Tweede zevenklapper voor team 2
Op 9 november kwam De Rode Loper bij ons op bezoek. Het beloofde op papier een spannende wedstrijd te worden.
Wij hebben de eerste ronde een uitstekende 7-1 overwinning geboekt. Zij hebben de eerste ronde het sterke Messemaker 1847 op 4-4 gehouden.
Met een gemiddeld hogere rating waren wij wel favoriet. Spannend werd het echter helemaal niet. De overwinning kwam geen moment in gevaar en viel met 7-1 veel ruimer uit dan vooraf op werd gerekend. Onderstaand de ervaringen van het team.
Adam Harkanyi wrote: My opponent surprised me with 1. f4, although I reacted relatively well to this rare opening. The middlegame was a manoeuvring battle, I had planted a knight on b4 after he had weakened his queenside with a4, and tried to put pressure on the c2 point. Unfortunately, I wasted precious tempi when building up an attack, and my opponent managed to liquidate everything. The endgame seemed at first tricky, I was stuck with a weak bishop against his strong knight, but a strong pawn sacrifice, combined with using his weak back rank, allowed me to stabilize the game. I feel that with better play I could have put more pressure on my opponent, but a draw was the fair result.
Arjen Zuurmond schreef: Mijn tegenstander speelde degelijk maar passief. Ik kreeg een geïsoleerde d-pion, maar veel activiteit. De zwarte loper op c8 bleef achter door een pion op e6. Ik bleef mijn stukken activeren en mijn tegenstander zorgde ervoor vooral geen zwaktes te creëren. Dat kwam hem echter duur te staan.
Ik drong zijn stelling binnen en alles wat hij nog kon doen was zijn loper offeren. Die loper heeft precies een zet gedaan, waarbij het ook nog duidelijk was dat hij gelijk gegrepen zou worden. Die had net zo goed niet op het bord hoeven staan. Met een loper extra was het eindspel niet lastig meer.
Marcel Tillemans verhaalde: Ik moest tegen een oude bekende: Almer Toby. Oud clubgenoot en ik herinner mij ook zijn verjaardag in Wijk aan Zee tijdens Tata Steel tienkamp. Leuk weerzien. Weet alleen niet of hij ook op mijn bord ingedeeld was. Ik had zwart en het werd een Nimzo-Indiër. Door een tijdelijk pionoffer kreeg ik een halfopen e-lijn. Kon ik op zich weinig mee. Langzaam kreeg wit initiatief tegen mijn koningsvleugel. Wit had op een gegeven moment twee stukken voor zijn dame kunnen geven met daarbij een versplinterde stelling voor mij, hebben we achteraf heel even naar gekeken en zag er kansrijk uit voor wit.
Iets later ruilde wit verkeerd af waardoor ik een kwaliteit won. Wit was met paard en loper en een vrijpion best actief. Wat heet, een serieuze matdreiging kon ik half studie-achtig nog net voorkomen. Ik had zelf ook een vrijpion gecreëerd waardoor wit een stuk moest geven. Uiteindelijk met koning, toren plus een pion kunnen winnen tegen koning en paard. Was aardig gaar na afloop van deze lange partij.
Leo Verhoeven schreef: Het begon voor mij als een spannende dag. Omdat Arcadia niet beschikbaar was, moest een andere speelzaal worden gevonden. Peter Ruimschoot ging voor ons op zoek. Hij vond het zalencentrum van de Goede Herderkerk in Schiebroek. Paul Wilhelm zorgde ervoor dat iedereen daarover was geïnformeerd. Wat op de dag zelf nog moest gebeuren was het tijdig overbrengen van het materiaal. Daarvoor zorgden Ruurd Ouwehand en ik, met hulp van Wil die bij Arcadia voor ons paraat stond om de kast te openen. Alles klopte. En bijna iedereen op tijd, enkele verstrooide tegenstanders daargelaten die de speelzaal – mede met behulp van een briefje bij Arcadia – met lichte vertraging bereikten. Dit achter de rug zijnde zat ik ontspannen achter het bord. Iets te ontspannen wellicht. Na een moeilijk middenspel kwam ik met wat hulp van mijn tegenstander in een zeer goed toreneindspel terecht. Wat ik eigenlijk had moeten winnen in plaats van remise te geven.
Wim Posthumus mailde: Mijn tegenstander mishandelde de opening en na 16 zetten won ik een stuk. Nadat ik op zet 22 ook nog een kwaliteit won, stond ik een toren voor en had verwacht dat mijn tegenstander op zou geven. Hij speelde echter nog bijna 30 zetten door tot hij mat stond. Dan ga je jezelf het verwijt maken: Had ik het niet sneller uit kunnen maken?
In de volgende stelling vlocht hij allerlei paardvorken in de stelling en moest ik erg oppassen. Toen deze klippen waren omzeild, kon ik met mijn surplus aan materiaal de mataanval inzetten.
Jan de Korte vertelde: Niet bepaald top fit, minimale voorbereiding, maar toch veel zin om te spelen. Gezien de omstandigheden gekozen voor een solide alternatief openingssysteem, waarin zwart snel tot lange rokade kon komen. Na de zesde zet was mijn tegenstander uit het ‘boek’ en zijn voorzetting kostte een pion. Daarna was het vooral een technische exercitie.
Ruurd Ouwehand (wit op bord 8) kwam actief de opening uit, rokeerde lang en was een koningsaanval aan het voorbereiden met behulp van de half-open h-lijn. Zwart pareerde deze dreiging middels een sterk paard op e4. Na stukkenruil leek de partij in evenwicht, totdat zwart een kwaliteitsverlies overzag. In plaats van dat Ruurd de gewonnen stelling consolideerde, gaf hij gelijk zijn voordeel weer terug door zijn koning en dame op de kwetsbare c-lijn te positioneren. Zwart brak de c-lijn open met c5, waardoor Ruurd het verlies van twee pionnen moest accepteren. Zwart zette zijn herwonnen initiatief niet goed door (de stelling zou in remise uitmonden) en consumeerde nog een pion. Hierdoor kon Ruurd zijn torens verdubbelen op de f-lijn, waardoor de partij op slag gewonnen was: 1-0.
Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 5J van de KNSB-competitie.
Arjen Zuurmond