5-3 nederlaag voor eerste team
Zaterdag 23 november trad een grote delegatie vanuit het Rotterdamsche aan richting Gouda. Alle drie de KNSB-teams van Erasmus namen het gelijktijdig op tegen de drie KNSB-teams van Messemakern 1847!
De sympathieke voorzitter Jan Evengroen heette ons welkom en stelde in een amusant welkomstwoord voor om niet alleen voor de KNSB-punten te spelen, maar er ook een heus massakamp van te maken! En aan het einde van de middag te bepalen wie dan de winnaar van de massakamp zou gaan worden! Enthousiasme alom in de zaal. Maar toen… Leest en huivert…
Jan suggereerde dat de naamgever van onze o zo mooie schaakvereniging in Gouda geboren zou zijn?!? En dat de verliezer van de massakamp dan zou moeten erkennen dat Desiderius Erasmus dan in de andere stad geboren zou zijn… Een siddering ging door de zaal bij de Erasmianen… Ongeloof op hun gezichten… Wat was dit voor fake nieuws? En nu blijkt uit onderzoek dat geldgebrek kan leiden tot een IQ-daling van zo’n 13 punten, de heftigheid van deze boodschap leidde tot een acute daling van de rating van zo’n 100 punten bij alle Erasmianen.
Pas ’s avonds onder het genot van een glühwijntje en speciaalbiertje bij het eten kwamen wij weer een beetje tot rust. Wikipedia en ChatGPT boden uitkomst. Uiteraard is Erasmus geboren in Rotterdam. Eigenlijk was er – naast de voorzitter van Messemaker – maar één iemand die beweerde dat Erasmus in Gouda geboren was. Een historus uit … Gouda. Was dit wellicht de eerste citymarketeer van Gouda?
Overigens schreef Erasmus zelf ook dat hij in Rotterdam geboren is. En het zou toch wel zotheid zijn om zo’n groot denker op dit soort basale gegevens niet te geloven… Of probeerde Erasmus in al zijn wijsheid elke associatie met Gouda uit te wissen? 😉
Dus nee, ondanks dat op de website van Messemaker wordt gemeld “En met de 14-10 overwinning van Messemaker is dus deze dag vastgesteld dat Gouda als rechtsgeldige geboorteplaats van Erasmus wordt erkend door beide verenigingen, waarvan akte!” is schaken geen manier om uitsluitsel te krijgen over historische gebeurtenissen. L’histoire se répète. Zo blijkt uit de Wikipedia-pagina van Christiaan Messemaker dat Messemaker wel vaker op een administratieve onnauwkeurigheid wordt betrapt in haar geschiedschrijving. 😉
Nu naar de wedstrijd. Het eerste resultaat werd bereikt door Arno van Houten (wit, bord 7). Arno speelde een prima partij met steeds een klein plusje, maar niet doorslaggevend. Remise was dan ook het logische resultaat.
Niet lang daarna speelde ook Eric Hoogenes (zwart, bord 6) remise. Hij had een kwaliteit gewonnen resulterend in een dame + toren tegen dame + loper eindspel met beiden nog veel pionnen op het bord. Wel had Eric nog verschillende zwakke plekken in zijn stelling en daar kon zijn tegenstander goed gebruik van maken om zo af te wikkelen naar eeuwig schaak. Tussenstand 1-1.
Gert Timmerman speelde met wit aan bord 1. Na een ongebruikelijke opening kreeg Gert al snel een veelbelovende aanval, maar een verkeerde keuze zorgde ervoor dat zijn paard op d8 werd gevangen. Gert probeerde nog wel complicaties te creëren, maar zijn tegenstander speelde het sterk uit. 2-1 voor Messemaker.
Zelf speelde ik aan bord 2 met zwart tegen Jan Evengroen. Ik kwam lekker uit de opening, maar een verkeerde paardzet mijnerzijds maakte een simpele stap 2 combinatie (uitschakelen verdediger) mogelijk, waarna het vervolg vrij kansloos was. 3-1 voor Messemaker.
Aan bord 5 (wit) speelde invaller Peter Torczynski. Hij kreeg wel aardig spel in het middenspel, maar in de overgang van middenspel naar eindspel kreeg zijn tegenstander de overhand. Twee sterke pionnen op de g-lijn en h-lijn konden niet meer tegen worden gehouden. 4-1 voor Messemaker.
Het volgende resultaat viel op bord 3. Martin Rensen schreef: Dinsdag ontving ik de mail van Frank met de opstelling. Bord 3 met wit. Dat betekent waarschijnlijk een tegenstander van hoog in de 2000. Messemaker had echter kopman Peter Scheeren aan bord 3 geposteerd. En omdat je niet elke week een IM treft, hierbij de partij met wat kanttekeningen. De opening ging best aardig, maar in het middenspel merk je het niveauverschil en werd ik langzaam weggedrukt. Desalniettemin een leuke ervaring.
En zo stonden we met 5-1 achter. Maar we hadden het beste voor het laatst bewaard. Olivier Vrolijk speelde met wit op bord 4 kreeg een prachtige koningsaanval waarbij beide spelers in diepe tijdnood terecht kwamen. En dan speelt het net iets prettiger als aanvaller. Hij bleef nieuwe complicaties creëren en won net na de tijdscontrole: 5-2 voor Messemaker.
Als laatste was Jeroen Landsheer nog bezig met zwart aan bord 8. Hij verloor in de opening al snel een stuk tegen een paar pionnen, maar ergens onderweg won hij wel een kwaliteit. Een foutje van zijn tegenstander maakte een prachtig dubbel (!) torenoffer mogelijk dat onvermijdelijk tot mat leidde. Geweldig gespeeld door Jeroen!
Maar zo resulteerde wel een kleine 5-3 nederlaag voor de onzen. Lees hier het ‘Verslag van de massakamp Messemaker - Erasmus 1 (met foto’s)’ van Messemaker. Of kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 3D van de KNSB-competitie.
Frank van Zutphen