Na de gong van acht uur konden de wedstrijden aan 28 borden beginnen. Alleen aan bord 26 werd niet gespeeld.

Verrassingen?

Nauwelijks, hoewel… Guus Reisdorf (1500) moest het opnemen tegen Frank van Zutphen (2063). Is Guus gigantisch sterker geworden? Of Frank idem zwakker? Onze voorzitter heeft van de negen ronden slechts vier partijtjes gespeeld en daaruit 2½ punt gescoord. Kees Schrijvers leverde tegen hem een keurige remise af en Ruud Neumeijer wist zelfs een vol punt tegen Frank te scoren. Zou het dan toch waar zijn dat zoiets als ‘uit je ritme raken, als je vaak moet verzaken’ hier van toepassing is? Maar wie weet probeert onze voorzitter relaxed wat variantjes uit.

Ongeslagen

Ongeslagen zijn Adam Harkanyi (hoe sterk ben je eigenlijk, Adam), Wim Westerveld (staat waar hij hoort: aan de top), Jan Hoek van Dijke (zijn rating rukt op), Hans van Calmthout (gaat steeds meer voor het volle punt, en dan krijg je dit), Eric Hoogenes (wel wat weinig gespeeld) en Jesse de Jong.

Verrassend goed voor de dag komen: Wim Posthumus (te bescheiden reactie van de master himself: “Ik leef (of zei hij schaak) boven mijn stand”), Jonas Verdonschot en Lucian Mihailescu. Jonas heb ik dan ook direct gevraagd in te vallen in het derde aanstaande maandag, thuis tegen het sterke Masssluis 1; maar ook om de gemiddelde leeftijd – je schrikt je wild – wat te drukken; tenslotte om zijn deelname aan de Oostendetrip veilig te stellen) en Lucian speelt al in dat mooie team.

Feestavond moet even wachten

Op 23 december zouden we als vereniging weer een mooie avond gaan meemaken. Zouden, want de zaal blijkt dan toch niet beschikbaar.

De feestcommissie heeft het bijzondere schaakprogramma inmiddels wel in de steigers staan. Het gaat zeker weer een spektakel worden, reken daar maar op. U ontmoet uw clubgenoten niet om ze in de pan te hakken, om ze op leven en dood te bestrijden, nee geenszins! U gaat ze in een totaal andere, verrassende setting ontmoeten, met ze samenwerken (maar wel om andere groepen – daar gaan we weer – de loef af te steken).

Vergeet de groepsfoto’s niet. Tip: als u de prijs voor meest geslaagde groepsfoto wilt winnen, en dat wilt u, trek uw carnavalspak uit de mottenballen. Ik hoorde iemand beweren dat zelfs ons meest serieuze bestuurslid (van wie ik vanwege de privacy de naam niet kan noemen) wel eens thuis geeft als er wat te vieren valt, en ongetwijfeld tips in huis zal hebben voor een originele groepsfoto.

Natuurlijk worden de inwendige schakers op ons feest niet vergeten en staan hapjes en drankjes dan voor u klaar. De feestdatum wordt nog bekend gemaakt.

Ons weekend uit!

Zeer binnenkort ontvangt u een enquête. Al weer eentje. Maar wel een heel bijzondere! Deze keer is de enquête bedoeld als belangstellingsregistratie voor ons jaarlijkse weekendje! Dan is Erasmus te gast in Oostende, bij de plaatselijke schaakvereniging KOSK (Koninklijke Oostendse Schaakkring), waar ons lid Gert Timmerman ook voor schaakt. Hij heeft ons bij KOSK geïntroduceerd. Na de vele enthousiaste reacties over ons bezoek aan Gent, vorig jaar, rekent de feestcommissie, die dit weekend wederom zal organiseren, op nog meer deelnemers. Ook partners zijn weer van harte uitgenodigd.

Wie gaat het worden, morgen?

In afwachting van de uitslag in dé swingstate Pennsylvania, werkte ik (dinsdag, red.) gestaag door aan dit verslag. Die uitslag liet nog een etmaal op zich wachten. Op de achtergrond overheersten tv-geluiden. Ze leidden me af. Ook u zal zich met mij hebben afgevraagd… Wie gaat het worden, daar ver overzee? De volgende dag om een uur of vijf hoopte ik mijn teevee weer aan te zetten. Dan wist ik meer. Naschrift: ik had me verslapen. Dus geen idee hoe dit verder gaat aflopen. 🙂

Inzendingen spelers

En dan nu de bijdragen van onze deelnemers aan de interne competitie, met dank aan Adam Harkanyi, Ben Koppenens, Dominique Taapken en Ruurd Ouwehand.

Pieter Sturm – Adam Harkanyi

Adam stuurde de partij met uitgebreid commentaar! Een zeer interessante partij om na te lezen.

Ben Koppenens - Harry Nefkens

Ben deed verslag: Ik moest spelen tegen Harry Nefkens. Hij speelt altijd erg snel in rapid- of blitz-tempo en omdat hij dispensatie heeft voor noteren lijkt het nóg sneller. Hij kan ondanks de lichamelijke uitdagingen en het snelle zetten nog erg goed schaken, daar moet je je niet door laten verrassen! Ook is het verraderlijk om bij een snelle speler zoals Harry zelf in dat tempo mee te gaan doen: als je dat echter niet gewend bent is een blunder nooit ver weg.

Ik kwam goed uit de opening, met een truc die ik van Oscar leerde: 6. Lxf7+. Dat levert sowieso een pion op en waarschijnlijk geen rokade voor zwart. Met ook nog de kans je toren te verliezen. 10. De3 was niet de beste zet (10. Dxc3 zorgt voor meer problemen), maar zwart stond niet heel lekker en als wit kon ik rustig gaan ontwikkelen. Zwart probeerde de rokade in vier zetten en ik ging mijn stukken wat verbeteren. Op zet 19 liet ik een pion slaan maar die was giftig: 19. .. Pxb2 kostte een kwaliteit en nog wat meer positionele nadelen. Na wat slaan en ruilen stond ik uiteindelijk een kwaliteit en pion voor en dat gaf ik niet meer uit handen. De laatste paar zetten nog even opletten voor pat maar toen was het onvermijdelijk mat voor wit.

Dominique Taapken - Karoly Kiss

Dominique schreef: In een gelijkwaardige partij kreeg ik zomaar een loper cadeau van hem. 😊 Er was oprecht niet veel aan de hand in deze partij, het zag er remiseachtig uit. Totdat Karoly zomaar ineens zijn loper op een verkeerd veld neerzette en hij gelijk opgaf.

Ruurd Ouwehand - Daan Manni

Uw verslaggever zat naast het bord waar hij Ruurd zijn tegenstander overspeelde. Ik was benieuwd en vroeg hem verslag uit te brengen.

Dat was het weer voor deze ronde. Op naar de volgende, ronde 10. Zet hem op allemaal! Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de voorronde van de interne competitie.

Jaap van Meerkerk