Tweede team start voortvarend

Tricht is een dorp in de gemeente West Betuwe in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is gelegen aan de rivier de Linge. De meeste bekendheid van het dorp is waarschijnlijk nog afkomstig uit een natuurramp, inmiddels zo’n 57 jaar geleden. Bij de Windhozen van 25 juni 1967 werd een woonwijk met de grond gelijk gemaakt en vijf mensen verloren het leven.

Op 1 januari 2023 telde Tricht 2.130 inwoners, waaronder dus minimaal 8 schakers. Geen slecht gemiddelde, 8 schakers op 2100 inwoners.

De actuaris in mij gaat rekenen, uitgaande van 670.000 inwoners zouden er in Rotterdam dan zo’n 2500 mensen lid zijn van een schaakvereniging. Ik denk dat we dat niet halen.

Team 2 had een uitstekende dag en begon het seizoen met een klinkende 7-1 overwinning. Onderstaand de ervaringen van een aantal spelers.

Adam Harkanyi: I came out of the opening very well, catching my opponent of guard by playing 7. a3!? in an Italian. After my opponent committed to an aggressive kingside pawn expansion plan, I planted my knight on d5 and attacked on the queenside. Positionally, I was doing great, and my opponent was already desperate. He played g5, trying for some counterplay, which actually worked for a bit as I made some imprecise moves. Despite my mistakes, the evaluation was still in my favour for the whole game, and after cementing the kingside, I broke through in the centre. In time trouble, my opponent blundered an exchange, and the game was quickly over after I trapped his poor knight on d8. After the game, he expressed to me how uncomfortable his position felt, I think that is the character of these closed Italians, solid but passive.

Arjen Zuurmond: Vanuit de opening bleef de partij lang in evenwicht. In het eindspel bleek echter maar weer eens dat een loper sterker is dan een paard, wanneer er pionnen op twee vleugels zijn. Langzaam kantelde de wedstrijd in mijn voordeel en kon ik de pionnen van mijn tegenstander veroveren, zonder dat hij ook maar enige compensatie had. Hierna was de partij snel beslist. Achteraf gaf mijn tegenstander nog aan dat ik in de opening een blunder had gemaakt. Zijn computer geeft namelijk aan dat mijn zet 8. .. Dh5 leidt tot +5 voor wit. Misschien moet hij maar een nieuwe computer kopen, Stockfish vond het een prima zet.

Marcel Tillemans: Ik kwam op zich goed weg. Na mijn e4 opening kwam Pc6. Ik ontwikkelde normaal en mijn witte loper werd geruild waardoor ik een open a-lijn kreeg. Tot het middenspel bleef het min of meer gelijk (volgens mijzelf). Toen kreeg zwart wel het initiatief door een opgespeelde h-pion gecombineerd met de controle over de a-lijn. Mijn koning bleef in het midden. Vluchtige kijk bij het naspelen thuis bleek dat zwart sterke druk op mijn stelling had kunnen krijgen (druk op mijn zwakke d-pion) waar ik echt niet een goed antwoord op had gehad. Die sterke druk bleef uit maar ik moest wel belangrijke velden goed blijven dekken. Zwart moest wel opletten, zo had een verkeerde loperzet zomaar tot mat kunnen leiden. Bij een pionnendoorbraak van zwart met promotie vergiste mijn tegenstander zich echter waardoor al zijn voordeel en zijn tijd verdween met als opgave tot gevolg.

Joop van ’t Hoenderdaal: Mijn tegenstander kwam niet opdagen, heb ik overigens nog nooit meegemaakt, vreselijk balen. Je kunt beter spelen en verliezen dan op deze manier winnen.

Wim Posthumus: Eigenlijk een bizar verloop. Door alert spel kon ik in de opening na 10 zetten een stuk winnen. Toevallig kreeg mijn tegenstander met zwart compensatie: 1 pion en een ijzersterk centrum met pionnen op c6, d5 en e5. Ik moest heel nauwkeurig spelen en mij verdedigen tegen het sterke centrum. Net toen mijn tegenstander zijn overwicht in een koningsaanval ging omzetten, kwam er een combinatie in het spel. Ik verzwakte zijn pionnenstructuur en zijn aanval liep op niets uit. Toen ik mijn paard kon activeren, won ik een kwaliteit. Met een toren meer dwong ik dameruil af en mijn tegenstander gaf op. Als eerste gewonnen komen te staan en toch als laatste klaar, hoe bizar.

Jan de Korte: Een geweldige seizoenstart met de rentree van Joop en een mooi welkom voor de nieuwe teamleden Adam, Jelle, Ruurd en Arjen als teamleider. Als opvolger van Arno die we moesten afstaan aan het Erasmus 1. Het valt me op dat er een ‘team’ achter de borden zit, dat zowel rust als energie uitstraalt. Concentratie, af en toe een blik op de andere borden met na afloop feedback bij de analyse. Houdt dit vast!!

Mijn partij was een hernieuwde kennismaking met een systeem, waar ik een decennium geleden veel succes mee had, dit keer werd het remise. Mijn sympathieke tegenstander speelde het op actieve wijze tegen. En op het moment dat Cander Flanders 2-0 maakte en Jelle Engelberts een pion voorstond bood ik – met toestemming – remise aan dat direct werd geaccepteerd: “Ik zie het geen 4-4 worden, en dan kies ik voor zekerheid” was de reactie van mijn tegenstander. De nazit met Joop, Cander, Jelle (en de thuisanalyse) was zeer interessant en leverde mooie inzichten op. Een inspirerende middag.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 5J van de KNSB-competitie.

Arjen Zuurmond