We deden als SV Erasmus voor het eerst mee aan het door SV Haeghe Ooievaar georganiseerde HSB (open) rapid voor teams. Viertallen met de mogelijkheid een invaller op te stellen.

De inventarisatie via de ledenmail leverde tien spelers op. Zodoende verscheen Erasmus op 29 juni met twee teams aan de start. Per ronde was er steeds een van de onzen vrij, keurig bij toerbeurt.

Het eerste deed het best goed. Vier wedstrijden gewonnen, drie verloren. Topscoorder was Armantos Tzanis met 4 uit 6 aan bord 2 (en een keer bord 1). Een score van 50% was er in bordvolgorde voor Arjen Zuurmond, Jelle Engelberts en Cander Flanders. Niet goed aan score ging het voor Oscar Koppenens met 1 uit 6. Maar dat was aan bord 1, met sterke tegenstand. Daarover vertel ik zo wat uit eigen ervaring.

Het tweede kwam wat tekort. Twee gewonnen, vier verloren en vrij in de zesde ronde (geen best teken bij een Zwitserse indeling). Topscoorder was Hans van Calmthout met 50% aan bord 2 (en een keer bord 1). Jan Smit haalde 2 uit 5. Leo Verhoeven en Thijs Slob kwamen niet verder dan 1½ uit 5. Ben Koppenens bleef puntloos.

Om een beeld te geven van de tegenstand van Oscar aan het eerste bord mijn eigen ervaring op dat bord van het tweede. Mijn drie nederlagen waren kansloos, namelijk van Mees van Batenburg (RSR Ivoren Toren, 2216), Max Kanbier (Botwinnik, 2119) en Stefan Bekker (Veenendaalse S.V. en Haeghe Ooievaar, 2309). Iets anders was een mooi succes geweest. Maar toch pijnlijk. De meest vernietigende vriendelijke opmerking die ik incasseerde was dat het moeilijk was met zoveel stukken op het bord. Om er in de kleuren van Den Haag groen en geel van te worden.

Maar het was een mooie dag, zeker voor herhaling vatbaar. Plezierige organisatie, goede speelgelegenheid en een prima sfeer.

Overtuigend winnaar van het toernooi werd RSR Ivoren Toren.

Leo Verhoeven