Het was weer een drukke en gezellige boel bij Erasmus. Allereerst speelde ons derde voor de RSB-competitie tegen het eerste team van Maassluis. Die wedstrijd eindigde helaas in een ruime 5½-2½ nederlaag, waar er zeker kansen op meer waren.
Daarnaast waren er ook nog 25 partijen in ronde 10 van de interne competitie. Een lekker volle bak dus!
Drie jaar !?!?
Eens in de zoveel tijd komt het schaken weer in het nieuws. Meestal gaat het dan over schandaaltjes of ruzietjes. Of anders gaat het over jeugdspelers van 8 jaar die van een Grootmeester winnen. Recent kwam in het nieuws dat de 3-jarige (!!) Anish Sarkar de jongste schaker ooit is met een FIDE-rating en dan ook nog een FIDE-rating van 1555, waarmee hij ook meteen de nummer 146.736 van de wereld is … Door het NOS jeugdjournaal wordt hij ook meteen gebombardeerd tot een ‘professionele’ schaker 🙂
Over jonge schakers gesproken, maandag 25 november gaat het wereldkampioenschap schaken weer van start en die strijd gaat tussen de 18-jarige (!!) Dommaraju Gukesh en de huidige wereldkampioen Ding Liren. Qua rating is Gukesh (nummer 5 van de wereld) licht favoriet; Ding is weggezakt naar plek 22 op de wereldranglijst, maar de strijd om de wereldtitel brengt weer andere krachten met zich mee. In ieder geval een strijd om naar uit te kijken!
Vergeet Erasmus niet tijdens de feestdagen
Het einde van het jaar begint weer te naderen en dat betekent onder meer dat de feestdagen (Sinterklaas, kerst) er weer aankomen. Daarnaast zijn de aankomende donkere dagen ook altijd het moment om weer na te denken over een nieuwe zorgverzekering, een nieuwe energieleverancier of toch maar dat reisje naar de zon. Vergeet dan Erasmus niet en bestel online via SponsorKliks!
Bij een aankoop via SponsorKliks betaalt de webwinkel een bijdrage aan SponsorKliks en Erasmus ontvangt dan 75% van die bijdrage. Kost je niets extra’s en dit levert onze vereniging toch een mooi extraatje op! Maak hiervoor gebruik van de Erasmus-pagina van SponsorKliks.
Over feestdagen gesproken. In de twee weken rondom kerst is onze speelzaal niet open. Dat betekent dat de feestavond op maandag 23 december helaas niet door kan gaan. Maandag 16 december is de laatste speelavond van 2024 (ronde 15 van de interne) en maandag 6 januari (ronde 16 van de interne) is dan weer de eerste speelavond van 2025. Onze feestcommissie laat zich hierdoor vanzelfsprekend niet uit het veld slaan en zijn druk bezig met een alternatief 🙂 Wordt vervolgd!
Erasmus op WhatsApp
Ook altijd meteen op de hoogte zijn van het laatste nieuws bij Erasmus? Meteen op de hoogte van de laatste uitslagen en de laatste nieuwtjes? Meld je dan aan bij de WhatsApp groep van Erasmus. 21 Erasmianen gingen je al voor! Stuur hiervoor een mail naar Leo Verhoeven (secretaris@sv-erasmus.nl) en je wordt ook toegevoegd aan de WhatsApp groep.
Inzendingen van de spelers
En ook deze week weer verschillende leuke inzendingen met dank aan Anton van Berkel, Ben Koppenens, Jan-Kees Meyboom & Wim Westerveld. En vooral ook leuk om te lezen dat de Erasmianen zich zo laten inspireren door wat zij uit de schaaklessen van de Kennemer Combinatie of uit de adviezen van hun mentoren 🙂
Adam Harkanyi – Wim Westerveld
Wim mailde: Volgens verwachting met zwart tegen medekoploper, onze Hongaarse student Adam Harkanyi. De week ervoor vertelde hij me dat hij economie en econometrie studeert aan de Erasmus Universiteit, Nederland een heerlijk land vindt en blij is weg te zijn uit het Hongarije van Orbàn. Sterke speler, kent zijn openingstheorie en is positioneel goed onderlegd. Dat had ik al wel gezien en was benieuwd hoe onze partij zou gaan. Zelf had ik in de externe van de zaterdag ervoor een enorme zeperd gehaald, een eenvoudige technische opgave geheel uit de hand laten lopen. Er moest dus wat goed gemaakt worden voordat de gedachte post zou gaan vatten dat ervaring afnemende rekenkracht niet langer kan compenseren.
We komen erin op zet 27 van zwart. Wit had zojuist. 27. Le2-g4 gedaan. In het voorafgaande had wit aanvankelijk licht voordeel dat ik gaandeweg wist te neutraliseren (Op een gegeven moment had ik hem wel geheel onnodig een kans gegeven op voordeel, maar die had mijn tegenstander gemist.) Met de loper op e2 zou het na 27. Te3 (er dreigde Pxe4 vanwege de penning van de witte dame) ongeveer gelijk staan, met een piepklein plusje voor zwart. Maar na zijn Le2-g4 stond ineens alles op haren en snaren.
Mijn eerste impuls was 27. .. Tf4 en ik keek naar de enige begrijpelijke pointe van zijn zet, namelijk 28. Txc5. 28. .. Dxc5 leek me al goed genoeg, maar nog beter was 28. .. e5! Na 29. dxe6 (Le6+ Kg7 – +) Dxc5 zou zwart gewonnen staan, alhoewel er dan nog wel een technisch klusje in het verschiet lag. Toen ik dit gezien had, speelde ik 27. .. Tf4 om vervolgens door de bliksem getroffen te worden: 28. Txh7?!? Wat was dit? Zat ik hier zomaar tegen een soort Talj te spelen?
Dat was niet het geval. Na 28. .. Kxh7 speelde mijn tegenstander in alle rust en met een pokerface 29. Tc3 maar na het simpele 29. .. Tf6 met sluiting van de diagonaal a1-h8 en 30. Th3+ Kg7 31. Kh1 Pxe4 gaf wit op.
Anton van Berkel – Jeroen Landsheer
Anton schreef: Een partij met stukoffers aan beide zijden. Zijn paardoffer had ik niet gezien. Als oplossing offerde ik mijn loper. Jeroen durfde Lxa1 toen niet aan vanwege slaan op f7 (ik moest nog bekijken met loper of paard). Ik wilde koste wat het kost zijn koning in het midden houden, hetgeen we in de training geleerd hebben (dag 2, ratingcategorie 1700-1900 van Nico Zwirs). Daarom mijn paardoffer op e6. Publiceer de partij maar, ik was best trots op deze principiële partij.
Harry Stroosma - Ben Koppenens
Ben mailde: Mooie remise, of toch niet? Deze week moest ik weer tegen een Harry, en ook hij speelde vrij snel (niet zo snel als Harry Nefkens, maar toch). Op papier is Harry Stroosma wel een stuk beter. Harry speelde de Engelse opening, waar ik niet zo heel goed een antwoord op ken, maar ik dacht: gewoon centrum bezetten en ontwikkelen maar. 18. .. La5 was een blunder van mijn kant (na 19. Lxc6 zou dat een stuk kosten), maar gelukkig speelde Harry hier 19. Db3. 19. .. Pxd4 zag hij niet aankomen en daarna had ik wel wat voordelen en makkelijker spel. Maar de twee lopers van wit bleven sterk in combinatie met de ervaring van Harry. Bij zet 32 had ik een voordeel maar dat zag ik niet, helaas. Ik refereerde al aan het snelle spel, ik kwam vanaf zet 35 al laag in de tijd, vond ik zelf. Ook omdat ik dacht: er moet wel een winst in zitten, toch? Helaas vond ik de winnende combinatie niet; maar was ik alsnog tevreden met remise.
Art Hoogendijk - Jan-Kees Meyboom
Jan-Kees vertelde: Is er een psycholoog in de zaal?! Een paar weken geleden wankelde ik de zaal uit en liep aan tegen onze voorzitter, die me onderzoekend aan keek. “Wéér een stomme eindspelblunder”, stamelde ik. Wat gebeurt er in mijn hoofd? Is het vermoeidheid? Of nonchalance? Of, en dat denk ik voorlopig, neemt mijn reptielenbrein het over en ga ik in een niet-denken-maar-doen modus. Niet echt wat je wil bij een denksport.
In deze partij was het mijn tegenstander die aan het eind in de fout ging. Voor mij dus een punt en dat verzacht mijn pijn een beetje. Maar het blijft een lullige manier van eindigen. Art speelde me drie uur lang vaardig van het bord en dan één momentje van onachtzaamheid...
Als reactie mailde ik Jan-Kees met een link naar de volgende video met als korte reactie “Dat overkomt de besten!” 🙂
Dat was het weer voor deze week! Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de voorronde van de interne competitie.
Frank van Zutphen