Gelijkspel voor tweede team

Op zaterdag 14 december speelde het tweede team de laatste wedstrijd van 2024, uit tegen Barendrecht / Charlois Europoort. Op papier een gelijkwaardige strijd, allebei 4 matchpunten verzameld en ook in praktijk was het een gelijkwaardige strijd.

Toen de kruitdampen waren opgetrokken, stond er een 4-4 gelijkspel op het bord. Misschien had er iets meer in gezeten, misschien zijn we ook goed weggekomen. Met het gelijkspel raken de beide koplopers uit zicht, maar handhaaft team 2 zich keurig op plek 3. Hieronder de verslagen van de spelers.

Adam Harkanyi (bord 1) wrote: I had a very exciting game, which started with a bit of move order trickery. Fortunately, my opponent got mixed up, and after finding a novelty I managed to get a nice advantage. My opponent defended well, and fled into an endgame with equal material. After a lot of manoeuvring, and trading, we reached the following position.

Arjen Zuurmond schreef: Helaas is mijn partij verloren gegaan, maar op een gegeven moment moet het ongeveer als volgt hebben gestaan (het centrum stond in mijn beleving nog iets voller). Wit had net Lg5 gespeeld, wat gewoon een logische zet leek. Er zat echter een ontpenningscombinatie in. Na 1. .. Pxf3, 2. Lxf3 volgde Lxh2+. Na 3. Kxh2 volgde De5+ en won ik mijn loper weer terug met winst van de pion op h2.

Ik kreeg daarna een mooie aanval, die wit net aan wist te keepen. Toen wit zijn problemen had opgelost, kon ik mijn pluspion wel behouden, maar moest accepteren dat wit een actievere toren had. Ik kwam niet verder dan remise en dit voelde als een halfje te weinig, zeker toen het team uiteindelijk op 4-4 bleef steken.

Wim Posthumus mailde: Om in de verdediging tegen een gambiet te gaan spelen met weliswaar een pion meer; daar had ik geen zin in. In scherpe stelling bij de overgang naar eindspel dacht ik een matcombinatie uit te voeren. Helaas ging die vlieger niet op omdat ik het tussenplaatsen van de dame had overzien. In plaats van mijn tegenstander mat te zetten, kwam ik nu een kwaliteit achter en moest de vlag strijken.

Jan de Korte vertelde: Ik speelde met zwart tegen teamleider Rick Wortman, die een strategie van stukken-ruil en vereenvoudiging toepaste. Op de 14e zet stuurde hij aan op dameruil, met als resultaat een ‘beton’-formatie, met wederzijds torens, een paard en zeven pionnen. Dat besloot ik op dit vroege uur te ontwijken, want:
1. lang wachten als chauffeur, op Adam en Marcel;
2. het was de bedoeling om op de lagere borden een plusje te scoren;
3. als liefhebber van het spel kom je daar niet voor.

Om de dame op het bord te houden ging wel het laatste lichte stuk eraf en volgden tegengestelde rokades. Met h7-h5-h4 koos ik voor een dubbele optie: 1. het zo actief mogelijk verdedigen van 'kruispunt' d5 over de d-lijn en met toren en dame over de vijfde rij en 2. aanval richting de witte koning.

De diagramstelling was ontstaan na: 21. c4 De4 22. Tb3 -0,7 (22. De7 +0.5). Hier greep ik mis met 22. .. Td7? (werkte niet meer na 22. Td3-b3) en ik miste het fraaie 22. .. c5 waarmee zwart de witte aanval effectief kon counteren en enig voordeel bereiken. Na 23. Df8+ Kc7 had wit de winst voor het uitkiezen met 24. d5 (+5) of 24. Da8 (+3), maar hij speelde 24. De8 (met de dreiging 25.Txb7+). Met 24. .. b6 kan zwart de verdediging herstellen en ik overzag dat 25. Da8 niet meer werkte: 25. .. Ta5 zou namelijk redding brengen. Conclusie: het plan met Th8-h5 was prima, maar je moet de toren niet uit het oog verliezen, wanneer de nood aan de man is.

Peter Weeda mailde: Op bord 8 speelde ik tegen iemand die nog tamelijk jong was en ook op de KNSB site (zo zag ik achteraf) geen rating had. Dat is altijd oppassen. Het werd weer een Caro-Kann met een interessante witte aanpak. Toen hij koningsaanvalsplannen kenbaar maakte kon ik de boel schoonvegen en hoopte op de open c-lijn met wat zware stukken binnen te komen rollen, maar zo ging het niet. Ik moest nog nauwkeurig keepen om het halfje veilig naar Rotterdam mee terug te nemen, maar dat lukte goed.

Verder speelde Marcel Tillemans een zeer scherpe partij die fout leek af te lopen. Wat er precies gebeurde heb ik niet meegekregen, maar opeens had Marcel het volle punt binnen. Cander Flanders maakte het niet zo moeilijk en haalde vlotjes een punt binnen. Met een 4-3 voorsprong moest Joop van ’t Hoenderdaal tenslotte voor een halfje knokken. De druk werd echter steeds groter en uiteindelijk moest Joop zich gewonnen geven.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 5J van de KNSB-competitie.

Arjen Zuurmond