Maandag 24 februari alweer ronde 6 van de interne competitie. Het bekerteam nam het op tegen het bekerteam van Fianchetto (uitschakeling voor ons bekerteam) en daarnaast 1 partij in de A-groep, vier partijen in de B-groep en 19 partijen in de C-groep.

Maar het was deze week ander groot nieuws dat de schaakwereld bezig hield.

Overlijden Boris Spasski

Donderdag 27 februari overleed oud-wereldkampioen Boris Spasski op 88-jarige leeftijd. Spasski zal altijd herinnerd blijven vanwege de legendarische match om het wereldkampioenschap in 1972 tussen Boris Spasski en Bobby Fischer. Voor veel schakers was dit ook de aanleiding om bij een schaakvereniging te komen spelen.

Op de Schaaksite werd ook verwezen naar de website van Erasmus en in het bijzonder naar een artikel over Boris Spasski van Andrzej Pietrow. In dat artikel werd onder meer de partij Spasski – Bronstein besproken. Een geweldig mooie partij!

Sowieso trouwens een goed moment om die rubriek weer eens onder de aandacht te brengen: de Partij van de Week waarin Andrzej Pietrow in de periode van 2015 tot 2017 een prachtige reeks van partijen analyseerde. Zeker het aanraden waard om weer eens te bekijken.

Leerzaam eindspel

De stelling hiernaast kwam op het bord in de partij tussen John Onderdelinden – Andrzej Pietrow tijdens de RSB-competitiewedstrijd Erasmus 2 – Shah Mata 1.  Wit aan zet. Zwart had zijn stukken optimaal voor verdediging neergezet: de toren achter de f-pion, de loper op de diagonaal a3/f8. In de partij volgde (in tijdnood) 1. Pc4?! Txf7 2. Txf7 Kxf7 3. Pe3 Lg7 met remise. Wit had het beter kunnen proberen met 1. Pf5. In dat geval was het nog steeds remise geweest, maar dan had zwart wel een paar keer de enige zet moeten vinden.

Een interessante stelling dus om te bekijken. Pak bord en stukken erbij en zet de stelling op. Wat zijn de mogelijkheden voor zwart om remise te spelen na 1. Pf5? Tijdens een later rondeverslag presenteren wij de antwoorden.

Monsterlijke opgave: de oplossing (deel I)

Anton van Berkel had een leuke uitdaging voor onze lezers ingestuurd in rondeverslag 4. Zie de stelling hiernaast: Wit heeft net gezet en ziet ineens dat hij, als hij zijn laatste zet terug mocht nemen, mat in 1 had kunnen geven. Direct schaakmat dus.

Uiteraard zat hier nog een (extra) adder onder het gras. De sleutel zit hem in de hiervoor gespeelde zet van wit. Die vorige zet was Pxc5. Hoe wit dan wel mat had kunnen geven is te vinden onder aan het verslag.

Finalegroep A

In de A-groep stond er slechts een partij op het programma. Wim Westerveld heeft zich vanwege persoonlijke omstandigheden teruggetrokken uit de A-groep. Daarnaast wordt de voortgang in de A-groep bemoeilijkt door de griepgolf die over Nederland raast. De komende week worden de verschillende wedstrijden opnieuw gepland en wordt de indeling ook weer aangepast.

Pieter Sturm – Oscar Koppenens

Pieter Sturm was te sterk voor Oscar Koppenens. Pieter schreef: In een onbekende opening (Van Geet/Siciliaan) overzag Oscar een kleine combinatie. Dit kostte de kwaliteit + een koning zonder rokade. Mijn natuurlijke ontwikkelingszetten waren nu direct aanvallend. De stelling stortte in met een mat midden op het bord tot gevolg. Mijn studie betreffende ongebruikelijke openingen rendeert af en toe.

Finalegroep B

In de B-groep was er een volle ronde met vier partijen. Het was de dag van de witspelers, vier keer stond het resultaat 1-0 bij de uitslagen. Na zes ronden gaat Arno van Houten met 4 uit 4 aan de leiding. Martin Rensen volgt op een bescheiden afstand met 2½ uit 4. Op plek drie staat Dick Straathof met 2 uit 3, maar hij kan op een gelijk aantal verliespunten komen als hij van Arno kan winnen. Die wedstrijd staat toevallig ook in ronde 7 op het programma! Gaan we volgende week maandag al de vorentscheidung krijgen in groep B?

Finalegroep C

In de C-groep bleef Jonas Verdonschot de trotse koploper; ditmaal deelden Jonas en Paul Wilhelm de punten. Hierdoor blijft Jonas met 5 uit 6 alleen aan de leiding gaan in de C-groep! Heel knap met een hele fraaie TPR van 2021 (op een rating van 1741)!

Achter Jonas volgt een groepje van vier achtervolgers met Paul Wilhelm, Ton Dulk, Anton van Berkel en Joop van ‘t Hoenderdaal met 4½ uit 6. En direct daarachter weer drie spelers met 4 uit 6 bestaande uit Leo de Jager, Winifred Paulis en Waldemar Kowalski (die het ook heel goed doet met een plusscore van 1,38 punten).

Gerrit Boer – Jelle Engelberts

Gerrit schreef: Het was een partij waarin ik feitelijk weggespeeld werd. Mijn niet ontwikkelde damevleugel werd een groot probleem. Als zwart op zijn elfde zet zijn loper naar c5 gespeeld had, was f3 niet mogelijk geweest, en had ik verloren. De opgave van zwart (vanwege dreigend stukverlies) was wel wat overhaast.

Kijk hier voor de uitslagen in finalegroep A, finalegroep B en finalegroep C.

Monsterlijke opgave: de oplossing deel II

Het witte paard heeft op c5 een pion geslagen! Als wit bxc6 e.p. had gespeeld was het mat geweest. Merk op dat de witte pion op c6 dan voorkomt dat de zwarte dame er nog tussen gespeeld kan worden! Dat betekent dat de laatste zet van zwart c7-c5 is geweest!

Dat was het weer voor deze week. Tot maandag!

Frank van Zutphen