nieuwgierig naar hun reacties. Het moet een lange positionele strijd zijn geworden. Wie wil weten of het dubbele fianchetto wellicht een idee is om nog beter voor de dag te komen, lees bijvoorbeeld het artikel dat ik al snel op mijn scherm googelde: 10 Reasons to Play Double Fianchetto System
Achter Henk Ochtman sluit een rij vijfpunters zich hoopvol aan. Zij wanen zich nog net niet kansloos voor het allerhoogste (gedeelde) podium en hebben hun zinnen gericht naast Henk de Verschrikkelijke het podium te beklimmen. Dan zal er gewonnen moeten worden van de ongenaakbare. Marvin Dekker, Frank van Zutphen en Andrzej Pietrow; zij zijn het die hem kunnen evenaren en in staat zijn, mits in goeden doen hem te weerstaan. Van Zutphen heeft die strijd reeds gestreden en kwam in ronde 5 heel dichtbij om vervolgens toch mis te grijpen door naar eigen zeggen als een beginneling het eindspel te mishandelen. Henk ervoer dit avontuur anders geloof ik en wist zijn kansen te verzilveren. Frank versloeg vervolgens topper Arno van Houten die daardoor van plek 5 naar 11 terugviel.
Henks tegenstander voor de slotronde? Marvin Dekker die in ronde 6 een bye opnam of Andrzej Pietrow, die met een knappe zege op Gert Timmerman (zie verslag) terugkwam in de top na puntverlies in ronde 3 waarvoor ene Marvin Dekker verantwoordelijk moet worden gehouden. Timmerman moet zijn verlies tegen Pietrow nog proberen recht te zetten door in de slotronde voor spektakel te zorgen.
Het wordt dus toch nog spannend in de strijd om het eremetaal. Alle toppers kunnen van elkaar winnen, zo is gebleken. Komt dat zien!
Grenzen ratingprijzen
Ieder jaar zijn er in het Watertorentoernooi ook drie ratingprijzen van € 40 te winnen! Dit jaar zijn de grenzen voor een extra ratingprijs:
- Rating tot en met 1875
- Rating tot en met 1750
- Rating tot en met 1650
Bijdragen van onze deelnemers
En ook deze week weer veel leuke bijdragen van de deelnemers, met dank aan Jelle Engelberts, Karoly Kiss, Bram de Knegt, Henk Ochtman en Andrzej Pietrow.
Kees van Toor – Henk Ochtman
Henk mailde: Op mijn partij met zwart tegen Kees van Toor had ik geprobeerd mij voor te bereiden. Zijn rustige, gedegen openingsstijl gaf weinig aanknopingspunten om een dynamische aanval op te zetten. Het werd een d4-opening met een dubbel-dubbel-fianchetto. Dat zijn lopers op b2, g2, b7 en g7. Van tevoren werd gesuggereerd dat ik wel snel een pion zou offeren. Dat duurde tot de vijftiende zet. De pion werd geaccepteerd en al snel weer teruggegeven. Toen bood Kees remise aan in een stelling die de computer achteraf waardeert als volkomen gelijk. 0.00. Maar er zat een variant in de stelling die er bijzonder dynamisch uitzag, dus ik besloot eens te kijken of Kees daarop in zou gaan.
In de diagramstelling heeft wit een pionnenmeerderheid op de damevleugel, terwijl zwart actievere lichte stukken (loper en paard) heeft. De pionnenmuur op de d-lijn maakte de stelling op een bijzondere manier enigzins gesloten. Het omspelen van stukken tussen de koningsvleugel en damevleugel werd er fink door beperkt. Om de pionnen op de damevleugel te stoppen zou ik er een kunnen ruilen en dan de overgebleven pion blokkeren door de loper via d8 naar de damevleugel om te spelen.
1. .. a5 2. Tc8+ Kg7. Nu kwamen twee zetten in aanmerking. 3. Lc3 om de pion te verdedigen en 3. bxa5 om via een stukoffer te promoveren met de a-pion. 3. bxa5 Txb2 4. a6. De pion was alleen tegen te houden ten koste van materiaal. Bijvoorbeeld 4. .. Ta2 5. a7 Txa3 6. a8D Txa8 7. Txa8 zou goed zijn voor wit.
4. .. Txf2 Een koningsaanval vanuit het niets. Na 5. a7 Txf3 6. a8D Lxd4+ zou de dynamische stelling ontstaan die ik op het oog had. De witte koning staat veel slechter dan de zwarte koning en er zitten allerlei matgrappen in waarbij de zet Pg5 in veel varianten een sleutelrol speelt. 5. Pe5 Ta2 6. Pc6 Txa3 7. Ta8. Na 7. a7 Txa7 8. Pxa7 Lxd4+ zou zwart het paard winnen met gewonnen stelling. Maar de gespeelde zet was te traag. Zwart won dankzij het extra stuk en actieve stelling.
Andrzej Pietrow – Gert Timmerman
Als eerste nodigde ik – vanuit zwembad Zevenkampse Ring, waar ik getuige was van de zwemvorderingen van mijn kleinzoon en tussen de spetters door tijd vond voor de noodzakelijke voorbereidingen van een verslag van enige omvang – Andrzej Pietrow uit voor een spetterend verslag, na zijn winst op niemand minder dan Gert Timmerman. Hij had er waarschijnlijk al op gerekend, en had het al klaar liggen! Geweldig!
Voordat u zich hieraan waagt waarschuwt Andrzej: “Zeer ingewikkelde partij enigszins diepgaand commentaar bemoeilijkt het.”
Karoly Kiss - Murdoch Mac Lean
Karoly stuurde de partij met commentaar in van zijn overwinning tegen Murdoch.
Jelle Engelberts - Eric Hill
Jelle stuurde zijn overwinning tegen Eric in voor de spektakelprijs! De partij is hieronder na te spelen.
Peter Ruimschoot - Bram de Knegt
Bram mailde: Misschien nog op tijd en gezien de korte partij waarschijnlijk geen kanshebber. Als Peter 9. Pb1 had gespeeld in plaats van 9. Pe2 had het veel langer geduurd, maar de varianten die we bij de analyse tegenkwamen waren wel spectaculair.
Ziezo …. dat was het wel weer voor deze keer. Nu op naar de slotronde, de prijzen, en heel veel schaakplezier!
Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in het Watertorentoernooi 2024.
Jaap van Meerkerk