High fivend betraden ze nog net niet hun speelzaal, maar een gelukzalig gevoel van euforie straalde van menig gezicht. De eerste speelavond na de zomervakantie heeft iets wat in woorden lastig is uit te drukken. “Je mag weer” of “we gaan er weer lekker tegenaan” vind ik te mager.
Tegenwoordig hebben we opvallend veel superlatieven nodig om blijdschap uit te drukken. Super en vet zijn al gauw niet sterk genoeg. Voor het stoffige tof, oké, gaaf, te gek, lauw, halen we onze neus op. Mijn oma vond iets gewoon goed, fijn of, vooruit, voortreffelijk. Voor lieden in enthousiaste stemming bedacht een verslaggever deze week high fiven. Maar dergelijke omschrijvingen horen allemaal niet bij schakers die na een lange zomer het fijn vinden om weer te mogen beginnen. Waarom eigenlijk niet?
30 partijen in de eerste ronde! Met de 21 afwezigen met een bye geeft dat te verstaan dat we met zijn 81’en de 17 ronden van de voorronde gaan afwerken. Het is op een eerste speelavond altijd even aftasten hoeveel schaakplekken er moeten worden ingericht, en voor de zekerheid plaatste ik 35 metalen tafelnummers naast de borden. Ik zeg tafelnummers want ze worden verkocht voor de horeca.
De eerste twee ronden worden op rating ingedeeld. Dat betekent op alle borden een qua rating ongelijke strijd. Klinkt oneerlijk en is dat ook. Maar bedenk wel dat voor velen een andere manier van indelen nog veel oneerlijker kan uitpakken. Tegelijkertijd biedt op rating indelen ook kansen voor de lagere ratings. Bovendien, elke schaker droomt er toch van om ook eens tegen een topper te kunnen spelen? Voor de hogere ratings zijn de valkuilen het grootst. Even niet opletten en je gaat er gewoon af!
De eerste ronden leveren vrijwel altijd boeiende en soms verrassende partijen op. Laat een topschaatser het opnemen tegen een amateur en de uitslag staat vast, net als de ongelijke strijd tussen toptennissers en lieden die de bal er maar net overheen krijgen (zoals ik). Bij schaken lijkt de uitslag net zo zeker als een overwinning van Duitsland op Oranje vanavond. Ben benieuwd.
En dus dook ik snel op de uitslagenlijst van deze eerste ronde. Op zoek naar sensatie. Zelf deed ik de hele avond mijn uiterste best me buiten dit lullige lijstje te houden, want een zekere Gunnar van Eekhout die zijn eerste officiële OTB partij speelde en een te lage startrating kreeg toebedeeld kán er wat van.
17 ronden, een lange tocht. Maar schijn bedriegt, de eerste stap is reeds genomen. Zei de Chinese filosoof Lao-Tse in de zesde eeuw voor Christus niet: “Een tocht van 1000 mijl moet beginnen met een eerste stap?” Opgezocht hoor, geen zorgen. Grofweg voor een derde van de deelnemers een gelukzalige, voor een ander derde deel een stap die een gevoel van berusting opleverde, overgaand in gepaste trots gezien de geboden weerstand, en gerustgesteld in de wetenschap dat je pas echt schaken leert van een verloren partij. Tenslotte een derde deel dat met een bye, dus met een halfje op zak nog in de startblokken hangend uitziet op wat komen gaat. Niemand vergeten? Echt niemand?
Ja natuurlijk. Dat zijn degenen die een meer dan opvallende prestatie hebben neergezet. Mijn sensatiebeluste zoektocht leverde drie verrassingen op.
Aan bord 9, Bram de Knegt, met zijn winst met zwart op de sterke Marcel Tillemans (1895). Mij verrast zijn zege niet. Ik weet waartoe Bram in staat is. Vandaar dat ik hem zo graag bij mij in het derde team van Erasmus zie aanschuiven aan een van de acht borden. Ooit was hij kampioen van SV Schiebroek (lees het boekje over de geschiedenis van SV Schiebroek en DWR maar weer eens (ook digitaal) op na, via het namenregister is informatie snel traceerbaar).
Aan bord 10 leverde Stephan Tromer een indrukwekkende prestatie met zijn zege op een zeer solide speler en zowel in het dagelijks leven als achter het bord een kunstenaar, Joop van ’t Hoenderdaal (voor insiders Joop Van’t of gewoon Joop).
Tenslotte de jongste onder ons, jeugdlid Jesse de Jong, die zijn visitekaartje al direct op de eerste speelavond van dit seizoen afgeeft. Jesse wist de scalp te veroveren van Dick Straathof (1876). Hoe de partijen van deze verrassingen zijn verlopen kunnen we nalezen in hun verslagen. Speel na en geniet.
Wat verder opviel
Geen remises: In deze eerste ronde deelde niemand het punt! NIEMAND. Wat dit zegt bedenkt u zelf maar.
Zomer(rating)sprong: Wat nog meer opviel bij het bekijken van de uitslagen en stand na de eerste ronde was en is de grote ratingsprong (300 punten) van ons jeugdlid Oscar Koppenens. In september 2023 had hij een rating van 1821 en staat nu een jaar later op 2121. Al die ratingpunten heeft hij ongetwijfeld tijdens toernooien veroverd, dus informeerde ik bij zijn vader Ben of mijn verhaal klopte. En zo bleek:
Ben schreef: Oscar had een mooie (voor) zomer, en speelde mee in diverse toernooien met goede tot zeer goede resultaten, onder andere:
- Tweede bij het OKD
- Een heel goed Science Park toernooi
- Een redelijk ONK (+ rating maar Oscar was daar minder blij mee)
Wie meer over zijn ratingontwikkeling wil weten, of van die van anderen, zie de ratingviewer.
Oscar is net gestart bij het Erasmiaans Gynasium (brugklas) dus we moeten even afwachten hoe het schaken in combinatie met school verder gaat lopen, aldus pa Koppenens. Oscar won overigens aan bord 1 van Rinus van der Linde. Ben moest aan bord 21 tegen onze penningmeester Ruurd Ouwehand het loodje leggen.
Inleveren!
Werk mee aan een interessante website en lever zo af en toe een partij in! Ook dit jaar zullen Frank van Zutphen en ondergetekende om beurten de rondeverslagen verzorgen, waarbij partijverslagen onontbeerlijk, en onze foto’s de krenten in de pap zijn. Geen krenten deze keer, ik moest nog even op stoom komen. Als wij gaande de avond een glimp hebben opgevangen van een interessante stelling, nodigen wij je op dinsdag uit verslag te doen.
Heel veel partijen worden niet opgemerkt en zijn vaak zeer de moeite waard, zéker die van jou. Schroom dan niet en ga er even voor zitten. Wacht niet per se op onze uitnodiging en kom over de brug met jouw juweeltje. Bij tijdgebrek bespreek je een stelling of (bij nog minder tijd) schrijf je een partij-impressie. Klinkt ingewikkeld, maar geef gewoon antwoord op vragen als: ging je lekker uit de startblokken, welke plannetjes in het middenspel, hoe spannend was het eindspel, wat viel je nog meer op, inclusief opvallende gebeurtenissen rondom je bord.
Rondom de borden
Voorbeeld? Ik had eens een tegenstander die vond dat de partij wel gespeeld was en zijn stoel wat té kordaat naar achteren schoof en richting bar beende. Ik vond daar wat van en reageerde erop door juist niet op te geven en zijn ongeduld op de proef te stellen. Wat zou jij doen? Het blijft natuurlijk wel de kunst respectloosheid fatsoenlijk te beschrijven. Maar opmerkelijk was het wél.
Nog eentje: Tijdens het PK van de RSB had mijn opponent kennelijk de gewoonte zijn stukken te laten vallen. Op zich opmerkelijk toch? Vooral zijn paarden moesten het ontgelden, hij tilde ze hoog op en op zo’n 10 cm boven het beoogde veld liet hij zijn knol vallen, op zijn minst een hilarische, eerlijk gezegd ook een vrij onhebbelijke gewoonte. Ik zette na elke plof opzichtig het stuk recht. Even later maakte het joch het wat té gortig en tilde zijn dame hoog op. Het knaapje bedacht zich kennelijk en tilde haar in zijn aarzeling nóg hoger, maar had werkelijk nog steeds geen idee waar de boven het bord zwevende koningin te laten landen. Steeds betere landingsplekken dienden zich ver beneden haar aan. Ik begon me af te vragen waar het knaapje mee bezig was (lees: begon me flink te ergeren). Even later kreeg hij kennelijk wat kriebels en bekrabde zijn kin met haar onderkant… Ik kon me nu niet langer…
Hoe zou jij reageren? Benieuwd naar hoe dit afliep? Dat bewaar ik wel voor een kletspraatje aan de bar. Zoals je ziet, je maakt heel wat mee. Schaken is niet saai en je verslagen evenmin.
Stuk zuiniger op stukken
Sinds onze vereniging vier jaar geleden nieuwe stukken aanschafte schaken we allemaal met dezelfde nieuwe stukken. Het was, al weer een jaar of vier geleden dat Frits Steenbergen ons deze mooie stukken naliet. De stukken van Steenbergen dus. We zijn er zuinig op. Nóg zuiniger dan op onze oude stukken, die onderling nogal verschilden.
De nieuwe gaan de speelzaal niet meer uit. Dit om diefstal tegen te gaan. Dat laatste is helaas wél gebeurd: twee spellen zijn tijdens het een KNSB-competitiewedstrijd ontvreemd.
En dan nog even dit …
Zet de stukken na gebruik in de beginstand. Ga er niet mee aan de wandel om te analyseren. Opbergen doen we pas aan het einde van de avond, tussen 23.00 uur en 23.30 uur. De stukken worden in houten bakjes opgeborgen waarna ze met zes bakjes in grotere houten kisten in de kast worden bewaard.
Leg bij het opbergen eerst de beide koningen en dames plat op de bodem van het bakje. Daarna de stukken en als laatste de pionnen. Een kleine moeite, maar alles past dan beter en vooral de koningen blijven op deze manier heel en komen niet zonder kruis te zitten, hetgeen het hele spel feitelijk onbruikbaar maakt.
Controleer bij aanvang van je partij of alle stukken identiek zijn. Bij twijfel aarzel niet om dit te melden. Dan zorg ik ervoor dat er wordt omgewisseld.
Bijdragen deelnemers
En dan nu de bijdragen van onze deelnemers, met dank aan Gunnar van Eekhout, Bram de Knegt en Stephen Tromer.
Marcel Tillemans – Bram de Knegt
Bram won knap van Marcel. De partij – met commentaar van Bram – is hieronder na te spelen.
Stephan Tromer - Joop van ’t Hoenderdaal
Stephan deed verslag: Opening: Rapport-Jobava System. De eerste partij van het seizoen op de club en gelijk tegen een stuk hoger gerate speler Joop. Mooie kans om te kijken of ik weer een aantal stappen heb kunnen maken in de zomer.
Uiteindelijk een goede partij gespeeld, waar ik de hele partij druk uitoefende op de positie van zwart. Voor mijn gevoel was ik niet in de problemen geweest. Hopelijk kan ik dit doorzetten de rest van het seizoen.
Gunnar van Eekhout - Jaap van Meerkerk
Jaap schreef: Ik onderschatte zijn durf op e6 te offeren toen ik Gunnar met 10. .. Dc7?? bijna dwong gehakt van mijn Najdorf te maken. Ik wist dat er Lxe6 zou komen, en had die variant wel eens gezien, maar niet met de zwarte dame op c7. Gunnar ging vervolgens nauwkeurig te werk en leverde veel sterke zetten af. Ben benieuwd wat Gunnar allemaal in zijn verslag gaat schrijven. Ik heb Gunnar hiertoe uitgenodigd, want hij had moeten winnen. Ik zag clubleden bekken trekkend mijn bord de rug toe keren en heb 36 keer verloren gestaan. Met geluk en een blauw oog ontsnapte ik nadat ik na een schwindel het punt in de schoot geworpen kreeg.
Gunnar van Eekhout stelt zich op mijn verzoek als nieuw lid van Erasmus aan ons voor, en leverde ook een leuke foto in. Hij vertelde: Mijn opa (Max van Eekhout) was altijd erg druk bezig met schaken. Toen ik een jaar of 8 was kreeg ik dan ook de schaakbijbel van hem als verjaardagscadeau, destijds was ik er alleen niet zo in geïnteresseerd, achteraf gezien vind ik dit super jammer. Ik heb nooit écht kunnen schaken met mijn opa, maar heb toch wel het idee dat hij tijdens elk potje even met mij meekijkt van bovenaf.
Ik had in mijn jeugd dus wel een beetje geschaakt en wist ongeveer hoe alle stukken konden bewegen, maar meer dan dat wist ik eigenlijk ook niet. Toen corona en de Queens Gambit kwamen kreeg ik weer interesse in het schaken en vanaf daar heb ik het (weer) opgepakt. Veel online spelen en filmpjes kijken op Youtube. Zo kwam ik er langzaam maar zeker weer in, toen was ik 18, ben nu 22.
Tussentijds wel een aantal periodes gehad waar ik een paar maanden helemaal niet meer aan het schaken was. Maar na een bepaalde tijd ging ik toch altijd weer spelen. Na enige tijd werd ik steeds fanatieker. Ik zocht naar nieuwe manieren om beter te worden en ook was ik erg benieuwd hoe de online rating zou vertalen naar een 'echte' rating. Toen ging ik opzoek naar een club. Via Google bij jullie uitgekomen en na contact met Arno kon ik vorig jaar al eens proefspelen. Dit seizoen dus echt lid geworden.
De eerste partij was zeer leuk en leerzaam. Het is nog wel even wennen met zoveel tijd op de klok. De club bevalt goed en ik kijk er naar uit om nog veel mooie partijen te spelen en steeds beter te worden!!
Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de voorronde van de interne competitie.
Zo dat was het weer voor deze ronde. Op naar ronde 2 en veel succes allemaal.
Jaap van Meerkerk