Erasmus 2 kan niet op tegen Barendrecht: 6-2 verlies

De wedstrijd van ons tweede op vrijdag 6 december tegen het eerste van Barendrecht / IJsselmonde ging met 6-2 verloren. Vier remises aan de hoge borden en vier nullen aan de lage borden.

Een kort overzicht:

Leo Verhoeven (bord 2) had maandag al vooruit gespeeld en remise gemaakt in een stelling die misschien nog wat zou kunnen beloven. Maar na eerdere ontsnapping was hij tevreden met een half punt.

De wedstrijd dan op vrijdagavond: Voordat ik de stellingen kon beoordelen had Ruurd Ouwehand (bord 5) zich al diep in de nesten gewerkt. Op bord 5 speelde hij met wit tegen voormalig jeugdtalent Ryan Staal. Ruurd voegde toe: Ik werd weggespeeld in een partij waarbij ik dacht alleen maar logische zetten deed. In een Aangenomen Damegambiet waarin ik na 3. Pc3 verrast werd door 3. .. e5 werd ik bij iedere zet verder onder druk gezet. Nadat ik al enkele pionnen achter stond, ging werd ik op de 25e zet met mijn koning op e4 mat gezet. Mijn mooie prestatiecurve met wit werd ruw verstoord.

Paul Wilhelm (bord 4) kreeg in een wat betere stelling een remiseaanbod, en dan weet je het wel: half punt. Overigens bleek die partij tot aan een onnauwkeurigheid van wit (Lc4+) op een database te staan, gespeeld door twee mannen met een rating van 2300.

Ondertussen was Karoly Kiss (bord 8) gekraakt in zijn rokadehoekje en had Jan Hoek van Dijke (bord 7) zijn h4-aanval in de London niet door kunnen zetten. Beiden verloren.

Cander Flanders (bord 6) kreeg uiteindelijk een toreneindspel op het bord; met de keuze om op de ene of de andere vleugel een pion te slaan. In ieder geval kwam de pion van wit gevaarlijk dicht bij de achtste lijn en kon Cander geen tegenspel organiseren. In de incrementfase moest hij de koning omleggen.

Nog twee te gaan: Adam Harkanyi (bord 1) speelde tegen de sterke Feike Liefrink. Hij probeerde met lange loper lijnen en h-pion aan te vallen. Zwart counterde en later leek het of onze man ‘geongelijkeloperd’ werd. De witte loper stond op f5 vast en zwart had de tweede lijn in bezit met zijn loper dreigend. Adam speelde echter optimaal tegen, en nadat zwart misschien het verkeerde plan koos om te willen promoveren, verloor deze zijn a-pion en werd remise het toen logische resultaat.

Anton van Berkel (bord 3) offerde al vroeg tegen Iroy Ockeloen in een moderne verdediging een stuk voor twee pionnen. Hij bleef dreiging houden (promotie), maar aan het eind van de partij leek toch dat zwart de pionnen kon tegenhouden dan wel slaan. Van de 24 minuten die Anton nog had – tegen 1 minuut van Iroy – besteedde hij er 20 om heel knap een constructie te krijgen waar hij met een paard, op straffe van damehalen door wit, herhaling van zetten kon afdwingen. Dan zie je toch de denkkracht van een dammer op topniveau; en met resultaat.

Verloren, maar niet getreurd, er komen nog wat kansen voor behoud in de eerste klasse. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 1A van de RSB-competitie.

Paul Wilhelm