Voor ronde 7 prijkten toch nog 25 partijen voor de interne op het A4’tje aan dé paal van de zaal. Dé paal, want andere palen ontberen serieuze aandacht.

Ruim 10 minuten voor de gong prachtig zou klinken – deze keer waardig ten gehore gebracht door onze extern wedstrijdleider Paul Wilhelm – zetten bijna alle aanwezige schakers zich naar de paal in beweging om zich daarna naar de aldaar aangegeven wedstrijdtafels te begeven, onderwijl zich mentaal instellend op de opponent die Swiss voor hen bedacht.

Toch nog 25 wedstrijden voor de interne dus, want ons tweede team speelde een thuiswedstrijd tegen Onésimus 1, die met een 5-3 zege zou worden afgesloten. Keurig dus.

Verleiding

Lezen kan ons verleiden. Op pagina 84, de achterzijde van SchakenNL, werd ik er bijna toe gebracht. Plotseling drong het tot me door dat mijn engine tekort schoot. Ik werd me bewust van een gemis en kreeg honger. Toegeven aan verleiding heeft een prijs. Zelf gebruik ik Fritz 17. Van 18 heb ik nooit iets vernomen. Maar de reclame voor de jongste update, Fritz 19, deed de hebzucht in mij ontwaken. Actieve openingstraining, je repertoire kunnen testen, in kunnen spelen op diverse speelstijlen, met 12 ChessBase WebApps uitgroeien tot een tactisch genie. Het kan allemaal met Fritz 19, waarmee een schaakdroom nog dichterbij zou kunnen komen. Even later moest ik mee, boodschappen doen. Ze stond al te wachten.

Nee, grootmeester word ik toch niet, meester niet, en de 2000 haal ik ook niet meer. Is er een leven na het schaken? Ik mag hopen van wel! Nee, ik hou het nog maar even op mijn Fritz 17. Die verrast me trouwens nog geregeld met snufjes die ik me al try-and-errorend eigen maak. Ik zou eigenlijk moeten worden bijgeschoold voor dit schaakprogramma, maar dat voelt als een iemand die een dashboardcursus moet volgen om zijn Tesla troetelkindje te kunnen begrijpen.

Tegen beter weten in

Langzaam maar zeker winnen ze terrein. De strijders tegen de smartphones. De strijd tegen het gebruik van mobiele telefoons in leslokalen lijkt nu serieus een aanvang te nemen. Steeds meer raken ‘we’ ervan overtuigd dat die smartphones helemaal niet zo smart zijn. Dat wisten we natuurlijk al lang, maar iets meten en weten en dat ook nog eens in praktijk brengen, daar is moed voor nodig. En als het dan zover is en we zijn ervan overtuigd geraakt dat een hele generatie jongeren er de rest van hun leven de nare gevolgen van zullen ondervinden, dan loop je dus, om met voormalig Feyenoord trainer coach Van Marwijk te spreken, achter de feiten aan. Ook in onze speelzaal zijn ze al lang in het beklaagdenbankje terecht gekomen, die smartphones. Om een heel andere reden natuurlijk.

Nieuwe tech

Welke maatregelen tegen het oprukkend digitalisme staan ons schakers in de toekomst nog te wachten? Inmiddels heeft de KNSB reglementen opgesteld tegen ongewenst gebruik van smartphones. Maar hoe gaan we in de schaaksport straks om met digitale brilletjes en AR-lenzen?

Hoe zit het nou met die lenzen? Ik moest het even opzoeken natuurlijk. Slimme contactlenzen met augmented reality (AR-lenzen), hebben een ‘toegevoegde werkelijkheid’, een extra dimensie die een virtueel beeld (bijvoorbeeld een schaakbord) als extra laag over je werkelijke gezicht plaatst.

Wetenschappers van over de hele wereld werken zich het snot voor de ogen om innovatieve technologieën in contactlenzen te verwerken. De gezondheidszorg bijvoorbeeld kan er baat bij hebben, maar de meeste snufjes zijn gewoon voor de fun. Filmen met je contactlenzen bijvoorbeeld. Hoe dan. ‘Zonder een apparaat vast te houden of naar een scherm te kijken zijn mensen binnenkort in staat navigatie te volgen, steekwoorden voor een presentatie te lezen’, aldus de ontwikkelaars, en ik voeg er aan toe, dus ook complete schaakopeningen te raadplegen. Met behulp van minuscule microchips wordt er een videocamera geïntegreerd in je contactlezen die je aanzet door een bepaald patroon te knipperen. Daarna is het simpel, je filmt wat je ziet. Ongekende mogelijkheden voor lieden die vals spelen tot een deugd hebben gemaakt.

Inzendingen van de spelers

En ook deze week weer leuke en leerzame terugblikken met dank aan Wim Posthumus, Jonas Verdonschot, Emil Verhoef en Wim Westerveld.

Wim Posthumus – Martin Rensen

Wim mailde. Posthumus-Rensen altijd mooie gevechten. De Siciliaanse opening, Najdorf variant met de Fischerzet Lc4. Die zet heeft Fischer overigens zelf maar relatief weinig gespeeld. De opening verliep niet helemaal naar mijn wens. Door tegendruk op e4 kon ik niet snel tot f4 komen. Maar in het middenspel aanbeland, kon ik toch een pionnenstorm op de vijandige koningsvleugel ontketenen. Martin met zwart ging op de damevleugel aan de slag en rukte op in het centrum. Mijn verdekt opgestelde lopers op, a2 en c1 ondersteunden mijn aanval.

Uiteindelijk belanden we na een heel moeilijk middenspel in het eindspel. Martin had nog een paar minuten over. Ik zat wat ruimer in mijn tijd. In deze fase miste Martin waarschijnlijk de beste verdediging. Hij koos voor een koningsopmars met kansen om mij mat te zetten. Toen ik een dame haalde die het mat met een leuke slotzet voorkwam, mocht ik de overwinning noteren.

Wim Westerveld - Arjen Zuurmond

Wim deed uitgebreid verslag: Het is altijd weer een feest het clublokaal van Erasmus op maandagavond te betreden. Echt een vriendenclub en als ik weer eens wat geschreven heb op onze fraaie website krijg ik altijd leuke en spontane reacties. En dat stimuleert. Als er clubleden zijn die ideeën hebben over een onderwerp waar ik eens iets over zou kunnen schrijven, schroom niet en laat het me weten.

Arjen Zuurmond was mijn tegenstander in de zevende ronde. Hij heeft een mooie klassieke stijl van spelen en is bovendien bescheiden en sympathiek. Vorig seizoen speelde ik ook al tegen hem en bereikte lang niets totdat hij op onverklaarbare wijze ineens ineenstortte. En nu gebeurde weer zoiets. Ik vermoed dat hij teveel tegen mij en mijn rating opkijkt.

De opening had me niets goeds gebracht. Zwart, Arjen, had volledig gelijk spel bereikt en stond zelfs een tikje beter. Maar een paar minder goede beslissingen hadden ertoe geleid dat hij moest gaan oppassen. De ene engine was echter nog niet onder de indruk, 0,00, de andere gaf me licht voordeel. Zelf dacht ik, optimist die ik ben, dat ik veel beter stond.

Maar zie en huiver. We komen erin op zet 19 van zwart. Arjen negeerde alles en legde zijn hoofd in de strop. In de slotstelling valt het dame-offer Dxh7+, Kxh7 Th4 en mat alleen nog maar uit te stellen. En daarom gaf hij op. Achteraf denk ik dat hij overzien had dat hij geen g6-g5 had in de slotstelling, de gebruikelijke verdediging bij dit soort mataanval.

Jonas Verdonschot - Jan de Korte

Jonas vertelde: Mijn eerste partij tegen Jan. Een geduchte tegenstander. Het liep uit op een interessante partij. Een partij waarbij de engine aangeeft dat het lange tijd stabiel is, maar waar mijn gevoel aangaf dat ik slecht stond en zou gaan verliezen na een eerder foutje. Houd echter je ogen open en kansen kunnen altijd ontstaan.

Een in het begin saaie partij, die uitmondde in een ingewikkeld en leerzaam midden- en eindspel. Ik kwam goed weg en kan gaan genieten van een mooi vakantie in Egypte! Tot over 2,5 week allen en succes!

Marcel Tillemans - Emil Verhoef

Emil blikte terug: Het was beslist geen partij voor de geschiedenisboeken. Toen ik de opening niet helemaal correct behandeld had stond ik tegen Marcel al snel een kwaliteit en een pion achter. Ik begreep dat ik vechten moest voor mijn leven en voortdurend het initiatief moest houden, zoals ik net in de Kennemer cursus opgestoken had.

Pionnetje na pionnetje snoepte ik zo terug en toen Marcel min of meer gedwongen de kwaliteit terug moest geven resteerde een toreneindspel met een pion minder dat ik remise wist te houden. De moraal: altijd blijven dreigen, je weet nooit waar het goed voor is: ‘si vis pacem, para bellum’ zoals Caesar al zei. Een leuke partij, maar ik zal je de 57 zetten besparen, daarvoor ging er te veel mis.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de voorronde van de interne competitie.

Jaap van Meerkerk