We konden alweer op tijd beginnen. De gong sloeg om 20.00 uur, nadat onze voorzitter nogmaals had benadrukt vooral per direct de klokken te activeren! En dat deden we.
Maar liefst zes finalepartijen. Twee voor de A-finale en 4 voor de B-finale, waarin geen enkele remise viel op te tekenen. Dat zegt wat over de felle strijd om de punten. Voor de Zwitserse C-finale werden 20 partijen gespeeld.
Schaam?
Van deugauto naar schaamauto zei onze voorzitter na afloop van mijn verliespartij tegen Karel, Ruud en mij. We stonden aan de bar en bespraken de wereldproblemen. En ja, het kan raar lopen. Vorig jaar reed ik met Frank in zijn deugTesla naar Gent. We deugden in drievoud. Duurzaam rijden, je zelf plezieren met een mooie auto en wat subsidie als cadeautje. Want hoe meer elektrisch des te meer je deugt.
Nu is de wereld om ons heen veranderd. Nogal veranderd. Er staat een compleet andere stelling op het bord sinds het schaakweekendje Gent. En nu gaan we lekker naar Oostende. Leuk!
Over schaam gesproken. Het volgende woord kwam zomaar bij de op.
Schaamstelling. Herkent u dat fenomeen? Een stelling die we nooit zullen bekendmaken. Van deugpartij (vóór het oordeel van de engine) naar schaampartij (nadat de engine er gehakt van maakte). Als er om een partijverslag wordt gevraagd, verzint u een smoesje. Maar inleveren … nooit!
Zaagtandpluim
Een ongevoelig iemand met taalgevoel zei over een clubgenoot: Hij heeft een ratinggrafiek van een zaagtandpluim. Weet u wat de spreker bedoelde? Hij had zaagtandpluim als het Woord van de week (aldus het team Taaladvies) gelezen en wilde daar de boer mee op. Je kunt er, mits gezegend met een goede mentor, nog enigszins van genezen.
Toelichting: Pluim is een meteorologische term voor een grafiek die de waaier van de laagste en hoogste verwachte waarden van bijvoorbeeld de temperatuur over een reeks van dagen weergeeft. Als je rating een dergelijke pluim heeft, zoek een schaakmentor met verstand van zaken.
Erasmus zoekt overigens nog naarstig naar enkele extra mentoren!!! Kom in actie en meld je aan bij Ruurd Ouwehand (penningmeester@sv-erasmus.nl).
Tot leven
Op de maandag voorafgaand aan Oostende viel mij een foto op, afgebeeld in de krant. Een man staarde naar iets wat er niet was en toch scheen te zijn. Waagde hij een poging zich iets te verbeelden? Boven de foto stond ‘Levend Wit’. Het schilderij dat zijn aandacht vasthield was wit, helemaal wit en vooral leeg.
Probeerde de kijker het wit tot leven te wekken en bloeide vanuit de overpeinzing het mooiste beeld op?
Ik moest denken aan de peinzende blikken van rondwandelende schakers, gericht op borden. Lege of vol met stukken. Ze worden niet opgemerkt. Het is de eigen stelling die de schaker niet loslaat. U herkent het beeld. Wellicht wordt de stelling plots tot leven gewekt en bloeit vanuit de overpeinzing de mooiste zet.
Deze week met bijdragen van onze leden met dank aan Ton Dulk en Dick Straathof!
Finalegroep A
In groep A twee partijen. Adam Harkanyi en Pieter Sturm speelden remise. En Oscar Koppenens won van Peter Torczynski. Oscar gaat met 3½ uit 5 aan de leiding! Jesus Canedo volgt met 2½ uit 3 en heeft met nog twee partijen te gaan minder verliespunten dan Oscar. Dat gaat dus nog spannend worden in de laatste ronden!
Finalegroep B
In de B-groep deed Arno van Houten goede zaken met een overwinning op Marcel Tillemans! Hij gaat met 5½ uit 6 (!!) aan de leiding. Hij heeft nog een halfje nodig voor het kampioenschap en alleen Dick Straathof kan Arno nog inhalen.
Dick won van Peter Weeda, zie hierna voor zijn verslag!
Peter Weeda – Dick Straathof
Dick schreef: Het was een interessante partij tegen Peter Weeda met een ongelijke materiaalverhouding. Ik had drie pionnen tegen een stuk. Het was niet duidelijk wie er beter stond. Helaas maakte Peter een blunder waardoor ik het stuk terugwon en wel nog steeds drie pionnen meer had.
Finalegroep C
In de C-groep won Paul Wilhelm van Joop van ‘t Hoenderdaal. Paul heeft nu met 7½ uit 9 een vol punt meer dan zijn naaste belager Ton Dulk die te sterk was voor Jonas Verdonschot (zie het verslag van Ton hieronder).
Jonas Verdonschot, Winifred Paulis (winst op uw verslaggever) en Jan Smit (met een knappe winst op Jeroen Landsheer) spelen ook nadrukkelijk mee in de top van de C-groep met 6 uit 9!
Jonas Verdonschot - Ton Dulk
Ton deed verslag: Eindelijk was daar dan de langverwachte strijd tussen mentor en pupil! Na een wat tamme en gelijkwaardige opening vergat Jonas te rokeren en gaf hij mijn paard ook nog een mooi veld op c4. Zijn koning kwam op d2 terecht, maar ik profiteerde niet direct. Na het ongebruikelijke fxg6 in plaats van hxg6 (slaan naar het centrum is de stelregel) kwam de f-lijn open. Met mijn overgebleven dame, toren en loper kon ik daarvan gebruikmaken om zijn ‘konings’vleugel te penetreren. De torens werden geruild en ik won geforceerd twee pionnen, maar ten compensatie dreigde Jonas opeens met zijn dame mat in 1. Oeps, dat was een klein schrikmomentje.
Nadat ik dat opgelost had raakte ik, mede door mijn tijdnood en de ruime tijdsachterstand van een half uur, de draad een beetje kwijt en verloor 1 van mijn 2 pluspionnen. Jonas besloot daarna onterecht zijn enigszins opgesloten loper te offeren voor twee pionnen en toen ik daarna ook nog de dames kon ruilen was het pleit beslecht. Mijn h-pion kon ongehinderd doorlopen, terwijl Jonas’ c-pion in bedwang werd gehouden door mijn loper. Met nog vier minuten op de klok en nog steeds een tijdsachterstand van ruim een half uur kon ik opgelucht ademhalen.
Zoals gehoopt en verwacht bood Jonas mij flinke tegenstand en kunnen we samen verder werken aan zijn schaakontwikkeling, zodat hij het me een volgende keer nog lastiger kan maken. Maar vooral natuurlijk zijn komende tegenstanders!
Kijk hier voor de uitslagen in finalegroep A, finalegroep B en finalegroep C.
Dat was het weer voor deze ronde. Maandag wacht een thuiswedstrijd voor ons derde team tegen Messemaker 2. En ... voor de 17 Erasmianen die dit weekend op Erasmusreis gaan, op naar Oostende!
Jaap van Meerkerk